Sport

Sorsszerű volt, hogy a pólóválogatott fiatal kapusa lesz az Eb-döntő hőse

Vogel Soma a keret legfiatalabb tagjaként vett részt a budapesti Európa-bajnokságon, a döntőben aztán az ő védése ért aranyat. Még csak 22 éves, de már majdnem mindent megnyert, amit meglehetett, és bármekkora a tét, az ötösöknél lehet rá számítani.

Vasárnap este azok is megtanulták Vogel Soma nevét, akik nem követik a vízilabdát. Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a spanyolok elleni Európa-bajnoki döntőben húzta meg – mint később kiderült, nem is váratlanul –, hogy az ötméterespárbajban három dobás után az amúgy szenzációsan védő Nagy Viktor helyére beküldte a keret legfiatalabb tagját. A Ferencváros 22 éves kapusa elsőre ugyan még nem tudott védeni, Alvaro Granados dobását azonban már hárította az utolsó párban, és mivel a túloldalon egyetlen magyar játékos sem hibázott, így a pólóválogatott 21 év után ismét Európa-bajnok lett, hazai medencében ráadásul.

Igazából csak kettőt kellett ugranom. Ilyenkor az ember úgy végigizgulja a meccset, hogy be van melegedve. És a cserekapusnak ez is a feladata: ha úgy van és be kell ugrani hirtelen, akkor készen kell állni

– mondta a mérkőzés után az újságíróknak Vogel Soma.

„Tamás [a szövetségi kapitány – a szerk.] jelzett nekem még a büntetőpárbaj előtt, hogy ha a harmadik is bemegy, akkor lehet, hogy be fogok ugrani. A harmadik után összenéztünk, bólintottunk, és ugrottam. Bíztam benne, hogy védeni fogok, nem alakulhatott most ez másképp” – emlékezett vissza.

Megkérdezték tőle azt is, hogy pályafutása eddigi sikerei között hol helyezkedik el ez az Európa-bajnoki cím. Elég egyértelmű választ adott:

Ez még a BL-aranytól is sokkal feljebb van.

És ez a kijelentés tökéletesen megmutatja, hol is tart már fiatal kora ellenére is Vogel Soma.

Nemcsak a jövő kapusa, hanem már a jelené

A Mieink Facebook-oldal már az Európa-bajnokság előtt azt írta, hogy ő lehet a magyar válogatott nyerőembere ezen a tornán. Még csak kétéves volt, amikor ezt megelőzően legutóbb Eb-t nyertünk 1999-ben, mégis elég komoly tapasztalattal rendelkezik már most, így nem is meglepő, hogy Märcz Tamás számolt vele és ilyen kiélezett pillanatban megbízott benne.

Vogel Zsolt az Újpest játékosaként a többi közt Benedek Tibor oldalán BEK-et és LEN-kupát nyert, sorsszerű volt, hogy mindkét fia, Soma és Simon is pólózni kezd, utóbbi a Vasasban játszik. Mindkét fiú tagja volt a 2014-ben ifjúsági világbajnoki címet nyert magyar válogatottnak, Vogel Soma pedig ott is bizonyította, hogy bírja a nyomást, ötösök védésével járult hozzá az aranyéremhez a döntőben. A kapus egy évre rá a junior-vb bronzmeccsén, ismét a büntetőpárbajban segítette hozzá a csapatot az éremhez.

A spanyolok elleni ötöspárbaj:

A Fradi-nevelés kapus tehetsége elég hamar egyértelművé vált, Mátéfalvy Csaba, a válogatott kapusedzője is azt mondta róla korábban, hogy helyezkedés és mozgás tekintetében mindent tud, amit kell. És már tapasztalatnak sincs híján, ő ugyanis az új szupercsapat, a Ferencváros első számú kapusa, a válogatottal pedig most, hazai pályán tapasztalhatta meg, milyen egy igazán komoly téthelyzet. Nyugodtan mondhatjuk, hogy átment a vizsgán.

Lassan nehéz lesz felsorolni az eredményeit is: magyar bajnok, Magyar Kupa-győztes, Euro Kupa-győztes, Bajnokok Ligája-győztes és Európai Szuperkupa-győztes, most pedig már Európa-bajnok is.

Lassan pedig az ötösölő jelzőt is rá lehet aggatni, ugyanis az utánpótlás sikerek után a 2018-as Szuperkupa-döntőben, majd a Bajnokok Ligája aranycsatájában és büntetőket védett az Olympiakosz ellen. Most pedig az Eb-döntőben fogott ötöst az aranyéremért.

Utánpótláskorom óta gyakorlom, hogyan kell kijönni büntető esetén. Persze mindig fel kell frissíteni magát a mozdulatot és a tapasztalatokat. Örülök, hogy jött egy visszaigazolás, hogy ennek van értelme

– mondta Vogel Soma, aki elárulta azt is, hogy a meccsek előtti utolsó edzéseken gyakorolták az ötösöket, és hogy ugyan felkészül az ellenfelekből, tudja azt is, hogy ilyen kiélezett helyzetben egy játékos a fáradtság miatt is próbálja a legbiztosabb lövést választani, emiatt is szokta érezni az irányokat.

„Azzal, hogy a Soma bejött, és egyet kivédett, és ezzel megnyertük az Eb-t, ez igazából mindent elmond. Hogy az egyes sapkától a tizenhármas sapkáig egy csapatról szólt ez a két hét” – mondta Nagy Viktor az M4-nek, összefoglalva, miért is a magyar válogatott lett Európa legjobbja.

Az Európa-bajnokság férfitornájának végeredménye

  1. MAGYARORSZÁG
  2. Spanyolország
  3. Montenegró
  4. Horvátország
  5. Szerbia
  6. Olaszország
  7. Görögország
  8. Oroszország
  9. Németország
  10. Georgia
  11. Románia
  12. Törökország
  13. Franciaország
  14. Szlovákia
  15. Hollandia
  16. Málta

Kiemelt kép: MTI/Czagány Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik