Sport

Oltári botrány alakult ki a kardcsapatdöntő díjátadása körül

A színfalak mögött magyar a magyarnak vájta ki a szemét. Szabó Bence kardvívó olimpiai bajnoknak Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnöke tett keresztbe vasárnap este.

A Népszava információi szerint a budapesti vívó-világbajnokság vasárnap esti, elképesztő szoros küzdelmet hozó és a koreaiak ellen egyetlen tusos magyar vereséggel (45-44) záruló kardcsapatdöntő után a Nemzetközi Vívó Szövetség a sportág legmagasabban jegyzett magyar sportdiplomatáját, a FIE végrehajtó bizottságának tagját, Szabó Bencét jelölte ki éremátadónak.

Vívó-vb: hajszálon múlt a magyar kardválogatott vb-címe
Ha sokkal szorosabban is, mint 2017-ben (45-22), de ezúttal is elvesztette a kardcsapat világbajnoki döntőt Magyarország. Pedig az első négy asszó után vezettünk, Korea végül 45-44-re nyert és kiénekelte a szánkból a sajtot.

A lap úgy tudja, hogy Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke a nemzetközi szövetségnél kiverte a balhét, kvázi megtiltotta, hogy kétszeres olimpiai bajnok kardvívó közreműködjön a ceremóniánál. Állításuk szerint Szabót a FIE görög főtitkára, Manolisz Katsziadikisz tájékoztatta minderről és arra kérte a magyar sportdiplomatát, hogy bár az MVSZ elnökének nincs joga ilyet kérni, de a FIE nem szeretne botrányt, ezért lehetőség szerint ne vegyen részt a díjátadón.

Beletört Gémesi Csanád szegycsontjába az olasz ellenfele kardja
Az olasz Curatoli úgy eltalálta a döntőbe jutásért küzdelemben a magyar kardozót, hogy Decsi András kapitány jobbnak látta lecserélni. A férfi párbajtőrözők nem jutottak a legjobb nyolc közé.

Végül a világbajnok koreaiaknak, az ezüstérmes magyaroknak és a harmadikként záró olaszoknak Áder János köztársasági elnök mellett Jacek Bierkowski – a lengyel válogatottat az 1976-os és 1980-as olimpián képviselő kardvívó – adta át az érmeket.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Honlapunk azzal a kérdéssel fordult a Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatójához, hogy erősítse, meg, netán cáfolja, vagy kommentálja hivatalos formában a Népszava állítását. Szetey András – szintén korábbi válogatott kardvívó – úgy reagált, hogy ebben a témában elnöki hatáskör a válaszadás, ezért megkérdezi Csampa Zsoltot, szeretne-e reagálni. Választ két óra elteltével sem kaptunk.

„Sokan úgy gondolják, meghülyült a Szabó Bence, állítsátok le!”
A kétszeres olimpiai bajnok kardvívót sok kudarcélmény nem érte a sportpályán. Aztán 2016-ról 2017-re fordulva legjobb tanítványa otthagyta, a MOB főtitkári pozíciójából kirúgták, elbukta a versenyfutást a MOB elnöki székéért. Azóta a háttérbe vonult. Hová tűnt Szabó Bence?

Szabó Bence honlapunk kérdésére viszont készségesen elmondta a saját verzióját:

Az általános gyakorlat szerint a díjátadásra egy főt a FIE, egyet pedig a rendező ország jelöl ki. Engem a nemzetközi szövetség, Áder János köztársasági elnököt, akivel a riói olimpián is együtt izgultuk végig a vívó döntőket, a magyar szövetség. Amikor a döntő előtt a díjátadáshoz szükséges öltözetben lementem a FIE irodába, azt láttam, hogy a FIE-főtitkár egy helyben toporog. Kérdeztem mi a baj? Elmondta, hogy Csampa Zsolt megkérte, ne engem jelöljenek. Eztán megkérdezte, mi a véleményem, mert a FIE jelöltjébe a rendezőnek nincs beleszólása és ha úgy gondolom simán kiállnak mellettem. Nem akartam feszültséget.  Szép gesztus volt a FIE részéről, hogy pont a kard csapatdöntőre engem jelölt, hálás is vagyok érte, de sokkal fontosabb volt, amikor a másik oldalon álltam és díjat magam vettem át. Minden esetre furcsának, szomorúnak és egyben cikinek tartom az egészet, mert nem vagyunk egy súlycsoportban. A sas nem fog legyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik