Sport lineup

Mintha elcsapna egy vonat, csak ez holnap is fájni fog

Az elmúlt évtizedben újra sláger megfizetni az amerikaifoci legfontosabb játékosait, az ellenfél irányítóit kergető, földbe döngölő, valósággal eltaposó passzsiettetőket. Ők azok, akik súlyban felveszik a versenyt a blokkoló falemberekkel, csak gyorsabbak és atletikusabbak. Egy jó passzsiettető kincs, hiszen ha átverekedte magát a falon, a többi már csemege.

A blokkolásban néha besegítő, amúgy színizom futókon simán átgázolnak, ha az irányító nem figyel, általában arccal a földben végzi.

Ma már ott tart a liga, hogy egy-egy elit siettető közel akkora pénzt visz haza, mint az agy, a szupersztár irányító. Nyáron hosszas tárgyalások és balhék után bankot robbantott Khalil Mack (Chicago Bears) és Aaron Donald (Los Angeles Rams) is, akik hozzák a szintet, sőt ők határozzák meg azt. Egyértelműen az NFL legfélelmetesebb védőiről beszélünk.

De ha erről a kategóriáról esik szó, feltétlenül helyet kell szorítani a Watt-testvéreknek is. Az NFL-ben jelenleg hárman vannak, J.J., az öreg, az élő legenda, az ifjú T.J., a feltörekvő sztáralkat, de a középső, 26 éves Derek Watt, a Los Angeles Chargers futója is bekerült pár éve a legjobbak közé, igaz, ő azért egy picit kilóg a sorból.

J.J. Watt 29 éves, és karrierje végén minden bizonnyal a Halhatatlanok Csarnokában fogja végezni. A 21. századi passzsiettetők prototípusa, őserő, kiemelkedő tehetség, és ez még akkor is így van, ha kis túlzással három havonta kell újradrótozni.

Képzeld el, ha őt kellene megfognod:

T.J. Watt pedig arcátlanul fiatal ahhoz képest, hogy milyen jó. 24 évesen az NFL egyik legjobb csapatának, a Pittsburgh Steelers legjobb védője, és ha így folytatja, néhány év múlva bátyja mellé kerülhet a legmagasabb polcon. Ami 2015-nek Von Miller (Denver Broncos) és J.J. Watt (Houston Texans), ami 2018-nak Mack és Donald, az 2020-nak J.J. testvére, T.J Watt lehet.

A legviccesebb bennük, mármint Wattékban, hogy a pályán kívül szokatlanul visszafogott, már-már hétköznapi srácok benyomását keltik. Aztán ha felmennek a pályára, leengedik a függönyt, és 60 percen keresztül fékezhetetlen vonatként gázolnak át mindenen és mindenkin, egyszer a futó, máskor az irányító gerincét csavarják el pár fokkal. Nem csoda hát, ha a Watt névtől összerezzen néhány dollármilliomos nagypályás.

Ha egyszer a nyakadba szakadnak, általában a következő pár másodperc nagyon, a következő néhány nap pedig eléggé fájni fog.

Őrült dinamika

J.J. Watt nagyon magasról nagyon mélyre került, miután a 2016-os és a 2017-es szezon nagy részét is ki kellett hagynia hát- és lábsérülése miatt. Addig az irányítókkal, Tom Bradyvel és Aaron Rodgersszel, tehát a legnagyobbak mellett nevezték a fontos díjakra. Utoljára védő 1986-ban, Lawrence Taylor nyert MVP-címet azóta annyira az irányítóké a főszerep, hogy más nem nagyon szólhat bele a versenybe.

Éppen itt az ideje, hogy ráborítsák az asztalt az irányítókra
Egy 24 éves futó az NFL legnagyobb sztárja, de nehéz dolga lesz, ha MVP akar lenni.

Watt viszont közel volt hozzá, hogy átírja a történelmet, de végül valamennyiszer az irányítóké lett a dicsőség. Pedig hozzá hasonló védőjátékost talán soha nem látott még az NFL, mindenét kitette a pályára; ha kellett, még touchdownt is elkapott; ha kellett, a megszerzett labdával az egész pályán végigrobogott a touchdownig. Na, most képzeljük el, hogy egy 134 kilós, közel kétméteres ember elkezd sprintelni hóna alatt a tojáslabdával. Ugye, hogy nem állnánk be elé?!

J.J. Watt Fotó: Bob Levey/Getty Images

Az a robbanékonyság, ami J.J. Wattot jellemzi, páratlan volt pár éve, és páratlan most, a nagy visszatérés évében is. Hiába a sérülések, sebességet és dinamikát nem vesztett, csak annyi változott, hogy végre jó csapat van körülötte. Így ahogy lenni szokott, a támadók vannak többet a tévében, a műsorokban. J.J. Watt viszont szépen teszi a dolgát, kiváló szezont fut a pokolian jó Houston Texansszal.

Ha egészséges marad, a kistesóknak még várniuk kell picit, hogy átvegyék a családi stafétát. 

Pedig azok a kistesók sem annyira kicsik. A 24 éves T.J.-ben tényleg megvan a potenciál, hogy rövid időn belül az egyik legmeghatározóbb játékos legyen a posztján. Nagy szerencséje van, hogy a családi asztalnál ül bátyja, minden idők legjobbja. A lenti videóban is elmondják, hogy rengeteget beszélnek a fociról, és ha egy J.J.-hez hasonló kaliber tanácsot ad, azt érdemes lehet megfogadni.

(Itt a három tesó. Angolosok előnyben.)

Idén még egyértelműen J.J. a vezér, de valószínűleg nem kell sokat várni, hogy T.J. átvegye a stafétát. Ha bátyját, akit háromszor választottak az NFL legjobb védőjének (2012, 2014 és 2015) nem is fogja tudni lenyomni, az idő az ő oldalán áll. Ahogy egyre nő az igény az elit passzsiettetőkre, úgy nő az ő értéke is. Aztán ki tudja, lehet, hogy tévedünk, és egyszer csak túlnövi a példaképét, saját testvérét. Nem érdemes elkiabálni, de azért nem lenne rossz egy családi ebéd két Halhatatlannal mondjuk úgy cirka 20 év múlva.

T.J. Watt Fotó: Justin K. Aller/Getty Images

T.J. még karrierje elején tart, de már most, második évében is a topjátékosok között kell kezelnünk, annak ellenére, hogy az áttörést csak jövőre, sőt 2020-ra jósolják a szakértők. Tehát most az a helyzet, hogy hiába játszik őrült magas szinten, ennél csak többet várnak tőle. Egy biztos, nem szeretnénk az az irányító lenni, akit egyik héten J.J., a másikon T.J. darál a műfűbe.

Nagyon nehéz lehet ugyanis mit kezdeni olyan 130 kilós emberekkel, akik olyan erősek és gyorsak, mint a grizzly medvék.

Párosítások, NFL, 14. hét, eredmény:

Tennessee Titans-Jacksonville Jaguars 30-9

2018. 12. 09., 19.00 Buffalo Bills–New York Jets
2018. 12. 09., 19.00 Cleveland Browns–Carolina Panthers
2018. 12. 09., 19.00 Green Bay Packers–Atlanta Falcons
2018. 12. 09., 19.00 Houston Texans–Indianapolis Colts
2018. 12. 09., 19.00 Kansas City Chiefs–Baltimore Ravens
2018. 12. 09., 19.00 Miami Dolphins–New England Patriots
2018. 12. 09., 19.00 Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints
2018. 12. 09., 19.00 Washington Redskins–New York Giants
2018. 12. 09., 22.05 Los Angeles Chargers–Cincinnati Bengals
2018. 12. 09., 22.25 San Francisco 49ers–Denver Broncos
2018. 12. 09., 22.25 Arizona Cardinals–Detroit Lions
2018. 12. 09., 22.25 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles
2018. 12. 09., 22.25 Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers
2018. 12. 10., 02.20 Chicago Bears–Los Angeles Rams
2018. 12. 11., 02.15 Seattle Seahawks–Minnesota Vikings

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik