Sport

A kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bence elindul a vívóelnöki posztért

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) júlis 18-án tartja majd tisztújító közgyűlését, az elnöki pozíciót 2012 betöltő fideszes politikus, Csampa Zsoltnak pedig lesz egy kihívója a sportági legenda Szabó Bence személyében. A kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szabó a Népszavának nyilatkozott indulási szándékáról és azt mondta, nem elhamarkodott döntés volt ez a részéről, évek óta érlelődött benne az elhatározás, tavaly szeptember óta egyeztetett a sportági szereplőkkel, és államtitkári szinten a politikai oldallal is.

Mivel a szövetségek túlnyomó többsége közpénzek felhasználásával működik, ezért a politika szerepe megkerülhetetlen. Kritizálni könnyű lenne a mostani vívószövetséget, nem is ezt teszem, sokkal inkább arra fektetem a hangsúlyt, hogy mit csinálnék másképp

– nyilatkozta Szabó Bence a Népszavának, és azzal folytatta, hogy míg a nemzetközi szövetség (FIE) évek óta előremutató politikát folytat, addig ennek a magyar szervezet nem részese, semmilyen innovatív ötlet nem érkezett tőlük a FIE-hez. Úgy látja, sportszakmai téren sokkal hatékonyabban és eredményesebben lehetne vezetnie az MVSZ-t.

Világszinten hiába vagyunk meghatározó szereplői a vívásnak, a nemzetközi vérkeringésben ennek ellenére is súlytalan a magyar sportdiplomácia. Jelenleg én vagyok a legmagasabb beosztásban lévő választott magyar sportdiplomata a Nemzetközi Vívó Szövetségben, tudniillik a végrehajtó bizottság tagja vagyok. De eközben semmilyen közöm nincs a magyar szövetséghez.

Nem tud semmilyen akut ügyről, úgy tudja, a szövetség gazdálkodása – szemben például a teniszezőknél tapasztaltakkal – rendben van, viszont a meglévő forrásokat másképp használná fel, edzőképzésre és műhelytámogatásra fordítana jóval többet.

A 2019-es budapesti vébén Csampa közbenjárására nem adhatott át érmet Szabó:

Oltári botrány alakult ki a kardcsapatdöntő díjátadása körül
A színfalak mögött magyar a magyarnak vájta ki a szemét. Szabó Bence kardvívó olimpiai bajnoknak Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnöke tett keresztbe vasárnap este.

Úgy látja, az idő meghaladta azt a gondolkodást, hogy a sportágvezetői posztokat a politikai hovatartozás alapján nyerjék el az emberek, de számára nem esik nehezére szimpatizálni a kormányzattal, vállaltan jobboldali az életfelfogása. Véleménye szerint még azok is elismerik, hogy az Orbán-kormány stratégiai ágazatként kezeli a magyar sportot, akiktől távol áll a jelenlegi politikai kultúra, az állami támogatás mértékét pedig az adott sportág eredményei alapján mérlegelik, nem pedig az alapján osztják, ki épp az elnök.

Példaként hozta fel kajak-kenusokat és az úszókat, mire a Népszava újságírója közbevetette a hokisokat, ahol Szuper Levente indult az elnöki posztért, ám végül alulmaradt Such Györggyel szemben. „Ott a főszponzor a választás előtt kijelentette, a korábbi vezetést támogatja. És ez eldöntötte a szavazást” – felelte Szabó.

Lehetne persze extrém példát hozni, ami egy-egy esetben a pénzcsapok elzárását eredményezte, de én nem vagyok extrém példa: a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkáraként évekig együtt dolgoztam a kormányzattal, a Budapesti Olimpiai Pályázat ügyében is a kezdeményezés mellett álltam. Szabó Tünde sportállamtitkárral épp a napokban állapodtunk meg egy nemzetközi edzőképző akadémia alapításáról, amely természetesen a magyar vívást is segítené – mondta, a terv mögé pedig beállt a testnevelési Egyetem Mocsai Lajossal az élen, az ország második legidősebb egyesülete, a III. Kerületi TVE a területet biztosítaná, a finanszírozásba pedig a magyar kormány mellett a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke, Alisher Usmanov is beszállna. Szabó Bence szerint a fő szempont a fenntarthatóság lesz.

Szuper Levente: Hogyan jutottunk el a „szapporói hőstől" a „szapporói maffia" kifejezésig?
Morális csőd, az a baj – mondja a korábbi kiváló kapus a hoki fő problémájáról. Szuper 176-19-re maradt alul a regnáló Such Györggyel szemben a Magyar Jégkorong Szövetség elnöki posztjáért vívott versenyben. Úgy véli, nem jó irányba tart a sportág, ezért indult el a megméretésen.

Felhozták, hogy amikor a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjáért indult, akkor már az első körben kiesett. Azt mondja, akkor az utolsó pillanatban történt egy váratlan fordulat, de most óvatosabb volt, több helyen egyeztetett és bízik abban, hogy saját közege másképp viszonyul az adott szóhoz, ő ugyanis nem kívülről jött, akivel együtt dolgozott, tudja róla, nem hazug ember.

A korábbi klubja, az UTE viszont nem fogja támogatni, hanem ők a jelenlegi elnök, Csampa Zsolt oldalán lesznek, erről az újpesti vívószakosztályt vezető László Dezső tájékoztatta Szabó Bencét.

Mondtam, ez fölösleges hívás volt, eddig is tisztában voltam azzal, hogy saját érdekét a sportág, a közösség érdeke elé helyezi, mivel abban reménykedik, hogy továbbra is fennállhat ez a számára kedvező, de amúgy nem egészséges támogatási rendszer. Mit mondhatnék? Szégyen.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik