Sport koronavírus

Még Cristiano Ronaldo sem nyerhet a koronavírus ellen

A koronavírus terjedése a sporteseményeket is boríthatja, Olaszországban például a focibajnokság legnagyobb meccsét szurkolók nélkül vívják, az egyik legfontosabb bringaversenyt pedig törölhetik. Holott ez utóbbi sportesemény eddig csak az első és a második világháború alatt maradt el.

A 2020-as kiemelt évnek számít sportszempontból, hiszen Tokióban olimpiát rendeznek, előtte pedig labdarúgó Európa-bajnokságot, amelynek ezúttal a kontinens 12 városa, köztük Budapest ad otthont.

Az idei év legrettegettebb ellenfele, a koronavírus az olimpiát és a foci Eb-t egyelőre nem tudta megrengetni, de a sportvilágban már így is érezteti a hatását.

Az egyik új magyar sikersportág, a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságát eredetileg Szöulban rendezték volna március 13. és 15. között, de a nemzetközi szövetség szerdán azt közölte, hogy a járvány miatt elrendelték a Mokdong Jégcsarnok bezárását.

Hogy aztán sikerül-e ilyen rövid idő alatt új helyszínt találni a világbajnokságnak, az erősen kérdéses, mert a vírus világméretű terjedése, illetve a logisztikai problémák miatt az áthelyezés nehéz feladat, úgyhogy könnyen lehet, a végén elmarad az idei vébé.

Az asztaliteniszezők csapat-világbajnokságát szintén Dél-Koreában, Puszanban rendezték volna, de a helyzet itt is bizonytalan, egyelőre annyit tudni, hogy az eredeti időpont (március 22. és 29. között) nem tartható. Ha végül mégis megrendezik a vébét, akkor június második fele jöhet szóba. De elmaradt korábban a férfi alpesisí-világkupa kínai állomása is.

Amíg csak ázsiai megbetegedésekről lehetett olvasni, nehéz volt eldönteni, mennyire kell komolyan tartania a profi sportoknak a koronavírustól, az elmúlt napokban azonban Európában is egyre több helyen ütötte fel a fejét a járvány, jelen állás szerint Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet.

Mivel egy sportesemény általában sok embert mozgat meg, az olasz kormány igyekezett gyorsan megakadályozni, hogy a szurkolók ki legyenek téve a megfertőződés veszélyének. A Serie A előző fordulójából négy mérkőzést is elhalasztottak, ezeket a vírus gócpontjának számító észak-olasz tartományokban rendezték volna.

Fotó: Giuseppe Maffia/NurPhoto/AFP

A Napoli megúszta a korlátozást, így kedden 44 ezer néző láthatta a San Paolo Stadionban ahogy Dries Mertens gyönyörű góljára Antoine Griezmann válaszol, így 1-1-es döntetlennel zárul a BL-nyolcaddöntő első felvonása.

Az Inter csütörtökön az Európa Ligában a bolgár Ludogorec, vasárnap a bajnokságban az éllovas Juventus ellen lép pályára, de nézők egyik találkozón sem lesznek. Pedig a Juve-Inter most aztán tényleg sorsdöntő meccsnek számít, hiszen az első fogadja a harmadikat, normális esetben egy ilyen rangadó a bajnokság fénypontja, de most a szurkolók egészsége az elsődleges.

Az UEFA döntése alapján a Ludogorec elleni EL-meccsen elmaradnak a sajtótájékoztatók is, és az akkreditált újságírók sem mehetnek be a milánói stadionba, csak a meccset közvetítő tévétársaság munkatársai.

A 26. fordulóban még további öt meccset játszanak nézők nélkül, köztük a Milan-Genoát. Ismerünk olyan magyarországi Milan-szurkolókat, akik már régen megvették a repülő-, illetve a meccsjegyet, és lefoglalták a szállást is – ám a koronavírus közbeszólt. A Milan a jegyek árát várhatóan visszatéríti a szurkolóknak, de a repülőjegy és a szállás miatt így is több tízezer forintot bukhatnak a zárt kapuk elrendelése miatt. Tudva, hogy a Juventusnak is komoly szurkolói bázisa van idehaza, valószínűleg köztük is akadnak olyanok, akik ugyanúgy jártak, mint az említett Milan-drukkerek.

A Juventus szerdán a BL-ben az Olympique Lyon vendége lesz, és a csapatot nagyjából 3000 drukker kíséri el, de az olasz Sky Sport cikke szerint a szurkolókat semmilyen ellenőrzésnek nem vetették alá, egyedül az útlevelüket nézték meg a szokásos protokoll szerint.

Nagy kérdés, mi lesz a március 17-én esedékes torinói visszavágón, hiszen egy BL-nyolcaddöntő esetében nem megszokott forgatókönyv, hogy üresen konganak a lelátók, de ha az Interrel szemben szigorúan járt el az UEFA, akkor valószínűleg a Juventusszal sem tesz kivételt, főleg, ha addig nem javul a helyzet Olaszországban.

A Gazzetta dello Sport című napilapnak az olasz sportminiszter, Vincenzo Spadafora azt nyilatkozta, nincs parancsba adva, hogy a meccsekre nem engedhetnek be szurkolókat, a döntés az egyes szövetségek hatáskörébe tartozik. Végül hat tartományban – Lombardiában, Venetóban, Liguriában, Emilia Romagnában, Friuli-Venezia Giuliában és Piemontban döntöttek a zárt kapuk, illetve a sportesemények felfüggesztése mellett, és Spafadora szerint a következő napokban hoz majd döntést a kormány arról, hogy kiterjesszék-e a korlátozást további régiókra.

Ha az adatok ezt nem indokolják, akkor március 2. után megszüntetjük a korlátozást, és újra lehetnek nézők a sporteseményeken. Az új eseteket a legtöbb fertőzöttet számláló két tartományban, Venetóban és Lombardiában regisztrálták, ami egyben azt jelentheti, hogy a terjedést talán sikerült megállítani. De azt hangsúlyozni szeretném, hogy a biztonság és az egészség fontosabb, mint egy teltházas mérkőzés

– magyarázta Spadafora.

Vincenzo Spadafora. Fotó: Mauro Ujetto/NurPhoto/AFP

A sok kérdőjel között egy dolog a biztos: a bajnokságnak május közepéig be kell fejeződnie, mivel június 12-én, a római Olimpiai Stadionban már az Eb nyitómeccsén lép pályára az olasz válogatott a törökök ellen.

A koronavírus egy bergamói tenisztornába is belerondított, a francia Enzo Couacaud és az ukrán Ilja Marcsenko nem is játszhatta le a döntőt, hiába kérték a szervezőktől, hadd döntsék el nézők nélkül is, ki a jobb. A döntőbe jutásért járó pontokat és pénzdíjat mindkét játékos megkapta, győztest azonban nem hirdettek

A lettek követték a Sopron példáját

A Sopron Basket után a lett TTT Riga csapata sem hajlandó olasz ellenféllel szemben mérkőzést játszani Ljubljanában a női kosárlabda Euroligában a koronavírus-járvány miatt, írja az MTI. „Figyelembe véve a körülményeket és a kockázati tényezőket, valamint a lett szakértők ajánlásait, klubunk igazgatósága úgy döntött, hogy törli a ljubljanai utazást, és felkéri az európai szövetséget, halassza el a meccset, és további döntéseit a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásaival összhangban hozza meg” – áll a lett csapat közleményében. Az olaszoknál az első-, a másod- és a harmadosztályban sem rendeznek kosárfordulót a héten, így Vojvoda Dávid (Reggio Emilia) és Keller Ákos (Capo d’Orlando) sem lép pályára.

A kerékpárosoknál a Milánó-San Remo az egyik legnagyobb presztízsű egynapos verseny, amelyet idén március 21-én rendeznének meg. A verseny majdnem 300 kilométeres útvonalának egy szakasza érinti a veszélyeztetett lombardiai területeket, a versenyt szervező RCS Sport ügyvezető igazgatója, Mauro Vegni pedig azt mondta, hogy az útvonalat nem változtatják meg.

Nincs értelme 20 vagy 50 kilométerrel eltolni a rajtot. A verseny 110 éve ugyanolyan. Nincs B terv, ha a hatóságok azt mondják, hogy Lombardiában nem lehet sporteseményeket rendezni, akkor a verseny elmarad

– mondta Vegni. Az első Milánó-San Remót 1907-ben rendezték, azóta mindössze háromszor maradt el, 1916-ben az első, 1944-ben és 1945-ben a második világháború miatt.

Fotó: Tim de Waele / DPPI / AFP

A Milánó-San Remo előtt három olasz viadal – a Strade Bianche, a GP Industria & Artigianato és a Tirreno-Adriatico – is szerepel a versenynaptárban, de egyelőre még nem tudni, megtartják-e ezeket. Az első két versenyt Toszkánában rendezik, míg a Tirreno-Adriatico esetében a mezőny a Tirrén-tenger toszkán partjáról indulva jut el az Adriai-tengerhez, az utolsó szakasz egy időfutam, amelyet a Marche régióban található San Benedetto del Trontóban bonyolítanak le.

A három nagy kerékpáros körverseny egyikét, a Girót is Olaszországban rendezik, a rajt azonban májusban Magyarországon lesz, a budapesti időfutam után még további két szakasznak adunk otthont, és a mezőny összesen 66 települést érint majd.

Egy ilyen horderejű eseményre a világ számos pontjáról érkeznek majd várhatóan a kerékpárrajongók, úgyhogy már csak ezért is izgalmas, mi a hivatalos álláspont a Giróval kapcsolatban. Vegni erről csak annyit mondott, egyelőre még nem lehet tisztán látni, de ha a járvány tovább terjed, akkor

fennáll a veszélye, hogy a Girót nem rendezik meg.

Ha azt írtuk, hogy a Giro miatt rengetegen érkezhetnek Magyarországra, akkor ez fokozottan igaz a foci Eb-re, főleg, hogy a torna legütősebb csoportjának három meccsét a nemrég átadott Puskás Arénában rendezik. Az Eb-címvédő portugál és a világbajnok francia válogatott biztosan pályára lép a legnagyobb magyar stadionban, mi pedig csak reménykedni tudunk benne, hogy a magyar válogatott a pótselejtező két fázisát túlélve kiharcolja magának, hogy hazai pályán mérkőzzön meg a két gigásszal.

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának olasz tagja, Michele Uva annyit mondott, egyelőre várakozó állásponton vannak, országról országra figyelik a híreket, de bármilyen beavatkozás csak akkor várható, ha a helyzet rosszabbra fordul.

Az olimpiával kapcsolatban a japánok igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy minden a tervek szerint halad, de azért az ország miniszterelnöke Abe Sindzó azt kérte, a következő két hétre tervezett valamennyi nagyobb volumenű kulturális és sportrendezvényt halasszák el.

Az előttünk álló egy-két hét kiemelten fontos a járvány elterjedésének megelőzése szempontjából

– hangsúlyozta Sindzó.

Ami optimistává teheti a japánokat és a olimpikonokat, hogy a tokiói játékok kezdetéig nagyjából öt hónap van még hátra, addig javulhat a járványhelyzet, csökkenhet a pánik. Mindenesetre nem irigyeljük azokat a sportolókat, akik első olimpiájukra, esetleg egy utolsó nagy dobásra készülnek, miközben a vírus miatt időnként kénytelenek szembesülni a helyzetből fakadó bizonytalansággal.

Kiemelt kép: Marco Bertorello / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik