Sport

Háború az úszóknál: megfenyegették Hosszú Katinkát

A háromszoros olimpiai bajnok mellett további világklasszisok is figyelmeztetést, fenyegetést kaptak a Nemzetközi Úszószövetségtől (FINA), ne induljanak a december 20-án, Torinóban tervezett ISL-versenyen, mert ha igen, hosszú, akár kétéves eltiltás is várhat rájuk, de a jövő évi vb-n biztosan nem állhatnának rajtkőre. Kérdés persze az, mi is az az ISL, amitől így retteg a FINA? A három betű egy új, a FINA által el nem ismert szervezet, a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) nevét takarja.

Hosszú Katinka egyszer már nekiment a FINA-nak és egyszer már le is győzte, miután a szervezet 2017-ben előbb négy számban maximalizálta az egy állomáson, egy versenyző rajtjainak a számát. Minden bizonnyal Katinka és a többi úszó felháborodására a FINA 2018. februárjában feloldotta a szabályt.

Hosszú eközben vetette fel azt is – a budapesti vb-n avatta be ötletébe a legjobb úszókat –, akárcsak a teniszezők, érdemes lenne összefogniuk a legjobb úszóknak is és a WTA, illetve az ATP mintájára saját szövetséget és a saját jogaikkal rendelkező versenyrendszert alakítaniuk.

Ezzel vág egybe az Insidethegames minapi cikke, amelyben megemlíti, az ISL ötlete már korábban felmerült, amiért a FINA nyáron levélben figyelmeztette 209 tagországát, hogy semmiképp ne működjenek együtt az új szervezettel, illetve az általuk kitalált verseny szervezőivel, csak akkor, ha különböző szankciókat szeretnének kapni a nyakukba.

Az igazi csavar a történetben az, hogy Olasz Úszószövetség és az Európai Úszószövetség elnöke, a FINA vezető testületének a tagja – korábban a FINA-elnökségre aspiráló, de azt elbukó – Paolo Barelli  nem sokat törődött a figyelmeztetésekkel, ő áll a december 20-ára tervezett ISL verseny szervezőbizottsága élén, lévén állítja, a meghívásos versenyük az európai szövetség és a FINA szabályainak nem mond ellent.

(Fotó: Marjai János/24.hu)

Mit akar az ISL?

Az ISL megreformálná az úszóversenyeket. Az ötletük szerint nyolc nemzetközi csapat indulna a versenyen 12-12 férfi és női versenyzővel. A négynapos viadal első két napján az összes úszószámban versengenének egymással, ahol az elért eredmények után pontokat kapnak a csapatok. Ezeket összegzik, és a legjobb négy csapat a következő két napon döntőzne egymással.

A torinói verseny szervezői állítják, majd hetven klasszis úszó jelezte részvételi szándékát, köztük a 2017-es budapesti vb világsztárjai Hosszú Katinka, a brit Adam Peaty, a dél-afrikai olimpiai bajnok, Chade le Clos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik