Nagyvilág

A szaúdi főügyész szerint előre kitervelték Hasogdzsi megölését

Korábban még nem ez volt a hivatalos álláspont.

A szaúdi főügyész hivatala csütörtökön azt közölte: előre kitervelték Dzsamál Hasogdzsi megölését Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. A Guardian tudósítója rámutat: ez szemben áll a korábbi hivatalos állásponttal, miszerint az újságírót nem szándékosan ölték meg, és az elkövetők önhatalmúlag próbálták elfedni a halálát.

Mint a szaúdi állami televízióban elhangzott, a Törökországból érkező új információk megváltoztatták Szaúd-Arábia értékelését arról, hogy mi történt Hasogdzsival. A közlés szerint az ügyészség gyanúsítottakat hallgat ki a szaúdi-török közös nyomozócsoport információi alapján.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ezen a héten közölte, hogy a török nyomozóknak bizonyítéka van arra, hogy Hasogdzsi előre kitervelt politikai gyilkosság áldozata lett.

Eközben a Reuters hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a CIA igazgatója, Gina Haspel Törökországba utazott, ahol meghallgatta a Hasogdzsi megöléséről készült hangfelvételt. A CIA és a török hírszerzés nem kívánta kommentálni az értesülést. (Illusztráció: Europress – LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik