Sport

Fél év alatt a teniszezők közellenségévé vált Novak Djokovic

Finoman szólva sem úgy alakult 2020, ahogyan azt Novak Djokovic eredetileg elképzelte. Először katasztrofálisan elszúrta az Adria Tour szervezését, majd otthagyta az ATP Játékostanácsát, hogy új játékos-szakszervezet alapítson, legutóbb pedig a US Openről zárták ki, mert labdával ütötte meg a vonalbírót. De van-e visszaút?

Novak Djokovic toronymagas esélyesként utazott a US Openre, és nemcsak azért, mert Roger Federer és Rafael Nadal sem vállalta a szereplést a tornán, hanem mert 2020-ban addig minden tétmeccsét megnyerte. Egy buta hiba miatt azonban mégsem tudta behúzni pályafutása 18. Grand Slam-győzelmét: a világelső Pablo Carreno Bustával játszott a legjobb nyolc közé jutásért, amikor mérgében beleütött a labdába, és ugyan véletlenül, de pont az egyik vonalbírót találta el a torkán, akit el is kellett szállítani a helyszínről.

A szabályoknak megfelelően Djokovicot kizárták a tornáról, Carreno Busta pedig a legjobb nyolc közé jutott. A szerbnek ez volt az idei első veresége, a kiesésével pedig az is eldőlt, hogy a 2014-es US Open után először avatnak majd új Grand Slam-győztest.

Megütötte labdával a vonalbírót, kizárták Djokovicot a US Openről
Ez volt a világelső idei első veresége tétmeccsen.

Novak Djokovic az elmúlt napokban valóságos közellenség lett a sportágon belül, és nem csak az Amerikában történtek miatt. De hogyan jutott el oda pár hónap alatt, aminek a nagy részében nem is rendeztek tornákat, hogy a tenisz ügyeletes rosszfiúja lett?

Első pofon: az Adria Tour

A koronavírus-járvány leállította az egész világot, a sportesemények szüneteltek, így természetesen teniszmérkőzések sem voltak. A játékosok jobb híján egymást interjúvolták meg, és voltak egész érdekes beszélgetések, de Djokovicnak már ekkor sikerült kiakasztania sokakat, ugyanis nagyközönség előtt hangoztatta oltásellenes nézeteit.

Ha ez nem lett volna elég, a nyáron csúnyán felsült projektjével, az Adria Kupával.

Amikor a pandémia első hulláma csendesedni kezdett, úgy döntött a világelső, hogy szervez egy négyhetes, négy állomásból álló tornát. A sorozatot komoly érdeklődés övezte, csakhogy a példamutatásból az lett, hogy többen, köztük Djokovic is megfertőződött a vírussal.

Alapvetően az Adria Tour ötlete nem volt rossz, és nyilvánvalóan nem a rossz szándék szülte, a tenisz egyébként is az egyik legkisebb kockázatú sportág a játékosok távolsága miatt. Az igazi probléma a lebonyolításban, pontosabban annak hiányosságaiban volt, és abban, hogy a résztvevők végig felelőtlenül viselkedtek.

Horrorshow lett Djokovic álomtornájából
Nem lett volna rossz ötlet Novak Djokovictól az Adria Tour elnevezésű teniszsorozat létrehozása, de sikerült olyan felelőtlenül megszervezni az egészet, hogy ki tudja, mikor látunk újra topteniszt.

Már az első két állomáson fittyet hánytak a résztvevők minden járványügyi előírásra, fociztak, kosaraztak, pacsiztak, ölelkeztek, egyik éjszaka bulizni is elmentek. A vége az lett, hogy le kellett fújni a tornát, mert többen megfertőződtek, Djokovicot pedig elhordták mindennek, amiért felelőtlen volt.

Nick Kyrgios, Andy Murray és Dan Evans is beszólt Djokovicnak, John McEnroe pedig odáig ment, hogy Nadal, Federer vagy Serena Williams sem lett volna ennyire felelőtlen. A legerősebb szavakat alighanem a brazil Bruno Soares használta, aki tagja az ATP játékostanácsának is:

Az egész egy horrorshow volt. Óriási felelőtlenség, hatalmas éretlenség. Nem is találom a szavakat a nemtörődömségükre.

Innentől az üzengetés, a gúnyos megjegyzések szinte naponta ömlöttek a szerbre, akinél már júliusban betelt a pohár.

Az utóbbi időben csak kritikákkal találkoztam, és a legtöbbjük rosszindulatú volt. Nyilvánvaló, hogy ez több pusztán kritikánál, nekem úgy tűnik, boszorkányüldözés zajlik. Valakinek buknia kell, lehetőleg egy nagy névnek

– idézte a Guardian a világelső nyilatkozatát.

Második pofon: a bizalomvesztés

Az Adria Tour-fiaskó után érthetően megingott sok játékos bizalma Djokovicban, de a világelső ennek ellenére merész lépésre szánta el magát: a 17-szeres Grand Slam-győztes játékos otthagyja az ATP Játékostanácsának elnöki posztját, és új játékos-szakszervezet alapítását kezdeményezte. A Profi Teniszezők Szövetsége (PTPA) kész koncepcióval állt a teniszezők elé és csak arra vár, hogy megfelelő támogatottságra tegyen szert. Djokovic kampányának legfőbb pontja, hogy ne csak a top100 közé tartozó játékos engedhesse meg magának, hogy nemzetközi versenyeken vegyen részt.

A világranglista első 500 és a párosok világranglistájának első 200 férfi játékosának bérezésének átdolgozását tűzte ki célul a PTPA.

Olyan játékosok álltak ki az ötlet mellett, mint a világranglistán 8. helyen álló Matteo Berrettini, a 13. helyezett Diego Schwartzman és a 22. helyen álló John Isner, de csatlakozott Fucsovics Márton és Balázs Attila is. Az erőteljes lobbizást meg is kezdte a PTPA, maga a világelső pedig büszkén hirdeti: 1972 után végre van egy szövetség, amely kizárólag teniszjátékosokból áll.

Egy ilyen kezdeményezésről azt hihetnénk, tárt karokkal fogadják majd a játékosok, azonban rengeteg kritika érte a PTPA-t, sőt magát Djokovicot is. Eleve ott van a két nagyágyú, Federer és Nadal, a sportágnak az a két klasszisa, aki több Grand Slamet nyert, mint a jelenlegi világelső: Federer pályafutása során 20, Nadal 19, GS-győzelelmmel büszkélkedhet, Djokovic jelenleg 17-nél tart.

Már a 2019 nyarán kipattant teniszbotrányban, amikor az ATP igazgatótanácsának két tagja helyett kellett újat választani, Federer és Djokovic teljesen szemben álló jelöltet és filozófiát támogatott. Az akkor még a Játékostanács elnökeként változásokat sürgető és sokat kritizált Djokovicot nem csak a korábban szintén szerepet vállaló svájci, hanem Stan Wawrinka és Rafael Nadal is nyíltan támadta.

A teniszvilág óriásai ezúttal is a szerb ellen szólaltak fel, mondván a koronavírus-járvány miatt kialakult feszült és anyagilag nehéz helyzetben nem szabad tovább forgácsolódni. Jött is rá csakhamar Djokovic válasza:

Tiszteletben tartom, hogy Rafa és Roger úgy döntött, nem akar a PTPA-ban részt venni jelenleg. Úgy hiszik, ez nem a megfelelő pillanat egy játékos-szakszervezet megalapításához. Minden pillanat megfelelő volt hozzá az elmúlt húsz évben. Az ő álláspontjuk is egy vélemény, ez rendben van. Csak nem értek egyet velük.

Nem csak Federer és Nadal bizalmatlan azonban a világelsővel szemben, főleg a széthúzás miatt. Ebből adódott is a fő konfliktus, a női és férfi játékosokat képviselő ATP és WTA végre közeledett egymáshoz, erre Djokovic máshol forgácsolja szét a játékosokat, érdekeket. Ez pedig elvezet az egyik legfontosabb kérdéshez a PTPA-val kapcsolatban:

hol vannak a nők?

Ez volt sokak számára az első kérdés, mivel Djokovic csak a férfijátékosokra vonatkozóan hirdetett állásfoglalást. A világranglistán 92. helyen álló Vasek Pospisil az egyik legaktívabb képviselője a PTPA-nak, az ő elmondása szerint már tárgyalnak női játékosokkal. Miközben egyre több topjátékos emeli fel amellett a hangját, hogy a női játékosok is hasonló elbánást érdemelnek, mint a férfiak (anyagilag is), nem kimondottan bizalomgerjesztő, hogy női teniszezők nélkül indította be a szervezetét Djokovic.

A korábbi világelső Andy Murray kimondottan azért nem ált be a PTPA mögé, mert kihagyta a WTA-t, a nőket.

Nem írtam alá a dokumentumot. Nem ellenzem az ötletet, de most az egységé a főszerep és muszáj türelmesnek és egységesnek maradnunk. Emellett úgy gondolom hiba, hogy a nők nem részesei ennek az egésznek. Ha ők is itt lennének, erősebb lenne az üzenet, főleg ha a WTA is támogatná az ügyet. Egyelőre nem így van

mondta Murray a fentieket összefoglalva.

A világranglistán 228. helyen álló Noah Rubin a Tennis World USA-nek foglalta össze az első élményét a szakszervezetről. A 24 éves amerikai játékos szerint Vasek Pospisil és Djokovic mesélt több mint száz játékosnak a PTPA-ról, amikor mindenki kapott egy üzenetet az ATP-től, hogy óvakodjon az új játékos-szakszervezettől. Ez elgondolkodtatta Rubint.

„Hogy Novak Djokovic elhozhatja-e az ígéret földjét? Nem tudom, szkeptikus vagyok. Ha viszont valaki egy szimpla találkozóval ráijeszt az ATP-re, az mutatja, mekkora az ereje. Hogy bízom-e Novakban? Nem. Vasek keményen dolgozott, és tudom, jót akar, emellett nem tetszik, ahogyan az ATP működik, változásra van szükség

– mondta az amerikai teniszező.

Noah Rubin nem biztos benne, hogy Djokovic ötlete megfelelő. Fotó: Laurence Griffiths/Getty Images

Ne feledjük, Rubin éppen abba a kategóriába tartozik, akit Djokovic támogatni szeretne. A fenti nyilatkozat azért is sokatmondó, mert azt is bemutatja, a top100-ba vágyó teniszezők tényleg elégedetlenek a jelenlegi rendszerrel.

A fentiek után pedig elérkeztünk a US Openhez, ahol az elveszített adogatójátéka után Djokovic dühében beleütött a labdába, ami eltalált egy vonalbírót. Nem ez volt az első, és vélhetően nem is az utolsó dühkirohanása a szerbnek, akinek a kiélezett helyzetekben többször volt már minimum megkérdőjelezhető a viselkedése.

Djokovic az ügyeletes rosszfiú?

McEnroe az amerikai teniszbajnokságokon történtekkel kapcsolatban is kifejtette álláspontját, sőt az ellen is szót emelt, hogy Djokovic nem jelent meg a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, pedig ez kötelessége lett volna.

Túl nagy nyomás nehezedett rá, megviselték a pályán kívül történtek. Egyértelműen befolyásolták a játékát, akár tetszik neki, akár nem. Rosszfiú lesz már a karrierje végéig és érdekes lesz látni, hogy tudja kezelni ezt a helyzetet. Fel tud még innen is állni, de el kell majd fogadnia, hogy megbélyegzik. Eddig is sokan bírálták a különböző megnyilvánulásai miatt, ezután még többen fogják

– vélte McEnroe.

Általában Nick Kyrgios számít a teniszvilág fenegyerekének, mert sokat szövegel, sok ütőt tör össze, szinte állandóan balhé kíséri az útját. Az ausztrál most sem szalasztotta el a lehetőséget, hogy belerúgjon egyet Djokovicba, gúnyosan csak annyit kérdezett, hogy őt vajon hány évre tiltanák el egy ilyen után. Mégis, Kyrgios megítélése pozitív irányban mozdult el a világjárvány alatt tett nyilatkozatai miatt, miközben a sportágnak új rosszfiúja lett: a világranglista szerint a jelenlegi legjobb férfiteniszező.

Kiemelt kép: Justin Setterfield/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik