Sport

Újra kellett tanulnia járni a tornásznak, aki brutális sérülést szenvedett

Hogy az életben gyakran a legmélyebb gödörből is van visszaút, arra jó példa Giarnni Regini-Moran esete, aki élete első felnőtt torna-világbajnokságára készül – 18 hónappal azután, hogy gyakorlatilag újra meg kellett tanulnia járni.

Brutális sérülés volt, nem is hittem, hogy vissza tudok térni belőle. A mostani vébé számomra arról szól, hogy biztonságosan végigcsináljam, és a csapattal kiharcoljuk az olimpiai részvételt

– idézte Regini-Morant a BBC.

A 21 éves tornász ifjúsági olimpiai bajnoki címet nyert összetettben, lovon és talajon, és a nagy álma az volt, hogy szerepeljen a riói olimpián, de egy edzésgyakorlat közben leesett a korlátról, és súlyos térdsérülést szenvedett, amit műtét, majd hosszú felépülési folyamat követett.

A hátsó keresztszalag szétment a térdemben, de más szalagok is megsérültek. Ráadásul annyira rossz szögben fogtam talajt, hogy a sípcsontom is eltörött. Másfél év kihagyást jelentett ez a sérülés, de ezt követte újabb másfél év rehabilitáció, ami mentálisan iszonyatosan megterhelő volt. Össze kellett rakni a térdem, újra meg kellett tanulnom járni, ugrani, landolni, és volt idő, amikor úgy éreztem, nincs értelme folytatnom

Regini-Moran azt mondta, azt el tudta képzelni, hogy újra képes lesz tornászni, de azt nem, hogy képes lesz világszínvonalon teljesíteni. Emiatt a kétségbeesés lett úrrá rajta, mert nem tudta, mihez kezdhet, ha a tornára már nincs esélye.

„Apám már állásajánlatokat mutogatott nekem, de én az edzőteremben akartam lenni. Kis célokat tűztem ki magam elé, először azt, hogy be tudjam hajlítani a térdem, aztán hogy rá tudjak állni, majd sétálni, és így tovább. Most pedig úgy érzem magam, mintha egyetlen napot sem hagytam volna ki”.

A brit tornász a sérülése után végigkövethette, ahogy az ifjúsági olimpián legyőzött riválisa, az orosz Nyikita Nagornij a felnőttek között is leteszi a névjegyét, és Eb-aranyat nyer egyéni összetettben, valamint olimpiai ezüstérmes lesz csapatban. Regini-Moran azt mondja, nem érzett irigységet, inkább örült Nagornij sikereinek, és most azért is dolgozik keményen, hogy újra le tudja őt győzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik