Sport

A megölt ellenéki újságíró miatt nem utazik Szaúd-Arábiába Roger Federer

Roger Federer korábbi világelső teniszező visszautasított egy szaúd-arábiai bemutató mérkőzésre szóló meghívást.

Nagyon gyors döntést hoztam. Nem akartam ott játszani abban az időszakban

– mondta a húszszoros Grand Slam-tornagyőztes svájci játékos. Az eseményre december 22-én kerül sor Dzsiddában, az Abdullah királyról elnevezett sportközpontban.

Szaúd-Arábia egyre növekvő nyomás alatt van a nemzetközi közösség részéről Dzsamal Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Szaúd-Arábia csak jóval később ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. A magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták.

Federerrel ellentétben a szerb Novak Djokovic és a világranglista-vezető spanyol Rafael Nadal már jelezte részvételét az eseményen.

Természetesen tisztában vagyok a helyzettel, de egy évvel ezelőtt elköteleztem magamat. A stábom egyeztet velük, elemzi a dolgokat, figyelemmel kísérjük a fejleményeket. Remélem, mihamarabb tisztázódik a helyzet

– nyilatkozta Nadal. Djokovic elmondta, ő is több mint egy évvel ezelőtt, szakmai alapon mondott igen a meghívásra, de a közelmúltban felvette a kapcsolatot a szervezőkkel, illetve Rafael Nadallal is egyeztet.

Hamarosan döntést hozunk, de több információra van szükségünk arról, mi történik, hogy racionálisan dönthessünk, helyes-e a részvételünk, vagy sem

– magyarázta.

Az Amnesty International nemzetközi emberijog-védő szervezet felszólította Nadalt és Djokovicot is, hogy ne játsszanak a szaúdi eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik