Sport koronavírus

Ungvári Miklós: A halasztás egyet jelent a visszavonulásommal

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden meghozta azt a nagyon nehéz döntést, amelyet már egy ideje halogatott: elhalasztotta egy évvel a nyárra tervezett olimpiai játékokat.

Eldőlt, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát
A foci-Eb után a nyár másik nagy sporteseményét is eltolták egy évvel.

A döntés megrázta az olimpikonokat, a Nagy Sportágválasztó nevű oldal pedig összeszedte a magyar sportolók gondolatait. Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó teljesen elkeseredett.

A mai napon egy régi sporttársam hívott 14 óra 8 perckor és mondta a hírt, hogy elhalasztják az olimpiát. Ez egyet jelent a visszavonulásommal, el vagyok keseredve

– mondta a 39 éves dzsúdós.

Hasonló cipőben jár Cseh László is, az olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó utolsó olimpiájára készült, de a bejelentés után nem biztos benne, hogy erre sor kerül majd 2021-ben.

„Meglátom, hogy nekem ez, hogy passzol az életemhez. Úgy terveztem, hogy ez lesz az utolsó olimpiám, most meg kell vizsgálnom a lehetőségeimet.”

A Nagy Sportágválasztó Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót is elérte, de a pólós is nehezen találta a szavakat a történtekre. A vízilabdázó szerint legfontosabb az egészség.

Szörnyű, durva, ami most történik a világban, a munkanélküliség veszélye és a sportélet megállása egy dolog, de most a legfontosabb az egészség. Mi már önkéntes karanténban vagyunk a családommal, de egy ilyen bejelentés kapcsán sok kérdés merül fel az emberben, hiszen mégiscsak ez a világ legnagyobb sporteseménye

– mondta az olimpikon.

Schmitt Pál, a NOB tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke az M1-en reagált a döntésre, a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó pedig elég egyértelműen fogalmazott:

„Ez egy vis maior, ezt tudomásul kell venni. Nyilván vannak olyan sportolók, akik pályafutásuk utolsó állomásának tekintették ezt az olimpiát, de a sportolók java része fiatal és rugalmas. Most ki lehet dolgozni egy teljesen új felkészülést, alapozással, formába hozással.”

Arról egyelőre nincs információ, hogy a kvótaszerzés milyen módon alakul majd át a változtatás miatt, bizonyára a következő hetekben ezt is kidolgozza majd a NOB. Ezután a magyar olimpikonok is tisztábban látják majd, mit hoz a jövő.

Kiemelt kép: Jack GUEZ / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik