Sport

Óriási lépést tett a kvótaszerzés felé a női kenupáros és kajaknégyes

A szegedi kajak-kenu világbajnokságon az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta páros kizárása volt a nap legszomorúbb fejleménye magyar szempontból.

Kizárták a Kozák Danuta, Kárász Anna párost a vébéről
Hiába nyerték meg az előfutamot, elmarad a címvédés.

Egy másik olimpiai számban is váratlan esemény hátráltatta a magyar csapatot, egy betegség miatt ugyanis az utolsó pillanatban változtatni kellett az 1000 méteres férfi kenu kettes összetételén: Dóri Bencét egy elfertőződött seb miatt az orvosi stáb nem engedte rajthoz állni, így Kiss Balázs a szám korábbi világbajnokával, olimpiai negyedik helyezettjével, Mike Róberttel térdelt össze

A duó délelőtt egy ötödik hellyel kezdett, és akárcsak a K-1 1000 méteren előfutam-győztes Kopasz Bálint, ezzel a középfutamba jutott.

Csütörtöki bemutatkozása után ugyancsak a középfutamban folytathatja Nagy Bianka (C-1 200 m), Bodonyi András (C-1 500 m) és a férfi kajaknégyes (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) – ezekben a számokban nem volt lehetőség az egyenes ági döntőbe kerülésre.

Csipes Tamara (K-1 1000 m) megnyerte első versenyét, ő ezzel már finalista, csakúgy mint a Noé Zsombor, Bogár Gábor kettős (K-2 500 m), amely szintén futamgyőzelmének köszönheti, hogy kihagyhatja a második fordulót.

Szintén döntős – egyformán fölényes előfutam-győzelemmel – a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső 500-as kenupáros és a női 500-as kajaknégyes (Gazsó Dorka Alida, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra), ez mindkét egység esetében azt jeleni, hogy óriási lépést tett az olimpiai kvótaszerzés felé.

A kenusoknál a vasárnapi fináléban az első nyolc hely ér kvótát, azaz a győri duónak már csak egy ellenfelet kell megelőznie a tokiói indulási jog megszerzéséhez, míg a négyesek kvótaelosztásánál alapelv, hogy ha kevesebb mint négy kontinens versenyzői végeznek az 1-10. helyen, a tizedik, a kilencedik és ha szükséges, még a nyolcadik helyezettek kvótáit is újraosztják, amíg meg nem lesz a négy résztvevő földrész.

A férfi kenunégyes – Korisánszky Dávid, Bakó Tamás, Sáfrán Mátyás és Mike Róbert – is bejutott a fináléba az előfutamban elért második helyével.

A kenus Bragato Giada és a kajakos Dombvári Bence 500 méteren már a középfutamban lapátolt a második versenynapon, és mindketten továbbjutottak a legjobb kilenc közé.

Előbbi versenyző harmadik lett, utóbbi pedig – aki doppingeltiltása letöltése után ezen a viadalon tért vissza a nemzetközi mezőnybe – a szerdai előfutam után ezúttal is győzött.

A nap folyamán a parakenus Juhász Tamás ötödik helyen végzett a VL2 200 méteres kategória döntőjében, és ezzel kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi, tokiói paralimpiára. A pénteki versenynapon már döntőket is rendeznek a Maty-éren, hét olyan számban találnak gazdára az érmek, amely nem szerepel az olimpiai programban.

A pénteki program:

előfutamok 9.00:
női K-1 500 m (Kozák Danuta) – olimpiai szám
férfi K-2 1000 m (Kammerer Zoltán, Gál Péter) – olimpiai szám
férfi C-1 1000 m (Kiss Tamás) – olimpiai szám

 

paraverseny, döntők 11.00

 

előfutamok 11.15:
férfi K-2 200 m (Balaska Márk, Apagyi Levente)
női C-2 200 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső)

 

középfutamok 12.03:
férfi C-1 500 m (Bodonyi András)

 

B és C döntők 14.15

 

A döntők 15.03:
női K-2 200 m (Lucz Anna, Kiss Blanka)
férfi C-2 200 m (Korisánszky Dávid, Mike Róbert)
női C-1 500 m (Bragato Giada)
férfi K-1 500 m (Dombvári Bence)
férfi C-2 500 m (Hajdu Jonatán, Fekete Ádám)
női K-2 1000 m (Hagymási Réka, Medveczky Erika)
férfi K-4 1000 m (Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek)

 

középfutamok 16.18:
női K-1 200 m (Lucz Dóra)- olimpiai szám
férfi K-1 200 m (Csizmadia Kolos) – olimpiai szám
női C-1 200 m (Nagy Bianka) – olimpiai szám
férfi C-2 1000 m (Kiss Balázs, Mike Róbert) – olimpiai szám
férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint) – olimpiai szám

Ajánlott videó

Olvasói sztorik