Sport koronavírus

„A rendszerváltás óta nem került ilyen nehéz helyzetbe a magyar sport”

A koronavírus-járvány miatt egymás után halasztják vagy törlik el a sporteseményeket, erre a sorsra jutott a budapesti úszó-Eb is, amelyet májusban helyett augusztusban rendeznek meg – legalábbis ez a terv.

Elhalasztották a budapesti úszó-Eb-t is
Megvan az új időpont is, bár még nem végleges.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor ugyanakkor azt gondolja, kissé felelőtlen az az időpont, amit a nemzetközi szövetség belőtt, hiszen nem lehet tudni, mi fog történni a járvány miatt Európában és Magyarországon.

Az, hogy még egyszer megváltoztassuk majd az időpontot, nem szerencsés. Ha kiderült, mi lesz az olimpiával, akkor fog végérvényesen eldőlni, hogy Budapesten mikor lesz Európa-bajnokság. Az ország 95 százalékában az uszodák bezártak, és azt mondom, hogy a rendszerváltozás óta ilyen nehéz helyzetbe még nem került a magyar sport, a magyar úszósport, de talán még az ország sem

– nyilatkozta Wladár a DIGI Sport híradójának, a Sport24-nek.

Az úszóelnök azt mondta, a legfontosabb, hogy a sportolóknak biztosítani tudják a megfelelő körülményeket, és hétfőn 79 versenyzővel, valamint 41 edzővel aláíratnak egy nyilatkozatot, amely szigorú feltételeket szab az edzések látogatására.

„A részvevő tudomásul veszi, hogy az úszó- és tornatermi edzések milyen kijelölt helyszínen lesznek, és azt is, hogy az edzések végrehajtásának idején kívül kizárólag a lakóhelyén, vagy egy megjelölt címen fog tartózkodni. Kijelenti, illetve megköveteljük, hogy a tömegközlekedést nem használhatja. Tartózkodik a nyilvános helyek látogatásától, attól is, hogy a szoros családtagokon, a csapaton kívül más személyekkel kapcsolatot nem tart. Az a tervünk, hogy egy mobilapplikációval felügyeljük a sportolókat, nyilván ez nem arról szól, hogy minden lépésüket akarjuk látni a sportolókat, de mégiscsak kell egyfajta ellenőrzés” – magyarázta Wladár.

Az elnök hozzátette, eddig két helyszíne ismert az edzőtábornak, a Duna Aréna és Balatonfűzfő, és kijelentette, nem lesz bentlakás és kijárási tilalom, de a szigorú szabályokat be kell tartani.

Kiemelt kép: NEIL HANNA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik