Sport

100 milliós csalás miatt nyomoznak az érdi kézicsapatnál

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán csalás bűntettének gyanúja miatt van folyamatban eljárás jelenleg ismeretlen tettes ellen, tudta meg az Átlátszó az Érdi Sport Kft. és a kézilabdasport-menedzsmentet érintő ügyben.

Szabó Edina az érdi kézisztoriról: Áldozatnak bedobtak minket
Az elmúlt hónapok legnagyobb története a magyar kézilabdában az érdi csapat szétesése volt.

Csőzik László, Érd polgármestere még május 30-án jelezte közösségi oldalán, hogy

tettem feljelentést egy másik fontos ügyben, a Sport Kft.-t és a kézilabdasport-menedzsmentet érintő elképesztő visszaélésben, ahol egy közel 100 milliós hűtlen kezelés és költségvetési csalás történhetett a gyanú szerint, melyet a NAV megállapítása is igazolni látszik.

Csőzik az Átlátszó érdeklődésére nem kívánta megosztani a feljelentés részleteit. A portál más forrásból annyit tudott meg, hogy a feljelentéssel érintett szerződést (vagy szerződéseket) az előző menedzsment idején kötötték.

Az eddig feltárt tények alapján kétségesnek találták, hogy a női kézilabdacsapat működésével összefüggésben kifizetett, az érdi polgármester által százmilliósra taksált megbízási díjat valós teljesítés ellentételezte volna.

Csőzik februárban közölte, az adófizetők pénzéből nem hajlandó annyit áldozni a helyi kézilabdára, mint elődje. Akkor azt mondta, „a város csak tavaly 400 milliót költött a csapatra, az idei finanszírozási igény viszont már 700 millió lenne”.

Nem akar évente százmilliókat adni a város az érdi kézicsapatnak
Inkább az utánpótlásra fókuszálnának.

A polgármester május elején kiteregette a kézicsapat korábbi edzőjének, Szabó Edinának kétmilliós fizetését, aki jelezte, megtette a szükséges jogi lépéseket üzleti titok megsértése miatt.

Az érdi polgármester kiteregette a kézicsapat korábbi edzőjének kétmilliós fizetését
Szabó Edina megtette a jogi lépéseket az ügyben üzleti titok megsértése miatt.

Csőzik erre azt mondta, „üzleti titok sérelme csak akkor merülne fel, ha nem közpénzről lenne szó. Ha közpénz, akkor üvegzseb, közérdekű adat, az állampolgárnak joga van tudni, mire költ az önkormányzat!”

Az érdi polgármester az edzői fizetésről: Akkor sértenék üzleti titkot, ha nem közpénzről lenne szó
De mivel közpénzből finanszírozták eddig a kézicsapatot, így Csőzik László szerint normáis, hogy elárulta, mennyit költöttek fizetésekre.

Kiemelt fotó: Facebook/Érd Handball

Ajánlott videó

Olvasói sztorik