Sport

Véres meccs Amerikában, Fury meseszerű visszatérése

2018-ban sem volt megállás az ökölvívásban, több nagyszabású gálát is rendeztek, és ahogy az lenni szokott, az idén is előfordultak kellemes meglepetések. Összeszedtünk öt bokszmeccset, amely ezért vagy azért, de érdekes volt az évben.

Január 27.: Olekszandr Uszik–Mairis Briedis

Ha cirkálósúly, akkor Uszik. Az ukrán bunyós jelenleg a súlycsoport vitathatatlan bajnoka, mind a négy nagy szervezetnél övé az öv, az ellenfelek csak ritkán tudják egyáltalán megszorongatni is. A lett Briedisnek, hazai közönség előtt, Rigában viszont majdnem sikerült legyőznie az év elején.

A World Boxing Super Series-ben a súlycsoport nyolc nagyágyúja mérkőzött meg egymással, az Uszik-Briedis találkozó az elődöntőben jött össze. Eleinte ugyan az ukrán mozgott jobban, de riválisa bokszolt pontosabban. Uszik az ötödik menettől kezdve vette át az irányítást, az ex-rendőr Briedis azonban valahonnan még merített erőt a későbbiekben, úgyhogy egy heroikus küzdelmet láthattunk. Egy hajszállal, de végül Uszikot hozták ki győztesnek a pontozók: 115-113, 115-113, 114-114 arányban, megosztott pontozással nyert.

A WBO-nál meglévő öve mellé ekkor nyerte el a WBC világbajnoki címét, hogy aztán a sorozat döntőjében az orosz Murat Gasszijev elleni győzelmével a cirkálósúly egyeduralkodójává váljon. Azóta pedig megvédte az öveit Tony Bellew ellen, akit egy KO-val küldött nyugdíjba.

Március 3.: Deontay Wilder–Luis Ortiz

A legméretesebb pofonokat Wilder osztogatja a nehézsúlyban mostanában, első 39 profi mérkőzéséből 38-at nyert meg kiütéssel az amerikai. Hangoskodik is rendesen, hogy felfigyeljen rá a világ, de az álommeccs Antony Joshua ellen egyelőre nem akar összejönni.

Márciusban sem a britre kellett koncentrálnia, hanem arra, hogy megvédje a WBC világbajnoki övét – a kubai Ortiz volt a kihívója. Kicsit pontatlanul kezdtek mindketten a brooklyni összecsapáson, hogy aztán Wilder fokozatosan vegye át az irányítást, az ötödik menet végén majdnem ki is ütötte ellenfelét, akit a gongszó mentett meg.

A hetedik menetben aztán egyértelmű fölényben bunyózott Ortiz, sőt, majdnem ki is ütötte Wildert, ami világszenzáció lett volna.

Az amerikai, ki tudja hogyan, de talpon tudott maradni, majd eljött a tizedik felvonás, amely során először padlóztatta, majd a folytatás után ki is ütötte Ortizt, 40-0-ra módosítva ezzel profi mérlegét. Azóta már nem tökéletes a mutatója, de erre később visszatérünk.

Június 30.: Alex Saucedo–Lenny Zappavigna

Az összes bokszrajongó nevében mondjuk: köszönjük Alex Saucedo és Lenny Zappavigna

– ezzel a címmel számolt be az Oklahoma Cityben rendezett mérkőzésről az ESPN.

Ritkán látni ilyen véres küzdelmet, mint amilyen ez volt, mind a két sportoló hihetetlen mélységekben járt a meccsen. Saucedo a harmadik menetben padlózni tudta ellenfelét, Zappavigna azonban csodával határos módon folytatta. Ezután a negyedik felvonást mindketten annyira megnyomták, hogy sokak szerint ezt választják majd az év menetének. Zappavignáék végül a hetedik menetben dobták be a törölközőt, az ausztrálnak ez volt az utolsó mérkőzése.

Szeptember 15.: Canelo Álvarez–Gennadij Golovkin

Jelenleg két emberről szól a középsúly: Álvarezről és Golovkinról. Tavaly már egyszer megmérkőztek, akkor botrányos módon döntetlenre hozták ki a meccset, miközben a kazah sokkal jobb volt a mexikóinál – de a bokszban mindig történnek furcsa dolgok.

Az előzmények után nem lehetett kérdéses, hogy az év egyik legjobban várt meccse lesz a visszavágó, amit eredetileg májusra terveztek, de Álvarez eltiltása miatt el kellett napolni. A szeptemberi összecsapásra aztán megtelt a Las Vegas-i T-Mobile Aréna.

Ott aztán 12 meneten át nem volt megállás, hol az egyik, hol a másik bunyós került fölénybe. Mindketten talpon maradtak a végéig, úgyhogy ismét a pontozók kezébe került a döntés, ők ezúttal – megosztva – Álvarezt látták a jobbnak. Természetesen ezután is felhördült a bokszvilág, úgyhogy készülhetünk egy harmadik felvonásra.

Ez volt Golovkin karrierjének első veresége.

December 1.: Deontay Wilder–Tyson Fury

Újra mocorog valami a nehézsúlyban, nem csak Anthony Joshua mérkőzéseit érdemes követni. A nehézbombázó Wilder egy mérkőzéssel bekerült a gyűjtésbe, de a nagy visszatérő Fury elleni meccse is ide kívánkozik.

Ez lehet a boksztörténelem legnagyobb visszatérése
Tyson Fury nem is olyan rég még 180 kilósan öngyilkos akart lenni. Most viszont 64 kilogrammal könnyebben, ereje teljében, 10 millió dolláros bunyóra készül Los Angelesben. Vasárnap hajnalban kiderül, sikerül-e a feltámadás.

Fury elég mélyről jött vissza azt követően, hogy legyőzte Vlagyimir Klicskót, de jól láthatóan ismét élvezi a bokszot, jó formában van, előzetesen simán benne volt, hogy legyőzi az amerikait. És ez majdnem sikerült is neki, sokkal jobban bokszolt ugyanis, csakhogy közben kétszer is a padlóra került, másodszor a drámai 12. menetben.

Ez mentette meg Wildert, aki tényleg nagyon közel állt pályafutása első vereségéhez, viszont kijött egy döntetlennel ebből a csatából.

Nyitókép: Philip Pacheco / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik