Sport

Az MTSZ tartozik a válogatottaknak és még pályája sincs a Davis-kupára

Nemcsak itthon, de a nemzetközi teniszvilágban is elég nagy port kavart, hogy kevesebb mint három héttel a rajt előtt a WTA törölte naptárából a Hungarian Ladies Opent (HLO). A magyar tenisz hírnevén esett szégyenfolt hátterével részletesen foglalkoztunk szerdai írásunkban, de sajnos úgy látszik, a hólabda tovább gurul és egyre nagyobb lesz.

A teniszvilág legügyesebb illuzionistája magyar
A birtokunkba jutott dokumentumok alapján úgy fest, valaki a miniszterelnökre hivatkozva blöffölt a magyarországi tenisztorna megrendezésével kapcsolatban.

A legfrissebb hír, hogy gond lehet a soron következő magyarországi teniszrendezvénnyel is, a férfiválogatott belgák elleni párharcával, amely arról dönt, melyik csapat jut be a Davis-kupa világcsoportjába, vagyis az elitbe.

Az esemény egy hónappal a március 6-i rajt előtt épp úgy a levegőben lóg, mint ahogy a végül elmaradó Hungarian Ladies Open megrendezése is hetekig kétséges volt.

Egy birtokunkba került kérelem arra utal, hogy a teniszszövetségnek újabb forrásokra van szüksége. Szűcs Lajos elnök a napokban arról tájékoztatta Szabó Tünde sportállamtitkárt, hogy:

a Davis-kupát kormányzati támogatás híján lehetetlen megrendeznünk.

Információnk szerint a debreceni Főnix Csarnokot mint tervezett helyszínt még január elején járták be a szövetség munkatársai, de az azóta sem szerződött az üzemeltetővel, a Debreceni Sportcentrum Kft-vel. Az MTSZ szerencséje ezúttal az, hogy egyelőre nincs időpontütközés. Becsky András a Debreceni Sportcentrum Kft., a Főnix Csarnok üzemeltetője kérdésünkre megerősítette, egy darabig még biztosan szabadon tudja tartani a március 6-7. közötti időpontot.

Fotó: Marjai János / 24.hu

De van másik probléma is. A belgák ellen a világcsoportba-jutásért készülő válogatott tagjai felé tavaly szeptember óta tartozik a szövetség, ahogy több verseny- és vonalbíró is vár a jussára.

A férfi Davis-kupa világdöntőbe jutás óriási siker, elemi érdeke lenne a magyar válogatottnak. Ráadásul erre minden esélye adva van, hiszen úgy hírlik, a belgák legjobbja, az ATP-világranglista 10. helyén álló David Goffin nem biztos, hogy vállalja az indulást – bár az utolsó hét csütörtökéig még kettőt lehet cserélni, addig meg is gondolhatja magát.

Ugyan a második számú játékosuk, Kimmer Coppejans (162.) nem gyenge, ahogy a harmadik Ruben Bemelmans (247.) és a negyedik Arthur De Greef (291.) sem, de mindhárman verhetőbbnek tűnnek Goffinnél. Reményeink szerint Fucsovics Márton, Balázs Attila, Piros Zsombor, Valkusz Máté szemet hunynak a tartozás felett, türelmet adnak, amíg a szövetségben így vagy úgy, de rendeződik a helyzet és pályára lépnek március 6-7-én. Már csak az a kérdés, hol?

A biztos válaszhoz egy szerződés elegendő lenne a Főnix Csarnokkal, illetve egy borítás, az idő szűke és a takarékosság kedvéért a legegyszerűbb, ha keménypályás. Ráadásul a gyorsabb pálya sportszakmai szempontból talán még jobban is illeszkedik magyar éljátékosok a felkészülésbe, hiszen az utóbbi hónapokban mind gyors felületen játszottak.

Repül a főtitkár?

A Népszava arról írt, hogy az április 20-26. közötti magyarországi ATP-torna kapcsán is komoly problémák merültek fel. A szövetségnek tavaly októberig kellett volna a jogtulajdonos Ion Tiriac részére átutalni a több százezer eurós jogdíjat, ám ez nem történt meg. A madridi 1000-es torna versenyigazgatója, Gerard Tsobanian Tiriac megbízásából Szabó Tünde, sportért felelős államtitkárhoz fordult. A Népszava úgy tudja, az EMMI a jogdíj összegét átutalta a szövetségnek, Szabó így levélben kért tájékoztatást Szűcs Lajostól arról, miért nem fizette ki a szövetség a budapesti ATP-torna jogdíjat.

 

Az MTSZ többórás rendkívüli elnökségi ülést tartott, amelyen Szűcs Lajos a Népszava információi szerint felmentette pozíciójából a főtitkárt, Richter Attilát. Richter nem kommentálta a hírt a lapnak.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik