Sport

100 évesen lett világbajnok a magyar birkózó

Lőrincz Tamás technikai tussal legyőzte a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidist, így ő nyerte a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos versenyét a kazahsztáni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Ez a 32 éves sportoló életének első vb-aranya, míg világversenyeken összesen már tizenharmadszor állhatott dobogón, amivel magyar rekorder.

100 évesen

mondta viccesen a döntője után Lőrincz az M4-nek, miután a riporter felvezette, hogy először világbajnok.

Lőrincz Tamás aranyérmes a birkózóvébén
Technikai tussal győzte le svéd ellenfelét.

„Fel se fogom, annyira gyorsan történt minden. Egy pillanatra sem rémültem meg, mert éreztem, hogy lábat fogott, meg rám is akasztott – de végül is nem is arra adták az intést, mert egy másik helyzetben is lábat fogott. Tudtam, hogy ha reburból lent tudom tartani, kértem edzésen az embereket, hogy próbáljanak meg felállni, mert kissé elhanyagoltam ezt a fogást, amivel végül világbajnok lett. Tudtam, hogy nagyon sok ember ellen nagyon jó fegyver lesz” – adta meg a siker receptjét.

Megkérdezték tőle, mit jelent a sok ezüst után ez az aranyérem, amire azt felelte, tényleg nem fogja még fel, ami történt: nehezen ment a bemelegítés, kótyagosnak érezte magát, az izmai sem voltak olyan állapotban, mint egy nappal korábban.

Aztán arra jutottam, hogy napok óta nem ettem, most meg igen, és minden vér a gyomromba ment, azért érezhettem ezt. De hál’ istennek ez a meccsen nem látszott. Nagyon jó erőben voltam, nem kapkodtam el, szépen, fokozatosan bemelegedtem.

Miután végigverekedte magát négy riválisán is, döntős párosítás kialakulása után azt nyilatkozta, ha lett volna rá lehetősége, akkor a riválisok közül a svéd választotta volna. Még úgy is, hogy Kessidis nagyon komoly ellenfeleket győzött le, Lőrincz szerint teljesen megérdemelten volt ott az aranymeccsen.

Egyszerűen minden tökéletesen alakult. Kiestek azok az emberek, akiket nagyon nem kérnék az olimpiára, ők még harcolni fognak. Sorban úgy jöttek a meccsek, ahogy a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna. A másik ágról meg ő jött – hozzáteszem, teljesen megérdemelten. Olyan embereket vert meg, mint az iráni, akiről azt gondoltuk, vasrúddal sem lehet megverni, olyan formában volt. Na, őt letechnikaizta. Megérdemelten volt döntős, de boldog vagyok, hogy én voltam a jobb.

A magyar kötöttfogásúak három éremmel és két kvótával zártak a kazah fővárosban, ahol vasárnap Korpási Bálint bronzérmet nyert az olimpiai műsorán nem szereplő 72 kilogrammos súlycsoportban, míg hétfőn Tamás bátyja, Viktor – kvótája mellé – ezüstöt szerzett a 87 kilósok között.

Lőrincz Tamás úgy véli, a tökéletes az lett volna, ha testvére is aranyérmes, de ezt a duplát akkor igyekeznek majd az olimpián megcsinálni.

Kiemelt kép: M4 Sport

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik