Sport

Egy rettenetes Eb emlékét kell eltörölniük a férfi pólósoknak

A Duna Arénában, hazai közönség előtt szereplő férfi vízilabda-válogatottba három világklasszis pólós tért vissza a balul sikerült 2018-as tornához képest. Märcz Tamás együttese az Eb megnyerésével olimpiai kvótát kapna, így aztán nem is lehet más a cél, mint az aranyérem.

A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás 17 játékossal kezdte az Európa-bajnoki felkészülést decemberben.

Lehetett volna a korábbi évekhez hasonlóan magasabb létszámú keretet is összehívni, de most igyekeztem picit szűkebben mérni. Ennek elsősorban az az oka, hogy nagyon kevés az idő, kevés a felkészülési mérkőzés, ezáltal gyorsabban kell haladni az Európa-bajnokság csapatkijelölését illetően

– érvelt a magyar csapatot irányító edző.

Az eredmények pedig a kapitányt igazolták, mivel a férfi pólósok a női válogatotthoz hasonlóan tornagyőzelemmel hangoltak az Eb-re, igaz Bíró Attila együttesénél sokkal nagyobb küzdelem árán jött össze az első hely:

  • az Egyesült Államok nagyon bekezdett az első meccsen, végül azonban 15-10-re nyertek a mieink,
  • majd a görögöket 10-5-re győzte le a magyar csapat,
  • végül a világbajnok olaszokkal egy végig kiélezett csatában 14-14-re végzett Märcz Tamás együttese, amivel megnyerte a tornát.
Magyar vízilabdabravúr a budapesti Eb előtt egy héttel
Olaszországban, a világbajnoki címvédő házigazda előtt lett tornagyőztes a férfi vízilabda válogatott.

Märcz Tamás egyébként nagyon lelkesen nyilatkozott a felkészülésről, szerinte remekül sikerült a torna, amit úgy nyert meg a csapata, hogy nem is volt előzetesen célul kitűzve. Elmondása szerint a válogatott teljesítette, amit akart, jó meccseken szerepelt és játékba lendültek a vízilabdázók. Végül viszont csak 13 játékost nevezhetett a tornára, így aztán kénytelen volt szűkíteni a keretét a szövetségi kapitány.

Gyors a csapat, Olaszországban is jó megindulásokat láthattunk, aminek örültem, mert viszontláttam sokat az elmúlt időszak gyakorlásaiból. Az elmúlt egy-két esztendőben fizikálisan és tudás szinten is felerősödtünk az élmezőnyhöz, mindezt az Európa-bajnokságon szeretnénk igazolni.

Nagy visszatérőkkel a nagy visszavágásért

A magyar válogatottnak van mit bizonyítania a budapesti tornán, ugyanis 2018-ban rettenetesen alakult a torna, akkor a csoportban egyedül Grúziát sikerült legyőzni. Ezt követte egy Hollandia elleni nyolcaddöntős siker, ám ezután három vereséggel ért véget az Eb: a végső győztes szerbek után Montenegró és Oroszország fogott ki rajtunk, így lett nyolcadik a magyar csapat.

Vereséggel fejezte be a férfi pólócsapat az Eb-t
Oroszország ellen hiába hajráztunk jól, egy negyed alatt nem lehetett ledolgozni a hátrányt.

Lényeges különbség az idei keretben az előző Eb-hez képest, hogy 2018 októberében visszatért az olimpiai- és világbajnok Varga Dénes, aki még 2017-ben lemondta a válogatottságot. Varga a Bajnokok Ligája-címvédő FTC játékosaként fantasztikus évet zárt, 2019 legjobb pólósának is megválasztották itthon és külföldön is. A Fradi klasszisán kívül szintén kerettag az előző tornával ellentétben a világbajnok Hárai Balázs, valamint az olimpiai és világbajnok Hosnyánszky Norbert is.

Utóbbira azért is nagy szükség van, mert a szűkös, 13 fős keret tagjai közt kellenek olyan sokoldalú játékosok, mint amilyen Hosnyánszky is, aki több poszton is bevethető. Märcz szerint a ZF Eger pólósa mellett Erdélyi BalázsJansik Szilárd is ilyen vízilabdázó, de mellettük kell majd a stabilitás is, amire a fix három védő a garancia.

Az Európa-bajnokságon komoly tétje van a jó szereplésnek, mivel olimpiai kvótát lehet szerezni. A mezőnyből már hárman biztosították helyüket Tokióban: a világliga-győztes szerbek, a világbajnok olaszok és a vb-ezüstérmes spanyolok. Adott esetben tehát egy negyedik hely is elég lehet a kvótához a magyaroknak.

A csapatkapitány Varga Dénes nem rettent meg a feladattól, a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Eb-győzelem a célja.

Elsősorban az Európa-bajnoksággal foglalkozunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy még nem vagyunk kint az olimpián. Én viszont ennél továbbmegyek, ahogy már korábban is fogalmaztam, ezúttal is elmondom, azzal a szándékkal vezetem ezt a csapatot, hogy megnyerjük a tornát

közölte a Fradi klasszisa.

Az olimpiai és világbajnok korábbi vízilabdázó, Faragó Tamás megkeresésünkre elmondta, hogy reálisnak tartja ezt a célt és ő maga is bízik az olimpiai szereplésben.

„Olyan nem fordult még elő a férfi válogatottal, hogy ne szerezzük meg az olimpiai kvótát. Egyetértek Varga Dénessel, lehet az Eb-győzelem a cél. A Ferencváros adja a válogatott jelentős százalékát, a Fradi és a többi magyar klubcsapat BL-szereplése pedig jó alapot adhat arra, hogy tornagyőzelemben bízzunk.

Szerintem lesznek csapatok, amelyek nem veszik olyan komolyan ezt az Európa-bajnokságot az olimpia évében. Egy ilyen tornán formába lendülni nem könnyű feladat, és azoknak, akik már megszerezték a kvótát talán felesleges is”

– mondta a 24.hu-nak Faragó Tamás, aki szerint a válogatott legrosszabb esetben a márciusi pótselejtezőn jó eséllyel vívhatja ki a tokiói szereplés jogát.

A férfiak Európa-bajnokságán 16 csapatos a mezőny, ezt négy négyes csoportba osztják, amelyből az első helyezettek automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a másodikak és a harmadikak játszanak a nyolc közé kerülésért. A magyarok sorrendben a törökökkel, a vb-ezüstérmes spanyolokkal és Máltával találkoznak majd, vagyis a csoportgyőzelemhez egy bravúros eredményre is szükség lenne.

A legutóbbi tornán 15. török és 16. máltai csapat viszont nem okozhat gondot, így aztán van esély megalapozni egy kiváló Európa-bajnoki szereplést, amelynek olimpiai kvóta is lehet a vége.

A magyar válogatott bő kerete és programja

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnoki Dózsa), Erdélyi Balázs (A-Híd OSC-Újbuda), Hárai Balázs (A-Híd OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert (ZF-Eger), Jansik Szilárd (FTC-Telekom Waterpolo), Mezei Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC-Újbuda), Pohl Zoltán (FTC-Telekom Waterpolo), Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo), Vámos Márton (FTC-Telekom Waterpolo), Zalánki Gergő (FTC-Telekom Waterpolo)

A válogatott csoportmeccsei az Eb-n:
Január 14.: Törökország–Magyarország (19.00)
Január 16.: Magyarország–Spanyolország (19.00)
Január 18.: Málta–Magyarország (19.00)

Kiemelt kép: Maddie Meyer/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik