Sport

Hosszú Katinkáék csatát nyertek a FINA ellen

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elismeri, hogy az úszók szabadon dönthetnek arról, milyen versenyen indulnak, ugyanakkor az egyes viadalokon elért eredményeket, rekordokat csak együttműködés, előzetes engedélyezés esetén ismeri el, írja az MTI. A FINA a nemzeti szövetségek képviselőivel kedden vitatta meg az érvényben lévő szabályokat, illetve azok értelmezését.

A szövetség elnöke szerint a FINA-nak továbbra is az egyes vizes sportágak fejlesztése, valamint a sportolók támogatása és érdekeinek szem előtt tartása marad a fő törekvése. Julio C. Maglione hozzátette: a FINA a szabályai szerint jár el, ezek értelmezésére, tisztázására azonban jó lehetőség nyílt a keddi megbeszélésen.

A FINA – amint az a közleményéből kiderül – elismeri, hogy az úszók akár független szervezők versenyein is elindulhatnak.

Ugyanakkor, ha a rendezők azt szeretnék, hogy a nemzetközi szövetség az elért eredményeket és rekordokat hivatalosan elismerje, együtt kell működni vele vagy az előzetes jóváhagyását kell kérni, vagy ugyanezt kell tenni egy „releváns tagszövetségnél”.

Francois Carrard, a FINA jogi szakértője, aki maga is jelen volt az egyeztetésen, többek között azt mondta, nem célja a FINA-nak, hogy a versenyzőket megbüntesse, de ha a nemzetközi szövetség szabályait nem tartják be, az elért eredményeket nem ismerik el.

Tavaly novemberben az Olasz Úszó Szövetség kénytelen volt lemondani a Torinóba tervezett versenyét, mert az nem felelt volna meg a FINA szabályzatának. A visszakozást megelőzően a nemzetközi szövetség eltiltással fenyegette azokat a sportolókat, akik részt vesznek a december 20-ra és 21-re tervezett eseményen.

Háború az úszóknál: megfenyegették Hosszú Katinkát
A háromszoros olimpiai bajnok mellett további világklasszisok is figyelmeztetést kaptak, ne induljanak ISL-versenyen.

Erre reagálva december elején Hosszú Katinka két amerikai úszótársával közösen beperelte FINA-t. A háromszoros olimpiai bajnok, valamint Andrew Michael és Tom Shields két kaliforniai ügyvédi irodán keresztül adta be keresetét, amiért szerintük a nemzetközi szövetség megsértette az amerikai trösztellenes szabályokat.

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója a keddi tanácskozás végén bemutatta a szövetség idei új elitsorozatát, melynek elindítását a résztvevők – a közlemény szerint – üdvözölték, kiemelve, hogy ezzel a sztárúszóknak több lehetőségük lesz magas szinten versenyezni.

Nyitókép: Lintao Zhang/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik