Sport

Sokkolta Ausztráliát az amerikai teniszezőnő

Élete első Grand Slam-döntőjére készülhet az orosz származású, de amerikai színekben versenyző Sofia Kenin, aki a világelső Ashleigh Bartyt győzte le két játszmában az Australian Open elődöntőjében.

Barty 40 év után az első ausztrál nő lehetett volna, aki hazai pályán döntőzhet, de mindkét szettben veszni hagyott két-két meccslabdát. A Williams nővéreket leszámítva amerikai női játékos 2005 óta nem jutott döntőbe Melbourne-ben, Lindsay Davenport volt az utolsó, akinek ez sikerült.

Nem jutok szóhoz, el sem hiszem. 5 éves korom óta erről álmodtam, és keményen dolgoztam, hogy eljussak idáig

– nyilatkozta Kenin, akit csodagyereknek tartottak, és sokszor szerepelt különféle tévéműsorokban.

Az első szett rövidítésben dőlt el Kenin javára, majd a másodikban Barty ugyan hamar brékelte őt, de 5:4-nél nem tudta kiszerválni a szettet, az amerikai pedig egyenlített, aztán újra elvette ellenfele adogatójátékát, és ezzel 1 óra 45 perc után lezárta a meccset.

21 évesen és 79 naposan Kenin lesz 2008 óta a legfiatalabb női döntős az év első Grand Slam-versenyén, és 2002 óta ő a legfiatalabb amerikai, aki legyőzi az aktuális világelsőt a négy nagy torna egyikén.

Döntős ellenfele a spanyol Garbine Muguruza lesz, aki két játszmábanverte a román Simona Halepet. Muguruza az első játszmát szettlabdákat hárítva nyerte meg, a másodikban pedig 5:4-es hátránynál brékelte Halepet, aztán 6:5-re már ő vezetett, amikor ismét elvette ellenfele adogatását.

Kenin és Muguruza korábban egyszer találkoztak egymással, a tavalyi, pekingi tornán a 64 között három szettben győzött az amerikai játékos.

Eredmények, női elődöntő:

Kenin (amerikai, 14.) – Barty (ausztrál, 1.) 7:6 (8-6), 7:5
Muguruza (spanyol) – Halep (román, 4..) 7:6 (10-8), 7:5

Kiemelt kép: William WEST / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik