Sport

Székely Penge Pál: A világ legjobb 32 dartsosa között a helyem

Székely Penge Pál 2018 elején jelentette be, hogy ő lesz az ország első hivatásos dartsosa. A 46 éves játékos első évében a pokolból a mennybe jutott, egészen mélyről küzdötte föl magát, hogy aztán meg se álljon a 44. helyig a WDF világranglistáján, valamint a 73. helyen a brit rangsorban. Első profi évéről kérdeztük.

Székely “Penge” Pál

A 45 éves játékos 1996 óta dartsozik és bár végzettségét tekintve tanár, korábban az informatika területén dolgozott. 2014-től már csak a dartsszal és a Darts Matek Programmal foglalkozott. Négyszeres Steel Egyéni -Országos Bajnok (2015, 2016, 2017, 2018), párosban magyar bajnok (2018), kétszeres Szuper Bajnok (2016, 2017)

Amikor legutóbb beszéltünk, azt mondta, 2018 tanuló év lesz. Mit tanult?

Abból egy egész könyvet is lehetne írni! Olyan dolgokat tanultam, amiről azt sem tudtam, hogy létezik. Alapvetően azt hittem, hogy ez az egész úgy működik majd, hogy elkezdek napi 6-8 órát dobálni és akkor majd nagyon jó leszek. Hát nem így történt. Mindjárt az elején rendkívül komoly hullámvölgybe kerültem. Túl sokat dobáltam, fizikálisan fáradtam, elkezdtem olyan dolgokkal is foglalkozni, amik ártottak a tudásnak. Újra kellett építeni az egészet.

Miből állt ez az építkezés?

Személyi edzővel növeltem az állóképességemet, ezután mentálisan is össze kellett szednem magam, ebben egy edző és sportpszichológus segített. A menedzsmenttel rengeteg dolgot meg kellett beszélnünk, az utazásszervezés is hatalmas gondot okozott eleinte. Rengeteg dologgal kellett foglalkoznom, amire nem gondoltam. A kezdés ezt megsínylette.

Mennyi időbe telt, mire “rendbe jött”?

Majdnem fél év ment rá. Egyszer-kétszer jöttek ugyan eredmények, de ennyi idő kellett, mire kiegyensúlyozottan tudtam teljesíteni.

Azóta viszont megy a szekér.

Igen, folyamatos a fejlődés. Év végén szerepeltem a IV. Open d’Italián, ami kiválóan sikerült. Életem egyik, ha nem a legjobb versenyét produkáltam. Nagyon magas körátlagokat hoztam, A kategóriás mezőnyben ötödik lettem. Nagy skalpom is akadt, a háromszoros vb-döntős Tony O’Shea-t legyőztem, a végső tornagyőztes Martin Adams ellen meccsnyilam volt. Egy rossz szavam sem lehet.

Biztos nagy élmény ilyen kaliberű játékosokkal találkozni.

Persze, ez mindig jó. Tonyt régebbről ismerem, mert találkoztunk már többek között válogatott meccseken – közvetlen jó fej ember. Mindketten kedvesek voltak, biztattak, azt mondogatták a meccsünk után, hogy bízzak magamban, mert nagyon jó játékos vagyok. Alan Soutar, a skótok játékosa is külön gratulált. Nagyon jól esett, mert először voltam A kategóriás versenyen, a 400 fős mezőnyből 26. kiemeltként indultam. Borzasztó jó érzés volt.

Nem nyomasztotta?

Nem! Ez is az év egyik nagy tanulsága; ne foglalkozz semmi mással, csak magaddal. Egyetlen dolog volt, ami picit elvonta a figyelmemet. Láttam, hogyha megnyerem a táblámat és Tony O’Shea is a sajátját, akkor ellene játszhatok. Picit drukkoltam ezért, de szerencsére nem látszott a játékomon.

Székely Penge Pál: Nem vagyok tehetséges, melós vagyok!
Magyarországon elsőként lett profi dartsjátékos, majd egymás után háromszor magyar bajnokká vált. A következő lépés a profizmus, a nemzetközi mezőny.

Amikor telefonon beszéltünk, említette, hogy forgatásról jön. Mi készült?

Egy kilenc részes kedvcsináló, oktató jellegű sorozat a dartsról. Ez az én ötletem volt, a Nemzeti Sport és a Borsodi segített az elkészítésében. Megpróbáljuk elmondani benne, hogyan működik és hogyan kell csinálni ezt a sportágat.

A dartsmatek után tehát újabb oktató-projektbe kezdett.

Úgy hiszem, a státuszom miatt kötelességem. Magyar bajnok vagyok, a dartsban közszereplőnek számítok, ráadásul rengetegen keresnek meg mindenféle kérdéssel, nekem át kell adnom a tudásom. Van olyan versenytársam, aki lehülyézett, amiért konkurenciát képzek. De kérdem én: kitől tanuljanak, ha nem tőlem? Én vagyok az egyik legjobb játékos itthon.

El akarom mondani, hogy akárkiből lehet dartsos. Szentül hiszem, hogy ezt a sportot kellő alázattal, koncentrációval és munkával bárki el tudja sajátítani hasonló szinten, ahol most én vagyok. Sőt, akár még jobb is lehet!

Arról szól többek között az új sorozatom is, én hogyan csináltam. Nem tartom magam tehetségesnek, csak sokat dolgoztam azon, hogy most itt tartsak. Akárki utánam tudja csinálni, ha elhivatott.

Hallgatom mi mindent csinál és azon gondolkozom, milyen nagy a munkabírása. Ott az edzés, a forgatás, verseny, utazás…

Ez egy munka. Hozzá tartozik ez is. Ezért élek, ezért kapok fizetést. Ha már dolgozunk, csináljuk a lehető legjobban!

Mégis ebben fáradt el év elején. Azóta is igénybe veszi a szakemberek segítségét?

Természetesen, ezt nem szabad abbahagyni. Mindenkitől lehet tanulni és óriási segítséget kapok. Magamtól is rájönnék, hogyan kell mentálisan és fizikailag felkészülnöm, de sokkal gyorsabb és hatékonyabb, ha szakemberekre bízom.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Mennyi ideje marad így a családra?

Próbálom minden szabadidőmet velük tölteni. Fél ötkor megyek a fiamért, onnantól én leraktam a lantot, se darts, se forgatás, se semmi! Reggel is én viszem oviba, ez az idő az övé. Emellett minden hétvége, amikor nem versenyzek szintén a családé. Másé nem lehet.

Akár csörög a telefon, akár egyéb munkaüggyel kapcsolatos üzenet jön?

Igen.

Ehhez nagy fegyelem kell.

Hiszen az egész darts arról szól! Ha nem tudsz koncentrálni, higgadt maradni, akkor nem leszel jó benne. Ez nem egy ideális állapot a család számára, de mivel ők támogatnak a karrieremben, nekem kutya kötelességem mindent megtenni, hogy minél kisebb áldozatot hozzanak.

Nagyon jól alakult a 2018-as év vége, egyedül a világbajnoki szereplés nem sikerült, pedig az is nagyon közel volt. Mi a terv jövőre?

Magyarországon többet aligha érhettem volna el. Egymás után negyedik évben lettem magyar bajnok, párosban is magyar bajnok lettem, csapatban kölcsönjátékosként a szombathelyiekkel ezüstérmes lettem. A nemzetközi szereplés is remekül sikerült, majdnem 700 helyet javítottam a világranglistán! Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen jó évem lesz!

Januárban indulok egy versenyen, ahol PDC Pro Tour-kártyát tudok szerezni. Ez egy nagy próbatétel, mivel két évre kapnék indulási jogot a PDC versenyeire, ha viszont nem sikerül, akkor marad a BDO (Brit Darts-szövetség – a szerk.) és ott olyan helyezést elérni, amivel kijutok a vébére. A magyar versenyeket hanyagolni fogom.

Professional Darts Corporation (PDC)

A PDC-dartsvilágbajnokság (PDC World Darts Championship) a Professional Darts Corporation által rendezett verseny, mely egyike a világszerte működő két dartsvilágbajnokságnak, a British Darts Organisation (BDO) szervezésében működő BDO-dartsvilágbajnokság mellett. A PDC-dartsvilágbajnokság decemberben kezdődik és januárban ér véget, átfedésben a BDO versenyével.

Miért?

Nem lehet másképp csinálni. Fel kell vennem a versenyt olyan játékosokkal, akik egész évben minden hétvégén nemzetközi szinten versenyeznek. Ezt csak akkor tehetem meg, ha én is rendszeresen így teszek. Ha részt vennék a magyar bajnokságban, az 10-12 hetet venne el, ennyivel kevesebb alkalmam lenne pontokat gyűjteni a nemzetközi mezőnyben. Nem engedhetem meg magamnak a kiesést. Ha csak egy-egy versenyre mennék el, akkor belerondítanék a magyar mezőny versenyébe, ez pedig nem fair.

Kinőtte a magyar mezőnyt?

Ezt egyáltalán nem mondanám! Vannak nagyon jó játékosok, még soha nem játszottam végig egy szezont sem veretlenül. Ez így nem lenne igaz. A fejlődésemhez viszont nemzetközi versenyre van szükség.

Hogyan ünnepelték a karácsonyt?

Mivel a világbajnoki kvalifikációs verseny döntőjében kikaptam, sajnos nem Angliában. Megegyeztünk előre, hogyha sikerül kijutnom a vb-re, akkor az egész család jön velem. Próbálok minél több időt tölteni a kisfiammal, ezen kívül a felkészülésé a főszerep, hiszen januárban már versenyem lesz.

Akkor sok pihenés nem lesz.

Relatíve. Engem pihentet a darts. Az interjúkban hamarabb elfáradok!

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ha jövőre megtartaná a mostani helyezést, azzal elégedett lenne?

Nem. Tudom, hogy több van bennem. Tudom, hogy be tudnék jutni a legjobb 32 közé ebben a mezőnyben, talán a brit ranglistán is.

A világbajnokságon kinek drukkol?

Raymond van Barneveldnek. Mivel a vb után visszavonul, nagyon szeretném, ha még egy világbajnoki címet összeszedne. Sajnos nem volt túl jó éve.

A kisfia is sok dartsot néz, ő kinek szorít?

Apának. Úgy küldött sokáig versenyre, hogy azt mondta nekem: apa, hozzál kupát! Ma annyira módosította: apa, legyél győztes. Igyekszem “szót fogadni”.

Nyitókép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik