Sport

Thiem űrtenisszel ejtette ki Nadalt az Australian Openről

A negyeddöntőben kiesett a világelső és első helyen kiemelt Rafael Nadal az Australian Open férfiversenyéből, a spanyol az ellenállhatatlanul játszó Dominic Thiemtől kapott ki négy szettben. Az ötödikként rangsorolt osztrák teniszező pályafutása során ötödik alkalommal jutott be Grand Slam-torna elődöntőjébe (de először nem a Roland Garroson), ahol a német Alexander Zverev lesz az ellenfele.

Nadal nagyon közel állt ahhoz, hogy megnyerje az első szettet: 4-3-nál brékelte Thiemet, a következő játékban pedig adogatóként játszmalabdája volt, az osztrák azonban hárítani tudta, majd kiegyenlített és rövidítésre mentette a játékrészt. Ott ugyan a spanyol vitte el az első két labdamenetet, de Thiem ismét fordított, és 69 percnyi játék után szettelőnybe került.

A második játszmában ismét csak Nadal tudott először fogadóként gémet nyerni, de nem tudott élni a lehetőséggel, így ezt a felvonást is tie-break döntötte el. Thiem 4-0-ra is vezetett, Nadal azonban kiegyenlített. 5-4-re vezetett az osztrák, amikor a világelső adogatott, de mindkétszer a fogadóé lett a pont, így már 2-0-s összesített előnyben volt Dominic Thiem.

Még úgy is, hogy Nadal is fantasztikusan játszott, de ellenfele még jobban.

A harmadik szettben nem sok esélye volt a fogadóknak, mindkét játékos magabiztosan adogatott. 5-4-es Nadal-vezetésnél ingott csak meg Thiem, a spanyol a második bréklabdáját értékesítette, amivel szépített.

A negyedik játékrész elején Thiem három bréklabdát hárítva hozat a szervagémjét, hogy aztán rögtön elvegye Nadal adogatását, amivel elérhető közelségbe került számára az elődöntő, innen már „csak” arra kellett figyelnie, hogy hozza a saját szerváit. Tökéletesen ment minden 5-4-ig, ekkor azonban megremegett az osztrák, Nadal pedig egy brékkel kiegyenlített. Ez a játszma is rövidítésig ment, és ismét csak az osztrák bírta jobban idegekkel (egyszer még úgy is ő vitte a pontot, hogy a labdamenet közben elesett), a harmadik meccslabdát kihasználva 4 óra 14 perc alatt megnyerte a meccset.

Csak, hogy érezzük Thiem győzelmének az értékét: Nadal 49 nyerőt és 33 ki nem kényszerített hibát ütött, ilyen mutatóval máskor könnyedén meccset lehet nyerni.

Az elődöntőben az a Zverev lesz Thiem ellenfele, aki 1-6-ra elveszített első szett után fordított és győzte le Stan Wawrinkát úgy, hogy a második játszmában nem veszített labdamenet adogatóként (20/20 volt a mérlege, ami döbbenet). A másik ágon Novak Djokovic és Roger Federer találkozik.

Australian Open, negyeddöntők

férfiak:

A. Zverev (német, 7.)-Wawrinka (svájci, 15.) 1-6, 6-3, 6-4, 6-2

Thiem (osztrák, 5.)-Nadal (spanyol, 1.) 7-6 (7-3), 7-6 (7-4), 4-6, 7-6 (8-6)

Az elődöntőben: Djokovic (szerb, 2.)-Federer (svájci, 3.), Thiem-Zverev

 

nők:

Halep (román, 4.)-Kontaveit (észt, 28.) 6-1, 6-1

Muguruza (spanyol)-Pavljucsenkova (orosz, 30.) 7-5, 6-3

Az elődöntőben: Barty (ausztrál, 1.)-Kenin (amerikai, 14.), Halep-Muguruza

Kiemelt kép: Hannah Peters/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik