Sport

Lőrincz Tamás aranyérmes a birkózóvébén

Lőrincz Tamás aranyérmet nyert a kazahsztáni olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, a férfi kötöttfogásúak 77 kilogrammos versenyében. Ez a 32 éves magyar sportoló negyedik vb-érme karrierje során, világversenyeken pedig összesen 13 dobogós helyezése van, amivel magyar rekorder.

Ez két ezüst és egy bronz után élete első világbajnoki aranya.

Lőrincz üzbég, ukrán és litván ellenfelét legyőzve jutott el a legjobb négybe, ahol a kazah Askat Dilmuhamedovot verte nagy csatában. A döntőben a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel került össze, az első percek taktikus küzdelmet hoztak, de Lőrincz ezt a tanácsot is kapta a szőnyeg mellől, hogy nyugodtan kezdjen.

A magyar volt aktívabb, így a svédet küldték földre másfél perc után, amiből sikerült is akciót csinálni, viszont Kessidis veszélyesen visszatámadott, ám szabálytalanságból kezdte meg a mozdulatsort, így hosszas tanakodás után elvették a pontjait és meg is intették. 6-0-ra vezetett ekkor Lőrincz és egy karnyújtásnyira került a győzelemtől.

Olimpiai ezüstérmesünk újra lentről támadhatott, megcsinálta a kétpontos akciót, így hamar lezárta a döntőt, 8-0-ra, technikai tussal nyert, életében először világbajnok a magyar birkózó.

100 évesen

– mondta viccesen a döntője után Lőrincz az M4-nek, miután a riporter felvezette, hogy először világbajnok.

„Fel se fogom, annyira gyorsan történt minden. Egy pillanatra sem rémültem meg, mert éreztem, hogy lábat fogott, meg rám is akasztott – de végül is nem is arra adták az intést, mert egy másik helyzetben is lábat fogott. Tudtam, hogy ha reburból lent tudom tartani, kértem edzésen az embereket, hogy próbáljanak meg felállni, mert kissé elhanyagoltam ezt a fogást, amivel végül világbajnok lett. Tudtam, hogy nagyon sok ember ellen nagyon jó fegyver lesz” – értékelt.

A magyar kötöttfogásúak három éremmel és két kvótával zártak a kazah fővárosban, ahol vasárnap Korpási Bálint bronzérmet nyert az olimpiai műsorán nem szereplő 72 kilogrammos súlycsoportban, míg hétfőn Tamás bátyja, Viktor – kvótája mellé – ezüstöt szerzett a 87 kilósok között.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik