Élő Sport

Mesébe illő feltámadással nyerte meg a Super Bowlt a Kansas City

A Kansas City Chiefs lett az NFL bajnoka, miután a negyedik negyedben vert helyzetből fordítva, pár perc alatt három touchdownt szerezve győzte le 31-20-ra a San Francisco 49erst. A Chiefs 50 évet várt erre a bajnoki címre, amely a franchise második Super Bowlja. Patrick Mahomes lett a döntő MVP-je.

A Chiefs vezethette a miami mérkőzés első támadását, de nem jutott messzire a csapat, majd a San Francisco megszerezte az első pontokat egy mezőnygólból. A negyed végére azonban fordított a Kansas City, Mahomes futott meg egy td-t, majd a második negyed elején Garoppolo adta el a labdát, amit field goallal büntetett a Chiefs.

Semmi különös, csak valaki bealudt a meccsen
Kétmillió forint volt oda a jegy a Super Bowlon.

Úgy tűnt ekkor, hogy kissé padlóra került a San Francisco, azonban Garoppolo megrázta magát, a 49ers végigvitt egy parádés támadást, amivel sikerült kiegyenlíteni. Sőt, volt esély a fordításra is, ám Kyle Shanahan vezetőedző kissé bátortalan volt a félidő végén, fontos másodperceket veszített ezzel a csapata, így két negyed után 10-10 volt az állás.

Ez mindössze a negyedik alkalom volt, hogy félidőben döntetlen volt az állás egy Super Bowlon, pedig ez már az 54. nagydöntő volt.

Shakira és Jennifer Lopez félidei show-műsora után egy harapós San Francisco futott ki a második félidőre, mezőnygóllal pedig a vezetést is sikerült visszavenni. Mahomes remegett meg aztán, eladta a labdát, a félpályától jöhetett a 49ers, Mostert futásával pedig touchdownt ért el.

Összekapta magát a Chiefs, szépen építgette a támadását, ám a negyedik negyed elején Mahomes passza után felperdült az elkapó kezéről a labda, amit a San Franciscó-i Moore szerzett meg. Bár padlóra került, de felállt onnan a Kansas City: előbb egy jó védekezés után Kelce szerzett touchdownt, majd a védelem ismét gyorsan lezavarta a 49ers támadóegységét a pályáról, hogy aztán Williams már megfordítsa a meccset.

Bár kilépett a támadás során, nem volt arra döntő bizonyíték a visszajátszás során, hogy későn nyújtotta volna át a labdát a gólvonalon. Négy játékperc alatt két td-t szerzett a Kansas City.

A San Francisco olyannyira nem tudott pontot szerezni a fennmaradó időben, hogy Williams futott még egy touchdownt, így végül 31-20-ra nyert a Kansas City Chiefs, amely 50 év után lett ismét bajnok.

Ez volt a csapat második Super Bowl-győzelme. A döntő legjobbjának Patrick Mahomest választották, aki 286 passzolt yarddal zárt, volt egy futott touchdownja és két td-átadása is.

Az irányító 24 évesen és 138 naposan a legfiatalabb a liga történetében, aki volt már a szezon legértékesebb játékosa és bajnok is.

NFL, Super Bowl LIV

Kansas City Chiefs – San Francisco 49ers 31-20 (7-3, 3-7, 0-10, 21-0)

Kiemelt kép: Elsa/Getty Images

Megvolt a himnusz és a vadászrepülők

Az énekes, dalszerző, televíziós személyiség (stb.) Demi Lovato énekelte el az amerikai himnuszt, ami majdnem akkora elismerés, mint a félidei show-ban fellépni. Idén egyébként Jennifer Lopez és Shakira a két fő sztár.

Mire Lovato a végére ért, a szokásoknak megfelelően vadászgépek repültek el a miami stadion felett.

Fotó: ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A legszűkebb elitbe kerülhet be a 49ers

Ahogy az LIV utal az elnevezésben, ez a mostani lesz az 54. Super Bowl. A két liga 1970-ben egyesült, de már előtte pár évvel összecsaptak egymással az NFL és az AFL bajnokai, hogy eldöntsék, ki a legjobb. Ezt eredetileg világbajnoki döntőnek hívták, de később átnevezték Super Bowlnak, ami meg is maradt.

Egy újabb San Franciscó-i győzelem azt jelentené, hogy a franchise csatlakozna a Pittsburghöz és a New Englandhez a hatgyőzelmes csapatok klubjában. A Kansas City, amennyiben győzne, akkor a 13. olyan klub lenne, amely egynél több alkalommal nyer Super Bowlt.

  • 6 győzelem: Pittsburgh Steelers, New England Patriots
  • 5: Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
  • 4: Green Bay Packers, New York Giants
  • 3: Denver Broncos, Los Angeles/Oakland Raiders, Washington Redskins
  • 2: Baltimore Ravens, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts
  • 1: St. Louis/Los Angeles Rams, Seattle Seahawks, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Philadelphia Eagles

Egy éve a San Franciscót szinte senki sem várta volna a Super Bowlra

Andy Reid, a Kansas City Chiefs vezetőedzője mindenki szerint az egyik legnagyobb koponya jelenleg az amerikai futballban, hosszú évek kitartó munkájával rakott minden egyes építőkockát a helyére, miközben a draftról sikerült egy olyan játékost behúzni irányítóposztra, mint Patrick Mahomes, aki gyakorlatilag mérkőzésről mérkőzésre írja át a játékszabályokat.

Ezzel szemben a San Francisco 2013-ban még nagydöntőzött, majd a következő éve sem volt olyan rossz, utána viszont komoly lejtmenetbe kapcsolt és a kezdőirányítónak odavitt Jimmy Garoppolo is komolyan megsérült. Egy nagy kérdőjel volt a 49ers, amely azonban Kyle Shanahan kezei alatt kivirágzott, a 4-12-es szezon után gurított egy 13-3-as alapszakaszt és a rájátszásban is rendíthetetlennek tűnt.

A két döntős felemelkedéséről bővebben itt írtunk:

Super Bowl LIV: A döntő, amire pár éve még gondolni sem mert senki
Magyar idő szerint február 3-án hajnalban feszül egymásnak a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers, hogy eldöntsék, melyikük csodás feltámadása kapjon tökéletes befejezést.
Olvasói sztorik