Sport

Raymond van Barneveld összeomlása és ami mögötte van

Raymond van Barneveld csütörtökön némileg váratlanul bejelentette, hogy azonnali hatállyal befejezi a versenyzést. Visszavonulása sokkolta a dartsrajongókat, mert bár a holland játékos egyre gyengébb teljesítményt nyújtott, úgy volt, a vébén még részt vesz. Másnapra azonban visszatáncolt és hivatalos közleményben tudatta, hogy mégis folytatja. Vajon miért omlott össze egy estére a világ legjobb játékosainak egyike?

Nincs már energiám arra, hogy összekaparjam magam. Meghoztam a döntést, ennyi volt. Nem akarok már többé fájdalmat érezni.

Ezekkel a szavakkal lepte meg a világot Raymond van Barneveld csütörtök este. Az ötszörös világbajnok azért volt ennyire elkeseredve, mert a Premier League rotterdami fordulójában kétszer is 7-1-re kikapott, amivel eldőlt az is, hogy kiesett a versenyből. A holland játékos pedig úgy döntött, hogy véget vet pályafutásának azon a helyszínen, ahol az 35 éve elkezdődött.

Aztán másnap visszavonta az egészet.

Meggondolta magát az elbúcsúzó dartslegenda
Elragadták az érzelmei, elhamarkodottan döntött.

Egy érzelmileg túlfűtött este és ami mögötte van

Már csütörtök este a dartsos menedzsere, Jaco van Bodegom igyekezte csillapítani a kedélyeket. Van Barneveld zaklatottsága egyértelmű volt a tévé képernyőjén keresztül is. Különösen a helyi televízióban adott nyilatkozatából sütött, hogy felindultságból döntött.

Vissza kell vonulnom, ennek így nincs értelme. Ha így játszol egy csodálatos közönség előtt, akkor mi értelme folytatni? Mélyre kellett ásnom, hogy a legjobbamat nyújtsam, erre ezt produkálom?

– mondta Barney az RTL 7-nek.

Nem árt tudni azonban, hogy a holland játékos magánélete katasztrofális állapotban van. A profi darts ugyanis az utazásról, az állandó versenyzésről szól. Éppen ettől sokallt be a közönségkedvenc. Mivel mindig úton volt, kevés időt tudott családjával tölteni, ami súlyos problémákhoz vezetett.

Arról korábban is lehetett tudni, hogy a távolság miatt megromlott Van Barneveld viszonya feleségével, Silviával.

2018 nyarán aztán történt valami, ami végképp elmérgesítette a helyzetet:

a család hágai lakásába betörtek, a dartsos felesége pedig egy törülközőt maga köré tekerve menekült a behatolók elől, akik többször is megütötték. Az eset után Silvia öngyilkossággal fenyegetőzött.

Az incidens után Van Barneveld családja nem kívánt tovább Hágában lakni, egy életre sérült Silvia és Raymond van Barneveld is. Mindez megviselte a holland klasszist.

Sok pénzt keresek, de nem élek boldog életet. Idén nyáron négy jó barátom is elhunyt, de nem tudtam elbúcsúzni tőlük, mert éppen repülőn ültem, vagy a világ másik felén játszottam. Nyáron kirabolták a házunkat, amikor a feleségem egyedül volt otthon. Azóta állandó félelemben él, annyira kikészült, hogy júniusban csőre töltött pisztolyt nyomott a fejéhez. Cserben hagytam őt, nem voltam ott mellette, amikor a legnagyobb szüksége volt rám

–fakadt ki decemberben Barney.

Ha ez még nem volna elég, januárban félrelépett az egykori világelső: egy fiatal lánnyal látták csókolózni, a dologból aztán botrány kerekedett.

Ráadásul Barney 2009-ben elismerte, hogy cukorbeteg, s a kór ráadásul magas vérnyomással és látásromlással jár – utóbbira ő maga is panaszkodott, kontaktlencsében versenyez.

Ilyen előzmények után érkeztünk el a csütörtöki fiaskókhoz. Önmagában a két vereség nem is annyira meglepő, mivel idén hét meccsen egy győzelem és két döntetlen volt a mérlege a forduló előtt.

Azt pedig a legjobb magyar dartsos, Székely Penge Pál is világosan megmondta: ebben a sportágban minden fejben dől el.

Székely Penge Pál: A világ legjobb 32 dartsosa között a helyem
Magyarország első hivatásos dartsjátékosa fél év alatt megjárta a poklot és a mennyet, túl van élete legjobb versenyén és majdnem 700 helyet javított a világranglistán. Mégsem érné be annyival, hogy ezen a szinten marad.

Mégis folytatja

A fentiek ismeretében váratlannak mondható a pénteki fordulat is. Már Van Bodegom is gyanúsan optimistán fogalmazott több interjúban csütörtök este, de a keddre ígért végső döntés már pénteken megszületett: Barney folytatja!

Rengeteg magánéleti problémám van és dartsjátékosként próbálod ugyan kizárni az ilyesmit, de nem lehet. Ezek a gondok végül legyőztek engem, mindig csak szaladtam az eredmény után. Tegnap felgyűltek bennem ezek az érzések és nem tudtam ezt kezelni. Megalázónak éreztem ezt az egészet a családom, barátaim, szurkolóim előtt. A pillanat hevében az járt a fejemben, soha többé nem akarok így érezni újra. Azóta rájöttem, hogy ilyet nem lehet csinálni. A karrieremet a világbajnokságon akarom befejezni

– idézi a PDC Raymond van Barneveldet.

A visszakozás hátterében sok minden lehet érzelmi oldalon, ugyanakkor megkerülhetetlen szempont a pénz is. Barneveld ugyanis az egyik legnépszerűbb játékos, ezzel együtt az egyik legjobban kereső is. Mint ilyen, rengeteg szponzori szerződést írt alá és tény, hogy a világbajnokságot is lesz olyan, aki miatta nézi majd. Ennek tudatában érthető, ha sok támogató és a PDC szervezői is a szívükhöz kaptak, mikor az egyik húzónév váratlanul elállt a tornától. Hogy valóban szerepet játszott-e abban, hogy a holland klasszis visszatáncolt, arról csak találgatni lehet.

Egy biztos, a jelenlegi állapotok méltatlanok egy olyan világklasszishoz és egy olyan pályafutáshoz, amilyen Raymond van Barneveldé. Már az idei Premier League-től is sokan féltették, ezek után óriási kérdés lesz, hogy a vébén mire lehet képes. A dartstörténelem egyik legnagyobb bukása és sikere lehet a londoni torna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik