Sport

Lustálkodhatunk, de igazából nem éri meg

Majdnem mindenkivel előfordult már, aki szabadidejét mozgással tölti, hogy kisebb-nagyobb szünetet tartott. Ennek többféle oka lehet:

  • épp tényleg nagyon el van havazva,
  • egy sérülés/betegség hátráltatja,
  • vagy egyszerűen csak ellustul.

Egy ilyen kihagyásnak jól érezhető hatásai vannak, de egy kutatás során most megnézték, hogy valójában mekkora. A Runner’s World cikke szerint a felmérést egy olyan csoporton végezték el, akik egy nap jóval több, mint tízezer lépést tesznek meg, a kutatás során viszont két hétig maximum tízezret léphettek naponta. Ahogy azt várni lehetett, jött is a visszaesés.

A szív- és érrendszeri működések két, az oxigénfelvétel pedig négy százalékkal romlott, és a testük fittségi állapota is négy százalékkal volt rosszabb, mint két héttel korábban. Közben nőtt a testzsírszázalékuk, és még a kettes számú diabétesz kialakulási esélye is megnőtt.

Persze az a tény, hogy ha kevesebbet mozgunk, akkor kevésbé leszünk fittek, nem újdonság. Ám így számokkal bebizonyítva, ha nem is sokkoló, de mindenképpen figyelemfelkeltő a dolog.

A kutatás egyébként arra is kitér, hogy senki se essen pánikba, ha hosszabb-rövidebb időszakot kevésbé aktívan töltene. A kutatásban résztvevőket két héttel azután is megvizsgálták, hogy újrakezdték az edzéseket, az eredményeik pedig visszaálltak a számukra normálisra.

Kiemelt kép: Dylan Buell/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik