Sport

Soha nem látott módon rendezik meg az úszó ob-t

A koronavírus-járvány miatt a Magyar Úszó Szövetség soha nem látott módon készül megrendezni az idei országos bajnokságokat. A szokásos, tavaszi-nyári időszak helyett ősszel és télen lesznek a versenyek, ráadásul a serdülő korosztály alatt nem országos, hanem regionális bajnokságokat rendeznek.

A szövetség hivatalos honlapja szerint ennek legfőbb oka, hogy a járványhelyzetre való tekintettel nem lehet egyenlő feltételeket biztosítani valamennyi versenyző számára.

Több mint 100 millió forintot bukhatott Hosszú Katinka
Csak a koronavírus-világjárvány miatt. Mivel az idei évre lemondták az összes nemzetközi úszóversenyt, így a legeredményesebb magyar úszónő jelentős pénzdíjtól esett el.

Országszerte ugyanis sok helyütt vannak olyan műhelyek, amelyekben előreláthatólag csak ősszel lehet megkezdeni a munkát – ebben a helyzetben nem lehet elvárni, hogy az ottani úszók fel tudják venni a versenyt a már május óta készülőkkel.

A másik fontos szempont a döntés meghozatalakor a költséghatékonyság volt.

A koronavírus-járvány nyomán kialakult, nehéz gazdasági helyzetben a MÚSZ szem előtt tartotta a szülők és a szakosztályok érdekeit is, hogy a lehető leggazdaságosabban lehessen megoldani az ezeken a versenyeken való részvételt. Az utazási és szállásköltségek csökkenésével megtakarított összegnek egészen biztosan megvan a helye mind a klubok, mind a családok esetében.

További változás, hogy – szintén költségcsökkentési célból – a serdülő és az ifjúsági bajnokságot egy helyen, egy időben rendezik; a rövid pályás országos bajnokság elmarad; a felnőtt ob-ra pedig december közepén kerül sor, Kaposvárott, vagyis előreláthatólag alig három hónap lesz csak a 2020-as és a 2021-es ob között.

Az idei úszó országos bajnokságok időpontjai és helyszínei

  • hosszú távú ob (medencés) – október 23-24. (helyszín: később kerül kijelölésre)
  • serdülő és ifjúsági ob – november 13-15. (helyszín: Budapest
  • delfin – cápa – gyermek regionális bajnokságok – december 5-6.
  • felnőtt ob – december 8-12. (helyszín: Kaposvár)

Kiemelt fotó: musz.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik