Sport

Súlyemelés: Aján Tamás 20 év után lemondott az elnöki posztról

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke lemondott tisztségéről, döntését az elnökség szerdán elfogadta, írta az MTI.

A budapesti székhelyű szövetség közleményében Ursula Papandrea ügyvezető elnök – aki Aján szervezetből való kizárását kérte a napokban – megköszönte a magyar sportvezető több mint négy évtizedes munkáját az IWF-ben, külön kiemelte az elmúlt években bevezetett doppingellenes programot, amely a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) normáinak is megfelel.

“Mostantól megkezdődhet a munka egy friss irányvonal meghatározásáért, amely által elérhetjük a sportunkban rejlő lehetőségek maximumát” – mondta Papandrea, aki szerint most az elnökség legsürgetőbb feladata, hogy igazságos és sportszerű módon átdolgozza a kvalifikációs rendszert a jövő évre halasztott tokiói olimpiára és segítse a sportolókat.

A tisztújítás, amint a koronavírus-járvány okozta egészségügyi helyzet megengedi, lehetőséget ad majd arra, hogy egy új generáció kezdje meg a munkát a súlyemelés fényes jövőjéért

– ezt már Aján Tamás is mondta a váltás kapcsán.

Aján Tamás lemondott, már nem tagja a NOB-nak
Tagadja az ellene felhozott vádakat, de nem akar ártani szeretett sportágának.

Aján Tamással épp szerdán jelent meg egy interjú a Nemzeti Sportban, amelyben azt mondta:

Kész vagyok csendben visszavonulni, egyúttal négy kérésem van. Ezekről tárgyalunk most, de érthető, ha most nem beszélek róluk.

Aján Tamás – aki 1976 és 2000 között az IWF főtitkári posztját látta el, az elmúlt húsz évben pedig elnökként vezette a szövetséget – idén januárban maga kérte tevékenységének felfüggesztését, miután a német ARD televízió egy dokumentumműsorában pénzügyi visszaéléssel vádolta meg, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. A felfüggesztését azért kérte, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát.

Korrupciós és doppingbotrány robbant ki Aján Tamás körül
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökéről súlyos dolgokat írt le az ARD. 5,5 millió dollár sorsáról például semmit sem tudni.

A magyar sportdiplomata már az ARD által januárban bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádakat. A múlt héten került újra előtérbe az ügy, miután az ARD-hez került Papandreának az elnökség tagjaihoz írt levele, amelyben Aján kizárását kezdeményezte, mert szerinte nem lépett a háttérbe és továbbra is ő intézte az ügyeket. Ajánnak az ügyvezető elnökről, Papandreáról megvolt a sarkos véleménye a már említett, Nemzeti Sportban megjelent interjúban őrültnek és féltékenynek is nevezte.

Rosszindulatú hölgy, akiről három évvel ezelőtt még senki sem tudta, hogy kicsoda. Ő az első női alelnöke az IWF-nek, 2017-ben én is javasoltam, hogy válasszuk meg. A januári elnökségin, amikor felajánlottam, hogy hátralépek a független vizsgálat idejére, én is őt tartottam a megfelelő embernek az ügyvivői szerepre, gondoltam, egy nő finomabb módszerekkel dolgozik. De mint kiderült, gyorsan és mindent maga alá akar söpörni.

Kiemelt kép: Ibrahim Yozoglu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik