Sport

5,5 millió fontba került a hajó, de vécé így sincs rajta

Bemutatták Alex Thomson új, 5,5 millió fontból (1,95 milliárd forintból) készült hajóját, amellyel a brit hajós első külföldiként akar győzni a következő, 2020–2021-es Vendée Globe francia szóló földkerülő vitorlásversenyen.

A 16 méter hosszú, 7,6 tonnás hajó árbócmagassága 29 méter, csúcssebessége 40 csomó. Tervezése és megépítése 26 hónapba telt, előbbi 30 ezer, utóbbi 50 ezer munkaórát vett igénybe a hétfőn közölt adatok szerint. Thomson a The Daily Telegraph című lapnak viccelődve megjegyezte, hogy hiába került 5,5 millió fontba a jármű, vécé így sincs rajta.

A hajó neve a 45 éves Thomson korábbi vitorlásaihoz hasonlóan Hugo Boss. A walesi születésű hajós az első két alkalommal, amikor indult (2004–2005-ben és 2008–2009-ben), feladni kényszerült a versenyt. A 2012–2013-as megmérettetésen harmadik, legutóbb, 2016–2017-ben pedig második lett, és ha nem hátráltatta volna technikai hiba, sokak szerint meg is nyerte volna a vitorlázás Everestjeként emlegetett kihívást, amelyen eddig csak francia hajósok diadalmaskodtak.

Az 1989 óta, négyévente megrendezett földkerülő verseny következő kiírásán harmincnál is több hajó áll rajthoz, de csak nyolc lesz új építésű. A várakozások szerint a verseny közöttük dől majd el. Vannak ugyan megkötések például a hajó hosszára és szélességére vonatkozóan, a tervezés azonban kulcsfontosságú lehet a Vendée Globe kimenetelében.

Ha valamit kifejezetten nem tiltanak, akkor az engedélyezett

– mondta a tervezéssel kapcsolatos játéktérre utalva a tapasztalt versenyző.

A hajón 60 napelem van, Alex Thomson ugyanis fosszilis energiaforrások használata nélkül akarja teljesíteni a versenyt, és bizonyítani akarja, hogy ez kedvező hatással lehet a teljesítményre. A brit hajós ősszel, a Transat Jacques Vabre kétszemélyes óceáni versenyen próbálja ki először versenykörülmények között az új hajót.

A kilencedik Vendée Globe 2020. november 8-án rajtol. Az előző versenyt Armel Le Cléac’h új csúccsal, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperces idővel nyerte meg.

Kiemelt kép: Twitter/Alex Thomson Racing

Ajánlott videó

Olvasói sztorik