Sport

Fulladnak és lázadoznak a teniszezők az ausztráliai levegő miatt

A rossz levegő miatt a szlovén Dalila Jakupovic feladta mérkőzését az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében.

Jakupovic egy köhögési roham után letérdelt a pályán, majd miután lekísérték, jelezte, hogy nem tudja folytatni a meccset.

„Ilyet még nem tapasztaltam, attól féltem, hogy elájulok. A földön könnyebben kaptam levegőt” – mondta a világranglista 180. helyezettje.

A szervezők a hónapok óta tomboló ausztráliai bozóttüzek füstje miatt kedden helyi idő szerint 10 óráról 11.30-ra tették át a kezdést. A szintén Melbourne-ben zajló Kooyong Classic nevezetű bemutató tornán ugyancsak a szmog miatt szakadt félbe Marija Sarapova és a német Laura Siegemund találkozója.

Éreztem, hogy köhögnöm kell, és azt hittem, hogy beteg vagyok

– panaszkodott az orosz sztár.

A női világranglistán ötödik Jelina Szvitolina közösségi oldalán adott hangot aggályainak, miközben a levegőminőségi adatokat is megosztotta: „Mintha egy borsólevesben lennénk. Miért kell megvárni, amíg valami szörnyűség történik?” – írta az ukrán játékos.

A férfi rangsor korábbi hatodikja, a francia Gilles Simon az Australian Open rendezőihez fordult gúnyos posztjában: „Ha találunk orvost, aki szerint veszélytelen teniszezni 45 fokban, és találunk bírókat, akik szerint a nedves fű nem csúszik Wimbledonban, akkor most találni kell egy olyan szakértőt, aki szerint kielégítő a levegő minősége, ugye?”

Bondár Anna szerint sem fényes a helyzet Melbourne-ben

Az első ausztrál nyílt teniszbajnokságára készülő Bondár Anna is beszélt a légszennyezettségről.

 

„Eredetileg a verseny Canberrában lett volna, amely viszont akkor a világ legszennyezettebb városa volt, így áttették Bendigóba. Ami pedig Melbourne-t illeti, itt ma látszott először nagyobb füst, és később is kezdődtek a selejtezős meccsek. Napközben talán picit javult, de nem annyira fényes a helyzet, egy-két játékos rosszul is lett, de nem nagyon volt beleszólásuk, hogy akarnak-e játszani” – mesélte az Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek hatásairól.

A világranglistán 222. Bondár, aki a Fed Kupa-válogatottban is bemutatkozott, szerdán kezdi meg szereplését az Australian Open selejtezőjében, első ellenfele a világranglista 127. helyén álló cseh Barbora Krejcikova lesz.

 

„Párosban elöl van a ranglistán, nagyjából van róla képem, hogy játszik. Nehéz mérkőzésre számítok, a saját játékomat próbálom majd játszani” – tette hozzá.

Craig Tiley tornaigazgató közölte, azért adtak zöld utat a keddi mérkőzéseknek, mert menet közben javultak a körülmények. Korábban a rendezők bejelentették, hogy végső esetben a három becsukható stadionban, továbbá nyolc fedett edzőpályán bonyolítják le a Grand Slam-tornát.

A globális levegőminőségi adatokat összesítő IQ Air Quality Visual adatai szerint Ausztrália második legnagyobb városában a legrosszabb a levegő minősége az egész világon a bozóttüzek miatt keletkezett füst és por okán.

Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét. A hatóságok ezért felszólították a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, vigyék zárt helyre az állataikat, és csukják be az ablakokat.

Kiemelt kép: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik