Élő Sport

Mesébe illő feltámadással nyerte meg a Super Bowlt a Kansas City

A Kansas City Chiefs lett az NFL bajnoka, miután a negyedik negyedben vert helyzetből fordítva, pár perc alatt három touchdownt szerezve győzte le 31-20-ra a San Francisco 49erst. A Chiefs 50 évet várt erre a bajnoki címre, amely a franchise második Super Bowlja. Patrick Mahomes lett a döntő MVP-je.

A Chiefs vezethette a miami mérkőzés első támadását, de nem jutott messzire a csapat, majd a San Francisco megszerezte az első pontokat egy mezőnygólból. A negyed végére azonban fordított a Kansas City, Mahomes futott meg egy td-t, majd a második negyed elején Garoppolo adta el a labdát, amit field goallal büntetett a Chiefs.

Semmi különös, csak valaki bealudt a meccsen
Kétmillió forint volt oda a jegy a Super Bowlon.

Úgy tűnt ekkor, hogy kissé padlóra került a San Francisco, azonban Garoppolo megrázta magát, a 49ers végigvitt egy parádés támadást, amivel sikerült kiegyenlíteni. Sőt, volt esély a fordításra is, ám Kyle Shanahan vezetőedző kissé bátortalan volt a félidő végén, fontos másodperceket veszített ezzel a csapata, így két negyed után 10-10 volt az állás.

Ez mindössze a negyedik alkalom volt, hogy félidőben döntetlen volt az állás egy Super Bowlon, pedig ez már az 54. nagydöntő volt.

Shakira és Jennifer Lopez félidei show-műsora után egy harapós San Francisco futott ki a második félidőre, mezőnygóllal pedig a vezetést is sikerült visszavenni. Mahomes remegett meg aztán, eladta a labdát, a félpályától jöhetett a 49ers, Mostert futásával pedig touchdownt ért el.

Összekapta magát a Chiefs, szépen építgette a támadását, ám a negyedik negyed elején Mahomes passza után felperdült az elkapó kezéről a labda, amit a San Franciscó-i Moore szerzett meg. Bár padlóra került, de felállt onnan a Kansas City: előbb egy jó védekezés után Kelce szerzett touchdownt, majd a védelem ismét gyorsan lezavarta a 49ers támadóegységét a pályáról, hogy aztán Williams már megfordítsa a meccset.

Bár kilépett a támadás során, nem volt arra döntő bizonyíték a visszajátszás során, hogy későn nyújtotta volna át a labdát a gólvonalon. Négy játékperc alatt két td-t szerzett a Kansas City.

A San Francisco olyannyira nem tudott pontot szerezni a fennmaradó időben, hogy Williams futott még egy touchdownt, így végül 31-20-ra nyert a Kansas City Chiefs, amely 50 év után lett ismét bajnok.

Ez volt a csapat második Super Bowl-győzelme. A döntő legjobbjának Patrick Mahomest választották, aki 286 passzolt yarddal zárt, volt egy futott touchdownja és két td-átadása is.

Az irányító 24 évesen és 138 naposan a legfiatalabb a liga történetében, aki volt már a szezon legértékesebb játékosa és bajnok is.

NFL, Super Bowl LIV

Kansas City Chiefs – San Francisco 49ers 31-20 (7-3, 3-7, 0-10, 21-0)

Kiemelt kép: Elsa/Getty Images

A sírból jött vissza, a Kansas City nyerte a Super Bowlt

A Kansas City Chiefs lett az NFL bajnoka, miután a negyedik negyedben vert helyzetből fordítva, pár perc alatt három touchdownt szerezve győzte le 31-20-ra a San Francisco 49erst. A Chiefs 50 évet várt erre a bajnoki címre, amely a franchise második Super Bowlja. Patrick Mahomes lett a döntő MVP-je.

Ez a játék döntött:

És már valóban nem maradt fordulat a meccsben

Még eladta a labdát a San Francisco, majd ugyan kikérte a maradék időkéréseit a 49ers, képtelenség volt már innen csodát tenni, 31-20-ra megnyerte a meccset a Kansas City Chiefs.

Eldőlt!

Megint jól védekezett a Kansas City, mindössze 27 yardot tudott megtenni a San Francisco és a Chiefshez került a labda. A meccs hőse, Williams rögtön az első támadásból touchdownt futott, innen már nem tud visszajönni a 49ers.

Őrület, fordított a Chiefs!

Atyaég, mi van itt! Gyorsan leszedte a pályáról a 49ers támadóegységét a Kansas City, majd Mahomes gyors passzaival nagyon gyorsan jutott el tíz yardnyira a célterülettől a Chiefs. Harmadik próbálkozásra sikerült megcsinálni a td-t, de kérdéses volt a helyzet, visszanézték a játékvezetők, mert Williams kilépett a játék során. Nem volt megdöntethehetlen bizonyíték arról, hogy későn nyújtotta volna át a labdát a gólvonalon, így fordított a Chiefs.

Még nincs vége, touchdownt szerez a Chiefs

Kapaszkodik abba az utolsó szalmaszálba a Kansas City. Pedig már-már veszni látszott egy támadás, harmadik és tizenötnél indítotts el a labdát Chiefs, Mahomes hátrafelé táncolt, majd még azelőtt indította el a hosszú labdát, hogy a földbe döngölték volna, Hill pedig elkapta a 44 yardos átadást. Utána döcögött kicsit a játék, de egy szabálytalansággal Moore besegített a Kansas Citynek, Mahomes pedig sikeresen játszotta meg Kelce-t, újra nyitott a meccs.

Kellett ez a védekezés

Bár bő három percet lepörgetett az órából a San Francisco, indössze 17 yardot tudtak megtenni és el kellett puntolniuk a labdát, úgyhogy bő nyolc perce van csodát tennie a Kansasn Citynek.

Eldőlt? Eladta a labdát a Chiefs!

Lehet, hogy a meccs kulcspillanata volt a mostani. Szép haladt előre a Chiefs, amely a harmadik negyed végén kezdte meg a támadását, majd a negyedik elején is folytatta, igaz, megtorpant egy kicsit, de Mahomes 13 yardos futásával még jó helyzetbe került. A Kansas City irányítója aztán Hillt kereste egy passzal, de a labda felpattant az elkapó kezén, Moore pedig megszerezte, így a 49ers jön megint.

Beindult a 49ers, bajban a Chiefs

A San Francisco egyből megbüntette Mahomes labdaleadását. Garoppolo magabiztosan játszotta meg a társakat, a kulcsjáték az volt, amikor Juszczyk az egyyardos vonalig jutott. Mostert kezébe adták a labdát, aki megtalálta a rést a pajzson, majd bement a jutalomrúgás is, így már komoly előnye van a Friscónak.

Hoppá, Mahomes ezt elszúrta

Szépen éptígette a támadását a Kansas City, Mahomesnak pofás passzai voltak, ám az egyik kísérletnél sackelték, nagy szerencséje volt, hogy utána gyorsan rá tudott vetődni a kezéből kiütött labdára. A következő játékban azonban eladta a labdát, Hillt kereste, de Warner megelőzte az elkapót, így a San Francisco a félpálya közeléből indíhatja a támadását.

Újra a San Franciscónál az előny

Szépen ment előre a Frisco, Garoppolo szépen osztogatott, kilenc játékból 60 yardot tett meg a csapat, de aztán jött egy megtorpanás, két yard pedig hiányzott az újabb first downhoz. Shanahan nem kockáztattott, a speciális egységet küldte a pályára, trükkös játék helyett Gould rúgta be 42 yardról a mezőnygólt.

Na, lássuk, mit talált ki a 49ers

Ugye ők nyerték a pénzfeldobást, de átadták az első támadás lehetőségét a Kansas Citynek, ami azt is jelenti, hogy a második félidőben ők hordhatják vissza a labdát. Amikor Garoppolo nem adta el a labdát – ez egyszer fordult elő -, akkor egész jól haladtak előre.

Shakira és Jennifer Lopez kicsit felforrósította a hangulatot

A félidei show-t Shakira kezdte, a kolumbiai énekesnő pedig, ahogy szokás, a legnagyobb slágereit mixelte össze, nagyjából egy-egy versszak és/vagy refrén volt mindegyik számból, forró tánccal és egy kis bodysurfinggel és sok tűzijátékkal megspékelve.

Fotó: ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Utána Jennifer Lopez következett, folytatva a latinos vonalat. A recept nagyjából ugyanaz volt, csak nála sikerült a színpadi látványt a fényjátékkal még tovább fokozni, volt rúdtánc, hip-hop, közös ének és közös tánc.

Fotó: RONALD MARTINEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Érthetetlen, mit művelt a San Francisco

Furcsa véget ért az első félidő. A Kansas City hét játékkal csak 30 yardot tudott megtenni, így a San Francisco előtt adódott lehetőség, hogy a nagyszünet előtt újabb pontokat szerezzen – csakhogy Shanahan érthetetlen módon hagyta, hogy pörögjön az óra, pedig volt még időkérése bőven. A futójátékok sem működtek, amiket hívott, két kísérletből legalábbis 5 yardot sikerült csak előre haladni.

Harmadik kísérletre már merészet húzott a 49ers, Garoppolo 20 yardos passzát Wilson húzta le a levegőből. Ezután az irányítónak volt egy 42 yardos passza is, amit Kittle kapott el, de úgy látták a játékvezetők, hogy szabálytalankodott. Így maradt a 10-10,

ez a negyedik alkalom, hogy egál az állás egy Super Bowlon.

Parádés támadással egyenlített a 49ers

Aki egy pillanatig is azt hitte, a Chiefs megrogyasztotta ellenfelét, az tévedett. Villámgyorsan szaladt végig – szó szerint – a pályán a San Francisco, majd a végén Garoppolo 15 yardos td-passzt adott Juszczyknak, így 10-10 az állás. Hét játék alatt 80 yardot tett meg a csapat, a Chiefs egyszerűen képtelen volt megállítani az ellenfél játékosait.

Semmi különös, csak valaki bealudt a meccsen

A Sports Illustrated tett ki a Facebookra egy szurkolói videót, amin az látható, hogy egy férfi szunyókált az első félidőben, pedig nem is unalmas a döntő. Ráadásul oda, ahol ül, 7 ezer dollár, bő 2 millió forint a jegy.

Mezőnygóllal növeli az előnyt a Chiefs

A labdaszerzés után 43 yardot tett meg a Kansas City, belefért még egy negyedik és egy is, ha már korábban, a td előtt is bejött. Volt egy jó figurája a Chiefsnek, Mahomes labdáját azonban nem láttam meg Thompson, így elmaradt az újabb touchdown, de Butker 31 yardos mezőnygóljával tovább nőtt a különbség.

Még rosszabb helyzetben a 49ers

Óriási hiba Garoppolótól. Második és 12-nél állt a San Francisco, amikor többen is rárontottak az irányítóra, aki teljesen bepánikolt és előredobta a labdát, pont Breeland kezébe. A Chiefs a saját 45 yardos vonaláról indulhat.

Már van is egy rekordunk

Az a 32 yardos Deebo Samuel futás a leghosszabb, amit elkapó mutatott be a Super Bowlokon.

Mahomes futott touchdownjával fordít a Chiefs

Tökéletesen mixelte a futó- és a passzjátékot a Kansas City, amivel szűk négy és fél perc alatt 61 yardot tett meg a csapat, így nagyon közel került a San Franciscó-i gólterülethez. Az utolsó yardoknál azonban előbb egy futást akadályozott meg a 49ers védelme, majd egy passzkísérletet. Mahomes ekkor a kezébe vette az irányítást, megfutotta a first downt, de egy nagy ütközésnél kiperdült a kezéből a labda.

Videóztak, hogy lent volt-e már az irányító, vagy sem. Úgy ítélték meg, hogy nem, ugyanakkor negyedik és egynek is nekiment a Chiefs, és ugyan a touchdown nem jött össze, centikre került a gólterülettől a Kansas City. Elsőre még állta a sarat a védelem, de aztán Mahomes megfutotta a td-t.

Mezőnygólból jönnek az első pontok a döntőben

Amilyen szerencsésen indult a meccs a 49ersnek, olyan szépen folytatta a csapat a támadást. Garoppolóék fokozatosan jutottak egyre közelebb a Chiefs end zone-jához, azonban a rivális védelme meg tudta akadályozni, hogy touchdown legyen a dolog vége. Így is mezőnygól-kísérlethez jutott a San Francisco, Gould nem is hibázott 38 yardról.

Ez a 32 yardos Deebo Samuel futás volt a támadás legszebb jelenete:

Ezután egy drukker megpróbált bejutni a pályára, a biztonságiak azonban megállították. Amerikai közvetítésről van szó, nem mutatták egy pillanatra sem.

Egy óriási mákot már láttunk is

Nem volt hosszú életű a Chiefs első drive-ja, nem sikerült teljesíteni a 10 yardot, úgyhogy elpuntolták a labdát. A 49ers részéről James kapta el a labdát, de kipattant a kezéből, így az is csoda volt, hogy nem veszítette el.

Erre vártunk hónapok óta: megy a Super Bowl!

A San Francisco nyerte a pénzfeldobást, Shermenék viszont azt választották, hogy ők végzik el a kick-offot, így a Kansas City Chiefs vezetheti az első támadást.

Egy jópofa videóval vezették át a liga első száz évét a másodikban, aminek a csúcspontja az volt, hogy egy csapat gyerek hozta be a labdát a kezdőrúgáshoz.

Olvasói sztorik