Sport

Ez lehet a boksztörténelem legnagyobb visszatérése

Bár mindketten a nehézsúly új királyával, Anthony Joshuával akarnak bunyózni, mindenki jól jár azzal, hogy Deontay Wilder és Tyson Fury összecsap egymással. A címvédő amerikait tartják az egyértelmű esélyesnek, de pont az esélytelenség fekszik a legjobban a brit ökölvívónak. Ha nyerne, az a sportág legnagyobb feltámadása lenne.

A nehézsúlyú ökölvívás csillogása sokat kopott ugyan a kétezres években, valami elkezdett mostanság mocorogni a királykategóriában. Ez elsősorban Anthony Joshua felbukkanásának köszönhető, de azért Deontay Wilder és Tyson Fury is tesz arról, hogy újra a címlapokra kerüljön a súlycsoport.

Bár utóbbi kettő a legnagyobb vadat szeretné levadászni, az élet úgy hozta, hogy egymás közt kell eldönteniük, ki legyen majd Joshua kihívója.

És ezzel a bokszrajongók járnak a legjobban, mert kapnak egy olyan gálát, ami kifejezetten érdekes és teljesen megtippelhetetlen. Hiába mondja mindenki Wildert esélyesnek, kevesen vannak, aki egyértelműen Fury ellen fogadnának.

A nagy visszatérő

Alighanem mindenki ismeri valamennyire Tyson Fury elmúlt három évét. Az akkor 11 éve egyeduralkodó Vlagyimir Klicsko 2015-ös legyőzése után a Gipsy King kiégett, úgy érezte, már nincs értelme bokszolni, felért a csúcsra, nincs már feljebb. Bár szó volt egy visszavágóról, az rendre csúszott, majd törölték, aztán két doppingvizsgálaton is megbukott a brit.

Inni kezdett, kokainozott, edzés helyett inkább a kocsmában ült a haverokkal. Azt mondta, 18 pint sört ivott meg naponta, ez 8 és fél liter. Egyszer egy hídon hajtott át a Ferrarijával, saját bevallása szerint 300 kilométer per órás sebességgel, amikor átfutott az agyán, hogy inkább a szakadékba hajt.

Nem akartam élni többé

– mondta a New York Timesnak.

Tyson Fury újra élvezi a bokszot Fotó: Harry How/Getty Images

De nem rántotta félre a kormányt, ugyanakkor segítséget sem akart elfogadni. Aztán másfél évvel ezelőtt meglátogatta Spanyolországban egy barátját, Billy Joe Saunderst, aki épp egy címmérkőzésre készült. Ekkor találkozott Ben Davisonnal, akivel elkezdett edzeni. 180 kilogrammot nyomott ekkor, majd mikor hazautazott, utána csontvázjelmezbe öltözött Halloween alkalmából. És itt jött el a fordulópont:

Hazamentem, egyenes a hálószobámba, levettem azt a hülye jelmezt, térdre ereszkedtem és kértem Istent, hogy segítsen

– mesélte egy podcastben, mikor és hogyan realizálódott benne, hogy felelősséggel tartozik feleségéért, négy gyermekéért, mikor kezdett újra hinni abban, hogy a boksz a hivatása.

Az edzés volt az én terápiám.

Úgyhogy azóta edz, kőkeményen. Tavaly november óta ledobott magáról 64 kilogrammot és bombaformában várja a Wilder elleni mérkőzést. Volt már két felhozó meccse, mindkettőt megnyerte – bár az első elég botrányosra sikerült. Most pedig miközben öklözésükkel Wilder 14 milliót fog kaszálni legrosszabb esetben is, Fury kihívóként újra nagy pénzért, bő 10 millió dollárért fog ringbe lépni.

Fury átalakulása az elmúlt évben:

Egy rövid, egy hosszú

Deontay Wilder a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki övének birtokosa, amit még 2015-ben nyert el a kanadai Bermane Stiverne legyőzésével. Eddig hétszer védte meg a címét. A 201 centiméteres amerikai nem a hosszú mérkőzések híve:

profi karrierje során 40-ből 40 mérkőzést nyert meg, 39-et kiütéssel.

Épp ez lehet a legnagyobb fegyvere. Ha sikerül már a kezdő gongszótól kezdve harcra késztetni Furyt, akkor tényleg minden az amerikai sikere mellett szól. Olyan jobb keze van, hogy a nehézsúlyból bárkit képes kiütni, nem kivétel ez alól a brit sem. És bármilyen furcsa, pont ez lehet a veszte is. Hajlamos ugyanis túl nagy terpeszben állni a minél nagyobb ütés érdekében, az ökle így viszont sokkal nagyobb utat jár be, mint alap esetben, Fury pedig magasabb nála (205 centiméter), azaz könnyen beleeshet abba a hibába, hogy a levegőt püföli az első menetekben, ami viszont kellőképpen lefáraszthatja.

Deontay Wilder a mérlegelésen Fotó: Harry How/Getty Images

Fury pedig pont annak a nagymestere, hogy a lehető legtovább feszítse a húrt. Ezzel ért el sikert karrierje legnagyobb győzelménél is, amikor megszerezte Klicskóttól a világbajnoki öveit. A brit hiába néz ki úgy, mint egy nagy melák, a nehézsúlyhoz képest meglepően fürge és az ellenfelek számára rettentő idegesítően ugrabugrál az ütőtávolság határán. Ráadásul sokkal képzettebb, mint amerikai ellenfele. Mindehhez hozzávehetjük azt is, hogy be nem áll a szája, próbál végig a riválisa fejébe mászni – sikerrel, 27/0 eddig a mérlege – azaz jól látszik, ha sikerül átvészelni az első meneteket, onnantól kezdve egyre nő Fury esélye.

Neki viszont a lazasága lehet a legnagyobb ellensége: hajlamos nagyon alacsonyan lógatni a kezét, ezzel teljesen védtelenné tud válni, bár meglepő gyorsasággal tud kihajolni az ütések elől.

Ki fog nyerni?

Ezt megtippelni majdhogynem lehetetlen. A rövid mérkőzés Wildernek, a hosszabb küzdelem Furynak kedvez, úgyhogy tényleg az lesz a döntő tényező, ki tudja a saját stílusát ráerőltetni a másikra. A fogadóirodák, a szakértők és a korábbi bokszolók többsége még így is magabiztosan hozza ki Wildert győztesnek, kiütéssel ráadásul, viszont a legenda, Mike Tyson rendkívül fontos dologra hívta fel a figyelmet az ESPN-nek nyilatkozva:

Ugyan Wilder ütőereje hatalmas, össze sem lehet ezt hasonlítani azzal a mentális erővel, ami Furyt jellemezte eddig a ringen belül és kívül. Szoros lesz, de itt az esély Fury előtt.

Úgyhogy egy ilyen gála vár ránk, magyar idő szerint vasárnap hajnali 3-tól, Los Angelesben, amit sajnos egyetlen magyar televízió sem közvetít. A két ökölvívó már hangulatba jött, a héten tartott sajtótájékoztatójuk kisebb botrányba fulladt, a hivatalos mérlegelésen nem is engedték őket egymás közelébe. Annak majd a ringben jön el az ideje.

Botrányba fulladt a Fury-Wilder sajtótájékoztató
Ezek után elég jó mérkőzésre számíthatunk.

Nyitókép: MTI/AP/Damian Dovarganes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik