Sport

Hosszú Katinka globális mozgalmat indított, célba ért vele

Hosszú Katinka nagyjából két éve nekiment a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) vezérkarának. 2017. június 21-én közösségi oldalán nyílt levelet írt úszótársainak, amelyben jelezte, miközben az olimpiák második legnézettebb versenyszámáról van szó, az úszás szekere nem döcöghet tovább azzal a maradi, egyoldalú szemlélettel, ahogy a sportág vezérkara gondolja. A profi teniszezők 1970-es években lezajlott forradalmával, bojkottjával példálózott, és jelezte, ha kell, a változás kiharcolása, a továbblépés érdekében egységbe tömöríti az úszókat, és a tenisz mintájára alakít egy privát, pénzdíjas versenysorozatot.

Már a budapesti világbajnokságon összehívta a legjobbakat, Amerika, Ausztrália, Ázsia és az öreg kontinens olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszóit.

Arról beszélt, a jövőjük, az úszás professzionálissá válása érdekében globálisan össze kell fogjanak és közösen kell fellépjenek az érdekeikért.

Bő egy évvel később, tavaly ősszel egy budapesti sajtótájékoztató keretein belül jelentették be, hogy a Forbes listáján 1,1 milliárd dolláros vagyonnal feltüntetett Konstantin Grigorishin támogatásával, a FINA-tól független szervezetként megalakult az International Swimming League, az ISL.

Konstantin Grigorishin. Fotó: Clive Rose/Getty Images
Hosszú Katinka: Ezt a meccset Shane nyerte
A háromszoros olimpiai bajnok rendbe teszi az elmúlt másfél év pletykáit. Szerinte olyan emberre nehéz felnézni, aki nem tudja kontrollálni az indulatait. Nagyinterjú.

A nyolc ISL-csapat, a tulajdonosok és a general managerek:

Az egyes csapatokat egy-egy aktuális sztár képviseli, míg a háttérmunkát General Managerek segítik, akik között olimpiai bajnok is található. Az úszók mellett egy nyolcfős stáb is az utazó csapatokhoz tartozik. Vezetőedzők, segédedzők, masszőr, physioterapeuta, orvos és csapatmenedzser.

A-csoport:

Csapatnév: Cali Condors (USA)
GMLenny Krayzelburg (USA – 4-szeres olimpiai bajnok)

 

Csapatnév: DC Trident (USA)
Csk: Katie Ledecky (USA)
GM: Kaitlin Sandeno (USA – olimpiai bajnok)

 

Csapatnév: Aqua Centurions (Italy)
Csk: Fed. Pellegrini (ITA)
GM: Alessandra Guerra (olasz)

 

Csapatnév: Energy Standard (Turk/Fra)
Csk:
Sarah Sjöström és Chad le Clos
GM: James Gibson (brit – olimpiai bajnok)

 

B-csoport:

 

Csapatnév: LA Current (USA)
CskNathan Adrian (USA)
GM: Jason Lezak (USA – négyszeres olimpiai bajnok)

 

Csapatnév: New York Breakers (USA)
Csk: Michael Andrew
GM: Tina Andrews

 

Csapatnév: London Roar (GB)
CskAdam Peaty (brit) és Kyle Chalmers
GM: Rob Woodhouse (AUS – olimpiai bronzérmes)

 

Csapatnév: Team Iron (Hungary)
Csk., és tulajdonos: Hosszú Katinka
GM: Szekeres Dorina – korábbi magyar válogatott úszó

Hosszú egy márciusi, honlapunkon megjelent nagyinterjúban számolt be a mikéntről. Kiderült, mindannyiuk szerencséjére épp e sportolói belső kezdeményezéssel párhuzamosan, de tőlük függetlenül hasonló problémát látott az ukrán üzletember, ezért megalapította saját profi úszócsapatát, az Energy Standard Swimming úszóklubot, amelynek ma már többek közt Chad Le Clos és Sarah Sjöström is tagja.

Hosszú és a tőkeerős Grigorishin elég ütős párost alkottak, mert egyre másra sikerült meggyőzni és ügyük mellé állítani a világ legjobb úszóit. Új versenyformát alakítottak ki, ahol az úszók nyolc, maximum 32 fős nemzetközi csapatba tömörülnek, ahol nem országokat képviselnek, hanem profi klubjaikat.

A nyári FINA vizes világbajnokság után a sport-, ezen belül az úszás történelmében először ezzel a nyolc csapattal indul útjának az ISL professzionális versenysorozat.

Az mondjuk egészen figyelemreméltó teljesítmény, hogy két év alatt, 8 x 32, azaz a világ 256 úszóját tudták bevonni, tömörítették egy versenyrendszerbe, szervezetbe.

Hosszú az ISL nagyköveti státusza mellett klubtulajdonos is lett egyben, így hozzáláthatott a saját nemzetközi csapatának a gründolásához.

Jól szervezett, így már bemutatta a Team Iron névre keresztelt profi klubja 26 úszóját, amelyben vele együtt összesen nyolc magyar található – Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Bohus Richárd, Kozma Dominik, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Verrasztó Dávid – , és amely alig kevesebb, mint négy hónap múlva október 18-19-én, Dallasban ugrik először medencébe, hogy összecsapjon a B-csoport három másik klubjával.

Teljesen átalakul az úszás

Idén őszre hét versenyt versenyt tervez az ISL. Az, hogy Hosszú kezdetektől élharcosa az ügynek, és klubtulajdonosként is részese a ligának, azt jelenti, hogy a magyar úszók és edzők, valamint a magyar sportszerető közönség is részese lehet a speciális versenysorozatnak. A negyedik ISL-versenyre október 26-27-én, a budapesti Duna Arénában kerül sor.

A magyar közönség azzal szembesül majd, hogy nem lesznek előfutamok, csak döntőket rendeznek, és a többek közt nyolc magyarral felálló Team Iron egyik ellenfele az a London Roar névre keresztelt többségében brit úszókat felsorakoztató csapat lesz, amelynek tagja Bernek Péter és Kapás Boglárka is. Furcsa az is, hogy Cseh László az olasz gyökerű Aqua Centurionst választotta, így őt nem láthatja a magyar közönség versenyezni, lévén ők az A-csoportba kaptak besorolást és másik ágon versenyeznek.

Az Team Iron számára az októberi két versenyt november 23-24-én a londoni, úgynevezett European Derby követi, ami kvázi az európai csapatok döntője. A sorozatot december 20-21-én, hol máshol, mint a show fővárosában, Las Vegasban zárják le a fináléval, ahol a 2-2 legjobb amerikai és európai csapat mérkőzik meg egymással.

Forrás: ISL

Az ISL színre lépésével az úszás nemzetközi élmezőnyének átalakul a versenynaptára, ezzel együtt minden bizonnyal az edzésmódszerük, felkészülésük is.

Egyre többen fognak azzal a szemlélettel, metódussal edzeni, ahogy az eleinte még ferde szemmel nézett Hosszú Katinka hat-hét éve teszi.

Az eddigi FINA világkupa-sorozat és a FINA alszervezete , a LEN által szervezett rövidpályás Eb mellé belépő ISL-versenyek miatt ugyanis eléggé besűrűsödik a program. Tizenkét hétvége alatt éppen tizenkét verseny közül választhatnak az úszók úgy, hogy eközben csak az első, és a második hétvégén üti egymást a két szervezet programja. Íme:

  1. október 4-6., FINA világkupa: Budapest
  2. október 4-5., ISL: Indianapolis,
  3. október 11-13., FINA világkupa: Berlin
  4. október 12-13., ISL: Nápoly
  5. október 18-19., ISL: Lewiswille
  6. október 26-27.,ISL: Budapest
  7. november 1-3., FINA világkupa: Kazany,
  8. november 7-9., FINA világkupa: Doha,
  9. november 15-16., ISL: Maryland
  10. november 23-24., ISL: London
  11. december 4-8., LEN: rövidpályás Eb, Glasgow
  12. december 20-21., ISL-döntő: Las Vegas

Az úszók egyéni választását minden bizonnyal három tényező befolyásolja majd.

  • A mezőny erőssége,
  • a pénzdíj nagysága,
  • illetve az is, hogy például az egyes ISL-csapatok hogyan szerződnek a versenyzőikkel.

Úgy tudni, a milliárdos Konstantin Grigorisin 20 millió dollárt tervez elkölteni a bemutatkozó év hét versenyére, és ebből 7 millió dollárt szán pénzdíjra és startdíjra. Összehasonlításul, a FINA, amely megpróbálja felvenni a kesztyűt, az ISL-lel konkuráló április-májusi FINA Champions Swim Series sorozatra 3,9 millió dollár pénzdíjat osztott szét.

Így egy dolog egészen biztosnak tűnik a két versenysorozat kapcsán;

mivel az úszók szabadon választhatnak, ők járnak a legjobban. A következő években sokkal többet versenyeznek, és a legjobbak sokkal több pénzt kereshetnek, mint eddig bármikor a sportág történetében.

Az ISL versenyszabályai

Minden verseny kétnapos lesz. Az egyes versenyeken nincsenek előfutamok, csak döntőket rendeznek. A  versenyszámokra minden klub két-két úszót nevez, valamint két-két váltót állítanak egymással szembe. A liga egyik különlegessége, hogy verseny közben van lehetőség a taktikázásra, hiszen a nevezéseket a versenyszámok közti szünetekben kell leadni, itt jön igazán képbe a vezetőedző és az edzők szerepe.

Az egyes futamok eredményei, a kialakult sorrend után pontokat kapnak a klubok, amelyeket összeadnak. A verseny végi pontegyenlőség esetén 4×50 méteres mix vegyes váltóval döntenek a végső helyezésről.

Pontrendszer:

  • A futamgyőztes 9,
  • a második 7,
  • a harmadik 6,
  • a negyedik 5,
  • az ötödik 4,
  • a hatodik 3,
  • a hetedik 2,
  • a nyolcadik 1 pontot kap.

A váltók dupla pontot érnek, az úgynevezett SKIN race (csillagszóró futam) pedig triplát. Utóbbin nyolc úszó csap össze 50 méteres gyorson, amely után a négy leglassabb kiesik. Kimásznak a medencéből és a maradék négy egyből utána, újabb 50-et úszik, kettő megint kiesik. Immár két fővel rögtön jön a döntő és így kerül ki a győztes.

Az adott versenyhétvégén legtöbb pontot szerző csapat 9 ponttal gazdagodik, a második héttel, a harmadik hattal, a negyedik öttel. A háromfordulós alapszakasz után dől el, melyik két amerikai és két európai klub vehet részt a Las Vegas-i szuper döntőben.

Pénzdíj:

Az ISL a futamok első négy helyezettjének biztosít pénzdíjat, a váltók duplapénzt érnek (négyfelé oszlik az összeg), a SKIN race pedig itt is triplán számít.

Kiemelet kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik