Élő Sport

Gálázva jutott be a Győri ETO a budapesti BL-döntőbe

Első nemzetközi trófeáját nyerheti magyar vezetőedző irányításával a címvédő Győri Audi ETO KC, amely esélyesként várhatta a női kézilabda Bajnokok Ligája hétvégi, budapesti négyes döntőjét. Az elődöntőben a címvédő ellenfele az idény meglepetéscsapata, a Vipers Kristiansand volt, amelyet a csoportkörben idegenben 33-29-re, hazai pályán pedig 33-26-ra vert a címvédő.

A Final Four elődöntőjében a Győri ETO elképesztő lendülettel kezdett, sorra dobálta a gólokat, különösen Eduarda Amorim és Kari Brattset párosa volt lehengerlő. Nagyon sokat számított az is, hogy Amandine Leynaud elképesztő hatékonysággal védett, az első 15 percben mindössze három gólt kapott.

Félidőre már tízzel vezetett a magyar csapat, amit fordulás után is okosan tartott, sőt Danyi Gábor még pihentetni is tudta játékosait. Ennek eredményeként egy 4-0-s szériával feljöttek a norvégok a második félidő derekán, de egy időkérés után helyreállt a világ rendje és a Győr megtartotta fölényes előnyét. A végén 31-22-re nyert az ETO, gyakorlatilag egy pillanatig nem forgott veszélyben a finálé – amelyben zsinórban negyedjére vehet majd részt.

Végeredmény – Bajnokok Ligája-elődöntő

Vipers Kristiansand-Győri Audi ETO 22-31 (8-18)

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Már a vasárnapra készülnek a felek

Jöttek a további cserék is mindkét oldalon és egy kicsit őrlángon is égnek talán a felek. Persze érthető, a fináléra és a bronzmeccsre is kell az erő. A norvégok azért odatették magukat, védekezésben kemények, támadásban pedig dinamikusak maradtak. Görbicz az utolsó percben még bevágott egy hetest, a Győr pedig erődemonstrációval jutott a fináléba.

Végre Fodor Csengének is összejött a gól bal szélről

Előbb a norvégok hibáztak, majd Klednikova olvasta remekül a Vipers labdamenetét és begyalogolt az ellenfél kapujáig, beállítva újra a tízgólos különbséget. Refsnes viszont szépített azonnal, így újra felállt fal ellen támadhatott a Győr, ám két lövés is kimaradt, csak a szerencsének köszönhette a címvédő, hogy harmadjára is támadhatott. Csak sikerült ezután Fodor Csengének is a góllövés, 19-29 az állás.

16:30

Kicsit feszült lett a meccs, Lunde mutatta is a norvég drukkereknek, hogy elkélne a segítség a lelátóról is. Gólok alig estek az utóbbi percekben, de ez aligha baj nekünk, elvégre az ETO még mindig kilenc góllal vezet. A norvégok elhasználták utolsó időkérésüket is.

Kapust cseréltünk

Kétszer is a norvégok voltak szabálytalanok támadásban, válaszként pedig Brattset már a hetedik gólját szerezte. Grimsbö is megérkezett közben a meccsbe, előbb védett, majd olyan jól lépett ki, hogy hibára kéksztette az ellenfél játékosát. Waade viszont nem volt ilyen ijedős, bevágta a Vipers szépítését. Bejött Hansen is, hamar be is talált, csakhogy ezután Bódi belül védekezett, úgyhogy újabb hetes következett, ezt már nem tudta védeni Kiss Éva. Ez volt Tomac első gólja.

Arntzen beindult

Ilyen még nem volt, de sajnos most ez is megtörtént: négy gólt lőtt a Vipers válasz nélkül. Danyi Gábor előbb kapust cserélt, de Grimsbö nem lőhet gólt is, úgyhogy időt kért a győriek edzője. Azért pánikra még egy kiállítás mellett sincs ok, 23-16-ra vezet az ETO.

Vége a rohanásnak

Bódihoz rendszeresen eljut a labda támadásban, ő szerezte a csapat 22. gólját is, miközben megint emberelőnybe került a Győr. Vége a rohanásnak, Oftedal is elrontott egy helyzetet, a norvégok, pedig kiegészültek. A falból időnként meggondolatlanul lépnek ki a magyarok játékosai, ebben pedig jó a Vipers, de Brattset tartja a lépést az ETO-nak. Még mindit tízzel megy a címvédő, 13-23 az állás.

Négy perc kellett az első norvég gólhoz a szünet után

Bódi jobbról tört be kétszer is, egyszer Lunde védett, második alkalommal a kapufa, ezalatt viszont Aune szépített. Leynaud továbbra is parádézik, így ehhez négy egész perc kellett a Vipersnek. Úgy tűnik megnyugodtak a norvégok, mert egy parádés támadás végén Mathilde Kristiensen kapott jó labdát, amiből csak megszületett a tizedik norvég gól. Más kérdés, hogy harmadjára Bódi nem hibázott. 10-21 az állás.

A magyarok kezdik a második félidőt

Valamivel tartalékosabban jött ki a győri csapat a második félidőre, Fodor Csenge az egyik becserélt játékos, aki rögtön egy pontatlan lövéssel mutatta, hogy ő is gólt lőni állt be. Ezután kétszer is a győri sánc blokkolt lövéseket, majd Amorim bomobázott újabb gólt a Vipers kapujába.

Íme az első félidő statisztikái

Ahogy mondani szokás, a számok magukért beszélnek. Különösen a támadás- és lövéshatékonyság beszédes, ez nagy mértékben Amandine Leynaud káprázatos védéseinek köszönhető.

Vége a félidőnek

Sulland harmadik góljával zárkózott ugyan a Vipers, az utolsó szó jogán mégis Nora Mörk szerzett gólt, ezzel megmaradt a tízgólos magyar előny a szünetre. Az ETO gyakorlatilag átgázolt ellenfelén, ha így megy tovább minden, holnap a döntőben izgulhatunk majd a győriek sikeréért.

Óriási félidőt megy a Győri ETO

Az embernek olyan érzése van, hogy akkor dobnak gólt a győriek, amikor csak akarnak. Egy kicsit könnyelmű is lett az ETO, aminek következtében két percet kapott Pintea, Sulland azonnal büntetett is egy góllal. Azért nagy bajról, vagy visszaersésről nem beszélhetünk, ráadásul az orosz bírók kiküldték a túloldlaon Ytterenget is. Tízzel megyünk az utolsó két percben.

Még ez is belefért

Megkapták első hetesüket a norvégok, erre becserélték a győriek Kiss Évát, aki meg is fogta a büntetőt. Ezután két remek gólt dobott az ETO, 14-5-re vezet a félidő hajrájában. 69%-os a védési hatékonyság a zöld-fehéreknél, egészen elképesztő adat! Danyi Gábor is időt kért.

Máris újra időt kértek a norvégok

Nem csoda, mert nagyon a magyar csapat oldalára billent a mérleg, ezúttal rögtön gólt is dobtak a norvégok, de Brattset válaszolni is tudott. Marta Tomac mezhúzásért kapott két percet, nem ő az első, aki nem tudta szabályosan megállítani Oftedalt. Ugyanez a helyzet az Amorim-Brattset párossal, ismét előbbi adott gólpasszt utóbbinak, majd Leynaud is védeni tudott újra. Egyelőre minden úgy alakul, ahogy reméltük, 12-5-re elszáguldott az ETO.

Nem jött be az időkérés a Vipersnek

Nem volt nagy hatása az időkérésnek a Kristansandnál, Groot zseniális passzt adott viszont Brattsetnek, amivel tovább nőtt a távolság. Leynaud sorban védte a lövéseket, a 14. percben kapta csak be a harmadik gólt, de ezalatt a győriek is lelkesen tüzeltek, Brattset és Amorim is 3-3 gólnál jár. Nagyszerűen játszik a győri csapat, 9-4 a magyaroknak egy szélről bedobott norvég szépítés után.

Jól kezdett a győri csapat

Amorim tört be az ellenfél hatosába és kapott egy ütést a nyakára. Arntzen két perces kiállítást kapott, a hetest viszont kivédte Lunde. Üres kapuval támadtak a norvégok, de helyzetet nem tudtak kidolgozni, a távoli lövést Leynaud védte. Az emberelőnyünkből nem született gól elsőre, egy távoli Kristansand-bomba után biszont szépen végigjátszották a magyarok a támadást, Bódi pedig a kapuba vágta a hatodik gólt is. Időt kértek a norvégok.

A győri kapus már most elképesztő

Leynaud nagyon elkapta a fonalat és Groot hetesével hat perc alatt tekintélyes előnyt kovácsolt magának az ETO. Egy pillanatra úgy tűnt, pont Leynaud sérült meg, mert egy labda után vetődve beverte a könyökét a kapufát tartó vasba, de nem kellett cserélni. Egy perccel később zseniális védéssel jelezte a francia, hogy nincs baja, 5-2-re vezet a Győr.

15:19

Brattset azonnal egyenlíteni tudott, majd három helyzet is kimaradt, mire Amorim találatával előnybe kerültek a magyarok. A nagy rohanásnak a Kristansand vetett véget, de gólt mégsem ő, hanem a győri Kristiansen  szerzett.

Elindult a mérkőzés!

A rózsaszínben játszó norvégok kezdték a mérkőzést, türelmes adogatás után azonnal vezetést is szereztek a skandinávok

Az álomcsapatból öten is itt vannak

Az idei Bajnokok Ligájának álomcsapatába bekerült az irányító Stine Oftedal, a beálló Crina Pintea, a balátlövő Anne Mette Hansen és Eduarda Amorim mellett két olyan játékos is Katrine Lunde és Jovanka Radicsevics személyében, aki korábban megfordult az ETO-ban is. Előbbi ma az ellenfelünk lesz.

Olvasói sztorik