Élő Sport

Elképesztő küzdelem árán lett újra BL-győztes a Győri ETO

Első nemzetközi trófeáját nyerte magyar vezetőedző irányításával a címvédő Győri Audi ETO KC. Danyi Gábor csapata a vasárnap bronzérmet nyerő Kristiansand Viperst kilenc góllal gázolta el az ETO a szombati elődöntőben, így jó formában várhatta a döntőt.

Nehezen indult a finálé, mert a kapusok nem kapták el azonnal a fonalat, ráadásul a Rosztov-Don elképesztően keményen védekezett. A hatalmas iram viszont felőrölte az oroszokat és apránként kiütközött a győri játékosállomány erőssége. Az utolsó tíz perc különösen erősre sikerült, többek között egy 4-0-s szérának hála 15-11-re vezetett a Győr.

Fordulás után egymás torkának esett a két együttes, amiből az ETO került ki szerencsétlenebbül, mivel Nycke Groot veszélyes faultja után végleges kiállítást kapott. Rendkívül fizikális lett a meccs, sorra jöttek a videózásra váró események, de a meccs nagy részében tartotta a négy-ötgólos különbséget a magyar csapat.

A végére aztán egyre több kedvezőtlen ítélet született, nem jött ki jól a lépés az Győrnek és apránként felzárkózott a Rosztov-Don. Az utolsó percekre aztán már tényleg szoros lett a végén, az utolsó percben ráadásul a remeklő Eduarda Amorimot is végleg kiállították. Danyi labdatartást kért, Stine Oftedal mégis kapu mellé lőtt, ezzel felajánlva a lehetőséget az oroszoknak az egyenlítésre. A helyzet jött is, a döntőn fantasztikusan védő Kari Aalvik Grimsbø viszont a helyén volt, így 25-24-re a Győr nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Győzelmével a Győri ETO egyetlen mérkőzést sem veszített el az idei szezonjában.

Eredmény – Bajnokok Ligája-döntő

Győri Audi ETO–Rosztov-Don 25-24 (15-11)

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Juhász Roland is a helyszínen szurkol a Győrnek

„Szeretem a kézilabdát, a barátnőm, Lipcsei Betta révén nagyjából minden sportágból naprakész vagyok, most is ő győzött meg, hogy látogassunk ki. A hangulat fantasztikus, az eredmény is tökéletes, remélem, a végeredmény is hasonló lesz” – nyilatkozta a 24.hu-nak a helyszínen Juhász Roland, a Mol Vidi FC futballcsapatának védője.

Juhászt megkérdeztük arról is, hogy értékeli a Vidi idényét. „A végleges értékelés majd két hét múlva lesz esedékes, hiszen a Honvéd elleni kupadöntő még hátra van. Nem volt rossz idényünk, sokáig három fronton is tartottuk magunkat, hiszen ősszel az Európa Liga csoportkörében szerepeltünk, ha az elmúlt egy évet nézzük, akkor a kupadöntőn tehetjük fel az i-re a pontot. Persze az csalódás, hogy nem tudtuk megvédeni a címünket a bajnokságban, de egy erős rivális előzött meg minket” – mondta Juhász.

Kőkemény eddig a Rosztov-Don

Az eredmény ne tévesszen meg senkit, iszonyatosan kemények az oroszok. Főleg védekezésben parádésak a sárgamezesek, nem csoda, hogy beragadt a félidő elején a Győr. Szerencére az ETO klasszisa kiütközött félidőre és támadójátékban ellenfele fölé nőtt. Az oroszok 55%, a magyarok 68% körül lövik be a helyzeteiket eddig.

Micsoda befejezés!

Ambros Martín is időt kért, de mégis Amorim szerzett újabb gólt saját térfeléről, üres kapura. Ezután Grimsbö védett hatalmasat lábbal, ráadásul jött egy újabb szabálytalanság a támadó oroszoktól. Teljesen dekoncentrált lett a Rosztov-Don, a győriek viszont belejöttek, Bódié a félidő csattanója, a Győré pedig az emberelőny a végén, 15-11 az állás szünetben.

Egy csarnoknyi ember fújta be a labdát

Szinte érezni lehetett, ahogy mindenki szuggerálja a labdát a Rosztov üresen maradt kapuja felé, amikor Amorim  a saját térfeléről célba vette. Meg is valósult a közös akarta, mert a labda komótosan a hálóba cammogott.

Kezd fáradni a Rosztov?

Görbicz billentette újra a győriek oldalára a meccset, amire jött az orosz felelet. Erre Oftedal tört be már sokadszorra remekül, ezúttal azonban senki sem faultolta, így a norvég megszerezte első gólját a meccsen. Most nagyszerű az ETO védelme, sőt támadásban újabb kiállítást harcoltak ki a győriek. Amorim volt nagyon harcos emberelőnyben, kettesn sem tudták megállítani, először vezet két góllal most már a Győri ETO!

Kicsit sajnáltuk az orosz kapust

Mivel korábban két kapusnak is gólt dobott Görbicz büntetőből, behozták a harmadik számút, Mehgyievát is, de Görbicz olyan laza csuklóval dobta a hetest neki, ahogy csak egy ösztönös zseni tudja.

Bitang erős a Rosztov, de végre van nekünk is szerencsénk

Talpról vágott egy nagy gólt az orosz csapat, de előbb Görbicz bombázott be egy hetest, majd Grimsbö is védeni tudott, majd tanárian védekezett a magyar csapat, de támadásban még mindig sok a rossz döntés. Hogy mi a jó döntés? Például az, hogy Bódi Bernadett a jobb szélről berepülve kilőtte a jobb fölső sarkot, újra egyenlő az állás!

Hansen amilyen jó csere volt, rögtön ki is ment két percre

Hansen jól szállt be, kikényszerített egy sárga lapot is, emberhátrányban is sikerült a zárkózás Görbicz lövésével 9-8-ra. Managarova tört be, a zöldmezesek eltüntették, erre újra emberhátrányba került a Győr. Grimsbö jelenléte úgy fest megzavarta az ellenfelet, mert egy rossz ejtéssel próbálkozott, így üres kapuval támadva mehetett a címvédő az egyenlítésért, de Groot lövése kapu mellé repült.

Méghogy nyugdíjas!

A meccs előtt több győri drukkerrel is beszélgettünk, és arról is kérdeztük őket, milyen szerepe van a csapatban az élő legendának, Görbicz Anitának. A többség azt mondta, ő már nem annyira a játéka, mint inkább a személye miatt fontos, mert kiválóan összetartja az öltözőt. Az egyik győri még a nyugdíjas jelzőt is használta vele kapcsolatban, amit mi kicsit erősnek éreztünk, főleg, amikor az első félidő közepén a szélről szerzett egy látványos, egyben fontos gólt.

Ma nem akar semmi sem sikerülni eddig

Bódi egyenlített a jobb szélről betörve, de Abbingh irtózatos bombával felelt, majd egy lépéshiba után megint az ellenfél tízese talált be. Leynaud-nak most balszerencséje volt, helyette Grimsbö áll majd be. Az oroszok kapusa viszont védte Amorim lövését, ráadásul a labdáért zajló küzdelemben szabálytalankodott, ezért emberhátrányban az ETO. Dübörög a hajrá Győr, miközben a labda a magyar csapat kapufájáról kifelé pattan. Jó érzékkel kért időt Danyi Gábor.

Hogy tudott ilyen nyugodt maradni?

Pedig győriként hányszor láttuk tüzesnek és szenvedélyesnek Ambros Martínt! Most viszont a cseréinek magyarázott, miközben csapata labdát szerzett, és a gólnak sem örült igazán. Igaz, aztán valamit nagyon hevesen reklamált, és a bírók által kiosztott sárga lapnál már nem volt annyira visszafogott.

Idegesek a csapatok

Támadóhibák itt is ott is és a győriek hiába mutattak be nagyon komoly védőmunkát, egy elszórt labdából megiramodott az oroszok szélsője és 7-5-re növelte a Rosztov előnyét. Könnyű síppal befújtak nekünk egy hetest, közben Daniy és Ambros Martín is sárga lapot kapott a bíróktól. Görbicz rendkívül szemtelenül lőtte be a büntetőt, ezzel 7-6-ra szépített a Győr.

Most nem megy olyan jól Leynaud-nak

Egy-egy kapufával folytatódott a meccs, egyelőre sajnos Szedojkina jobban belerázódott eddig a meccsbe, mint Leynaud, inkább a győrieknek kell menniük az egyenlítésért. Anna Sen besárgult egy pofon miatt, Amorim pedig alaposan kapu fölé durrantott és pár en lövését megfogta Leynaud, tovább támadhatott a Rosztov, de kivédekezte ezt is a címvédő.

Aki nem volt még eddig Final Fouron

az egyszer próbálja ki! Egészen varázslatos a hangulat, a csarnok négyötödét elfoglaló győriek épp egymásnak felelgettek a a lelátó két oldaláról, de vannak itt rózsaszínbe öltözött norvégok is, illetve egyaránt sárga egyenpólót viselő franciák és oroszok is. Az még nem derült ki, hogy a Metz és a Kristianstad-drukkerek kinek szurkolnak a döntőben.

Őrületesen indul a meccs

Potyognak a gólok mindkét oldalon, az első védést mutatta be Szedojkina, mert Makejeva kétperces kiállítást kapott Grootról. Csakhogy Bódi betörésénél is hárított az orosz kapus, így először támadhatott vezetésért a Rosztov, féltalpról a bal fölső sarokba is zúdította a labdát Vjahirjeva, erre viszont jött egy Leynaud-bravúr és egy lerohanásból szerzett Brattset gól. Parádés a játék, 4-4 az állás.

És elindultunk!

Egy emberként énekel és dobol a magyar közönség, a hazai pálya érződik. A győri ETO kezdte a meccst elképesztő hangorkán közepette, Amorim pedig ott folytatja, ahogy a Vipers ellen befejezte, bevágta a meccs első gólját.

Ők fújják majd a sípot

A rend kedvéért mondjuk el ezt is, lengyel páros dirigál a fináléban Joanna Brehmer és Agnieszka Skowronek személyében.

A két edző nagyon tiszteli egymást

Ambros Martínt nem kell bemutatni a győrieknek, a spanyol szakember 2012 és 2018 között volt az ETO vezetőedzője. Nem csoda, hogy boldogan látogatott újra Magyarországra, ahol vastaps köszöntötte érkezéskor. Danyi Gáborral körbeudvarolták egymást, ahogy ilyenkor szokás, de meccs közben nem lesz barátság.

Köszöntjük olvasóinkat!

Az elődöntőben két szenzációs teljesítmény hozta a gólokat Kari Brattsettől és Eduarda Amorimtól, de a show-t mondhatjuk, hogy Amandine Leynaud lopta el. A francia kapusról nem csak Danyi Gábor és a magyar sajtó, hanem a külföldi szakírók is ódákat zengtek.

A győriek kapusa előtt hever a fél világ
Káprázatos teljesítményt mutatott Amandine Leynaud a Bajnokok Ligája négyes döntőjében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik