Sport

Korrupció a legmagasabb szinten, Aján Tamás a „félelem kultúrájával” irányított

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) legmagasabb szintjein is jelen volt a korrupció, míg

Aján Tamás korábbi elnök a „félelem kultúrájával” működtette a szervezetet – ezeket állapította meg Richard McLaren nyomozócsoportja.

Az MTI cikke szerint a négy hónapos független vizsgálódás eredményeként csütörtökön közzétett jelentésben kitértek arra, hogy Aján – aki áprilisban köszönt le posztjáról – beavatkozott a doppingellenes munkába is, míg az IWF pénzügyi irányításának felügyelete során „abszolút ellenőrzést” alakított ki.

Egy olyan szervezetet találtam, ahol az autokratikus vezető közel fél évszázadon át esélyt kapott annak irányítására. Különböző ellenőrzési mechanizmusokon keresztül mindent ő diktált, ami a szövetségen belül történt

–  fejtette ki a kanadai jogászprofesszor.

Közölte, a volt elnök a szövetség pénzügyeivel kapcsolatban „sötétben tartotta” az elnökség tagjait, akiknek nem volt tudomások a rejtett bankszámlákról és pénzmozgásokról. Kiemelte, Aján olykor 100 ezer dollárt elérő összeget készpénzben kapott meg szponzoroktól vagy doppingbírság címén nemzeti szövetségektől, a jelentés szerint egy thaiföldi útja során több mint 440 ezer dollárt gyűjtött be ily módon. Ezek közül „némelyek bekerültek a könyvelésbe, némelyek viszont nem”. Hozzátette:

a volt vezető 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni.

McLaren kifejtette, az IWF kongresszusai előtt nagyobb készpénzfelvételek történtek, azokon szavazásra jogosultakat vesztegettek meg, miközben Aján megtartotta magának annak lehetőségét, hogy kedvelt tisztségviselőit léptesse elő.

Az is kiderült, hogy 40 doppingesetet tussoltak el az évek során – miközben több mint 600-an buktak meg a vizsgálatokon –, köztük világesemények érmesei is. Ugyanakkor a McLaren-jelentés kitér rá, hogy a korábban az ügybe belekevert Magyar Antidopping Csoport mindent szabályszerűen csinált és ehhez semmi köze a szervezetnek.

„Vérlázító” – belső harcba keveredtek a magyar doppingellenőrök
Tiszeker Ágnes szerint arról senki nem beszél a Magyar Antidopping Csoport kapcsán, mennyi doppingesetet tártak fel, cserébe most korruptnak állítják be őket.

Aján Tamás 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek. A német állami televízió, az ARD januárban robbantotta ki a vele kapcsolatos korrupciós és doppingbotrányt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Ajánlott videó

Olvasói sztorik