Sport

Gyárfás Tamás cáfolja Hosszú Katinka pergyőzelmét

Tévesen szaladt körbe a magyar médiában az a hír, miszerint Hosszú Katinkáék pert nyertek volna a FINA ellen Washingtonban.

Hosszú Katinka pert nyert Amerikában
Arrafelé gyorsabban őrölnek a malmok. Decemberben indították a pert, amelynek egy hónap után már meg is született az első fokú ítélete.

A Bors a Washington Post egy január 3-án publikált cikkére hivatkozva írta azt, hogy a washingtoni bíróság első fokon Hosszú Katinkának, Tom Shieldsnek és Michael Andrewnak adott igazat abban a perben, amit azért indítottak, mert a FINA eltiltással fenyegette meg azokat az úszókat, akik el rajthoz álltak volna egy másik szervezet, a független International Swimming League (ISL) tavaly decemberi, torinói versenyén. Az eseményt, amelyen Hosszú mellett Cseh László is elindult volna, végül törölték.

Az amerikai portál idézett cikke viszont egy szóval sem említi, hogy ítélethirdetés is történt volna, csak annyit jegyez meg, hogy a bíróság befogadta a peranyagot. Az ügyben megkerestük Gyárfás Tamást, a FINA legfelsőbb döntéshozó szervezetének a tagját, aki lapunknak elmondta: rosszul fordíthatták le a cikket, az ügy még nincsen lezárva.

Az eredeti forrás valószínűleg félreértelmezhetett valamit, január 3-án jelent meg a Washington Postban, hogy nem pert nyert, hanem csak befogadta a bíróság a peranyagot. A FINA-t például még meg sem hallgatták

– mondta Gyárfás a 24.hu-nak.

A Magyar Úszó Szövetség korábbi elnöke amúgy a huszonhét fős büro szavazásán két társával engedélyezte volna, hogy az úszók a pénzdíjas versenyen elindulhassanak, hiszen díjazta azokat az úszókat – mint Katinka, Adam Peaty, Sarah Sjöström –, akik a rövid pályás vb-t és a torinói versenyt is vállalták volna.

Kiemelt fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik