Sport

Hosszú Katinka pert nyert Amerikában

Arrafelé gyorsabban őrölnek a malmok. Decemberben indították a pert, amelynek egy hónap után már meg is született az első fokú ítélete.

A borsonline.hu úgy tudja, hogy a washingtoni bíróság első fokon Hosszú KatinkánakTom Shieldsnek és Michael Andrewnak adott igazat abban a perben, amit azért indítottak tavaly decemberben, mert a FINA eltiltással fenyegette meg azokat az úszókat, akik el rajthoz álltak volna egy másik szervezet, a független International Swimming League (ISL) tavaly decemberi, torinói versenyén. Az eseményt, amelyen Hosszú mellett Cseh László is elindult volnavégül törölték.

A sportolók szerint jogsértő volt a fenyegetés, ezért pereltek, az ISL is így tett ezzel egy időben.A lap megszólaltatta Gyárfás Tamást, aki a FINA legfelsőbb döntéshozó szervezetének a tagjaként alperesi oldalon ellenérdekelt az ügyben. Gyárfás elmondta, a nemzetközi szövetséget még nem tájékoztatták a bírósági ítéletről.

Gyárfás veszettül ütésálló, de Hosszú kezében ott a végső fegyver
Olimpiai bajnoknőnk zsákutcába terelte Gyárfás Tamást. Ha valóban elmenne a végsőkig, annak már kormányzati és nemzetközi sportdiplomáciai téren is hatalmas visszhangja lenne. Felülnézeti helyzetértékelés.

A Magyar Úszó Szövetség korábbi elnöke, aki épp Hosszú Katinka miatt hagyta ott a magyar szövetséget a huszonhét fős büro szavazásán két társával engedélyezte volna, hogy az úszók a pénzdíjas versenyen elindulhassanak, hiszen díjazta azokat az úszókat – mint Katinka, Adam Peaty, Sarah Sjöströmmel –, akik a rövid pályás vb-t és a torinói viadalt is vállalták volna.

A másik érintett magyar, Cseh László úgy fogalmazott az üggyel kapcsolatban, kíváncsi, a bíróság döntése milyen hatással lesz a FINA-ra.

Külön kiemelném Katinkát, aki fel merte vállalni, hogy szembeszáll a szövetséggel, és képviselte úszótársait.

– fogalmazott a Borsnak Cseh.

(nyitókép: Lintao Zhang/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik