Sport

Aján Tamás: Egész életemben betartottam a törvényeket

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő szövetség korábbi elnöke ellen korábban elég komoly korrupciós és doppingvádakat fogalmazott meg a német közszolgálati televízió, az ARD, majd csütörtökön a kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren ismertette az elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálat eredményeit, és nem lett jobb a magyar sportvezető helyzete. Olyan vádak szerepeltek a jelentésben, mint hogy:

  • Aján irányítása alatt a súlyemelő szövetségben a legmagasabb szinten is jelent volt a korrupció,
  • a félelem kultúrájával működtette a szervezetet,
  • abszolút ellenőrzést tartott a korábbi elnök,
  • eltussoltak doppingügyeket,
  • és 10,4 millió dollárral nem tud elszámolni Aján Tamás.

A szövetség korábbi elnöke az MTI-nek juttatott el egy közleményt, amiben azt írta:

Egész életemben betartottam a törvényeket, a sport írott és íratlan szabályait, szokásait.

Az IWF alapszabályának előírásai szerint minden szükséges döntést a nemzetközi szövetség elnöksége hozott meg. Az elnökség hagyta jóvá az éves költségvetést, a svájci auditorok által készített független könyvvizsgálói jelentést – mely tanúsítja a pénzügyek jogszerű kezelését – a közgyűlés fogadta el. Az ellenem felhozott vádak alaptalanok” – fogalmazott az egykori elnök.

Aján Tamás leszögezte, hogy a vizsgálat során teljes mértékben együttműködött McLarenékkel, „azonban sajnálatos módon kérésem ellenére sem bocsátották rendelkezésemre azokat a szükséges információkat, amelyek alapján cáfolhattam volna állításaikat és anélkül publikálták a jelentést, hogy a tisztázás lehetőségét megadták volna számomra”.

„Mivel nem kaptam meg a jelentést előzetesen, ezzel kapcsolatban részletesen csak annak áttanulmányozása után kívánok állást foglalni. Mintegy fél évszázada egész szakmai pályafutásomat a sport, a magyar és a nemzetközi olimpiai mozgalom, a súlyemelés és a doppingellenes küzdelem szolgálatában töltöttem. Jelenleg is a sport érdekében tevékenykedem a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeként. Ezen fáradozásomat a jövőben is folytatni kívánom. Továbbra is szoros kapcsolatot szeretnék ápolni a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel és a súlyemelőcsaláddal” – áll Aján Tamás közleményében.

Az ARD január egy január elején bemutatott filmben borította a bilit, azt állították, hogy súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, valamint hírt adtak két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan.

Aján Tamás – aki 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek – a szövetség elnökségének év eleji dohai ülésén maga kérte tevékenységének felfüggesztését annak érdekében, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát, majd április 15-én bejelentette: a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról is. Hozzátette, hogy voltak feltételei a visszalépésnek, amelyet az IWF elnöksége elfogadott.

A döntés hátterében Aján Tamás szavai szerint az áll, hogy már a legutóbbi választáson jelezte, többé nem indul újra a posztért, a szövetség alapszabálya azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet pedig már nem akart várni a távozással.

Kiemelt kép: GOH CHAI HIN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik