Sport

Nagy László: Van a fejünkben egy forgatókönyv Izland ellen

Nagy László szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjainak nem szabad elégedetlennek lenniük, amiért döntetlent játszottak az olimpiai és világbajnok Dániával az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, hétfőn Malmőben.

„Nem feltétlenül volt benne több, nem szabad elégedetlennek lennünk, és nem is vagyunk” – nyilatkozta kedden az MTI-nek a magyar szövetség alelnöke, a szakmai stáb tagja.

A fiatal, tapasztalatlan magyar csapat nagy meglepetésre szinte végig vezetett, a dánok csak egyszer kerültek előnybe, a végeredmény pedig 24-24 lett.

Őrült nagyot játszva állította meg a világbajnokot a magyar kézilabda-válogatott
A vereséggel kezdő világbajnok éppen a mieink ellen javítana az Európa-bajnokságon.

A magyarok győzelem esetén biztosíthatták volna a középdöntőbe jutásukat, de a hajrában Balogh Zsolt büntetőt hibázott, majd váratlanul becserélték Bartók Donátot, aki előbb eladta a labdát, aztán pedig kiállítást érően szabálytalankodott. A legvégén a játékvezetők két dán belementést nem fújtak le, és bár Mikkel Hansen lövését Mikler Roland nagy bravúrral kivédte, már csak nyolc másodperc volt hátra, újabb helyzet kialakítására nem volt idő.

Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, a második félidő második felében nem láttak okot az időkérésre, ezért hagytak kihasználatlanul egy lehetőséget. Bartókot pedig azért kellett hirtelen beküldeniük, mert Balogh Zsolt elkészült az erejével, Máthé Dominiknak pedig begörcsölt a lába.

Fegyelem, hit, bizalom

Nagy László úgy vélekedett, benne van a meccsekben, hogy a hajrában nem sikerül megőrizni az előnyt, főleg egy ilyen világklasszis válogatott ellen. Hozzátette, több gyakorlással, több együttléttel javíthatóak lesznek a hibák, annak viszont nagyon örül, hogy a csapatnak van tartása.

A korábbi világversenyeken vagy selejtezőkön nem sokszor fordult elő, hogy kettőnél több meccsen jó teljesítményt tudtunk nyújtani és győzelemre álltunk. Szerencsére az elmúlt rövid időszakban ez nagy részben sikerült

– mondta.

A korábbi világklasszis jobbátlövő emlékeztetett, a tornán az eredményektől függetlenül elsősorban saját magukra összpontosítanak. „Támadásban és védekezésben is viszontláttuk az elvégzett munkát a mérkőzéseken. A játékosok fegyelmezettek, van hitük, bizalmuk és önbizalmuk, ezért elégedettek vagyunk az eddig látottakkal” – tette hozzá.

Jól funkcionál az edzőtrió

Nagy László elmondta, az edzői stábban Gulyás Istvánnak, Chema Rodrígueznek és neki is ugyanaz a feladata: a csapatot a legoptimálisabb állapotba hozni. A mérkőzések közben a kispadon nagyon sokat konzultálnak a cserékről és a taktikáról.

„Azt gondolom, egyelőre egészségesen, jól funkcionál ez a hármas szakmai stáb. Szerintem a csapat felé is ez tükröződik vissza, hiszen megvan a bizalom az edzők és a játékosok között. Szóltunk nekik, hogy egyből jelezzék, ha bármilyen kérdés vagy kétség vetődne fel” – magyarázta.

Ha a három ponttal álló magyar együttes nem kap ki következő ellenfelétől, Izlandtól a szerdán 18.15-kor kezdődő meccsen, biztosan továbbjut az E csoportból. Vereség esetén szurkolnia kell a már biztosan kieső oroszoknak, hogy szerezzenek pontot a Dánia elleni 20.30-as találkozón.

Van a fejünkben egy forgatókönyv arról, hogyan szeretnénk nekiállni a szerdai meccsnek. Kérdés, mennyit vett ki a játékosainkból az eddigi két mérkőzés, de erre is fel vagyunk készülve és ezzel is meg fogunk birkózni

– mondta Nagy László.

Kedden Malmö városa fogadást adott az Európa-bajnokságon részt vevő csapatoknak. A magyar küldöttség képviseletében Nagy László egy aláírt mezt ajándékozott Frida Trollmyr kultúráért és sportért felelős alpolgármesternek.

Kiemelt fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik