Sport lineup

Már megint elkiabáltuk Tom Brady és a New England Patriots halálát

Nincs mese, be kell vallani, mi is felültünk a New England Patriots gyenge szezonrajtjának. Már megint. Az NFL történetének (egyik) legjobb csapata ismételten bebizonyította, hogy hiába temetjük el szűk tizenegy hónap alatt kétszer – itt tavaly, itt idén –, van még anyag a tankban. Sőt, talán mindannyiunk nevében mondhatom, hogy az idén 41 éves sztárirányító, Tom Brady és a már hatvanhatodikat taposó vezetőedző, Bill Belichick garanciát nyújtanak arra, hogy amíg vannak, többet ne írjunk a Patriots-ról „nekrológot”.

Mentségünkre legyen szólva, nem csak mi gondoltuk azt a szezon előtt, majd az első pár meccs után, hogy lefőtt a kávé Bostonban. Valóban úgy tűnt, hogy az elmúlt 18 évben általában valahogy mindig működő gépezet berozsdásodott, és elindul a lassú kimúlás felé.

Azt már megszokhattuk, hogy majd’ minden szezonban valamilyen sérüléssel, eltiltással, vagy (minőségi) játékoshiánnyal küzd a Patriots. Eddig mindig sikerült néhány, korábban nem ismert, vagy más helyen nagyot bukó játékost beépíteni, akik aztán óriásit robbantottak Bill Belichick kezei alatt. A titok a rendszerben van, Belichick mindenkinél jobban képes adaptálni az ismeretleneket az egyenletébe. A játék nyitott könyv a számára, 66 évesen is olyan kreatív, mint legszebb fiatal napjai során, és bár rajta is látszódnak már rozsdásodás jelei, egy ekkora zsenit nem lehet leírni.

Brady és Belichick öt Super Bowlt nyertek együtt, halhatatlan páros, nem vitás. Az már más kérdés, hogy 18 év és megannyi közösen eltöltött munkaóra alatt ki lehet szeretni a másikból, nem csoda, hogy sokszor csak rossz házasságként utalnak a két fél kapcsolatára. Ennek a házasságnak majdnem válás lett a vége 2018 tavaszán, miután állítólag az irányítónak már annyira elege van edzőjéből, hogy még a visszavonuláson is elgondolkozott, sőt kedvenc célpontja, a tight end Rob Gronkowski körül kialakult cserepletykák miatt meg is fenyegette a csapat vezetőit, hogy azonnal befejezi, ha elküldik a barátját. Semmit sem tudunk biztosan, ezt a hírt és a legtöbb, a két legenda hűvös viszonyát firtató információt visszakézből cáfolja a franchise, de azért valami tényleg mozgolódhat a háttérben.

Csak annyi biztos, hogy ezt az évet még lehúzzák együtt, és hiába repedezik a fal, a New England Patriots egy az előző fordulóban beárazta a károgókat a Miami Dolphins (38-7) ellen. Nem kell Bradyéknek puszipajtásoknak lennie, elég, ha nyernek még egy utolsó bajnoki címet. Akkor majd megint csönd lesz.

Ketyeg az óra

Nyilván nem tart minden örökké, és ahogy a hatalmasok, úgy a sportdinasztiák is kimúlnak egyszer. A 90-es évek elején három Super Bowlt nyerő szupercsapat, a Dallas Cowboys 1995 óta összesen három meccset nyert a rájátszásban, de a Real Madrid sem fogja tízből kilencszer megnyerni a Bajnokok Ligáját, a Golden State Warriorsnál is jönnek majd a súlyos szerződések körüli nehéz döntések és Bradyéknek sincs már sok hátra.

Ketyeg az óra, és ez az egyik oka, hogy valamennyi korábbi dinasztiának vége lett. Mégis, az idő mellett az emberi gyarlóság, az emberi mulasztások, de leginkább az arrogancia vetett véget a korszakokat meghatározó csapatok szárnyalásának.

Troy Aikman, a fentebb említett Cowboys háromszoros bajnok irányítója például elmondta, hogy a Patriots tanult az ő hibájukból, a bostoni vezetők kitartanak a saját filozófiájuk mellett, nem csinálják meg azt, amit a Dallas Cowboys: nem válnak meg attól az edzőtől, aki győztes, a jövőre, a fiatalokra építő kultúrát alakított ki.

Bill Belichick Fotó Rey Del Rio/Getty Images

Mégis, Aikman azt mondja, senki nem tudja, mikor lesz vége egy dinasztiának. Közben viszont azt sem lehet tudni, hogy mikor születik új. A Patriots például 2004 és 2014 között nem nyert bajnoki címet, Brady és Belichick egy komplett évtizedet dolgozott le úgy, összesen mindössze két vesztes döntő jutott nekik. Hangos az amerikai sajtó, tucatnyi cikk született azokban az években – na, meg az elmúlt években – arról, hogy a két főszereplő ideje már lejárt, ideje lépni.

Éreztem, hogy süllyedni kezdtünk, de azt nem tudtam, hogy hol a vége. Valami hasonló lehet a helyzet a New England Patriots-nál is

mondta Aikman.

Azóta csak hangosabban visszhangzanak ezek a szavak, és habár ahogy fentebb kifejtettük, soha nem szabad leírni Tom Bradyt és Bill Belichicket, mindenképpen érezhető valami változás.

Ne tegyél Brady ellen!

Hiába kapott ki az 52. Super Bowlon, februárban a Patriots, az NFL már csak olyan, hogy amíg a sokszor említett páratlan páros a helyén van, addig róluk szól minden. Abban nagyjából mindenki egy véleményen van, hogy az idei Pats az egyik leggyengébb Belichick-féle csapat, és ez már jelezheti a közelgő véget is. Vannak, akik szerint a vezetőedzőben már nincs meg az a tűz, amivel öt Super Bowl-győzelemig vezette a franchise-t, de megint csak annyit tudunk mondani, hogy amíg a király a trónon ül, addig nem lehet szó az utódlásról.

Tom Brady Fotó Scott Halleran/Getty Images

Bostonban csak a következő vasárnapig látnak előre, az esetleges visszavonulásokról csak nagyon kevesen merik megkérdezni az amúgy sem túl barátságos edzőt. Jelenleg ez nincsen, nem is lehet terítéken, a szezon csak nemrég rajtolt, gőzerővel folyik a munka. Bradynek eddig nincsen kiugró szezonja, ám Josh Gordon személyében egy kiváló elkapóval erősítettek, és eltiltásából visszatérhet a másik elkapó, Julian Edelman is, szóval ne csodálkozzunk, ha a Patriots lassan, de biztosan erőre kap.

Már csak Tom Brady segíthet legyűrni a legbalhésabb NFL-sztár démonait
A New England Patriots-nál születhet újjá a múltja, az alkohol és drog elöl menekülő Josh Gordon.

A király egy picit tüsszög, a dereka sem a régi, de érezhetően még mindig nagyon masszív. Ezért megtanultuk egy életre, és nem teszünk Tom Brady és Bill Belichick ellen. Ha úgy adódik, és a király meghal, majd megírjuk.

NFL, 5. forduló, párosítások:

2018. 10. 05., 02.20 New England Patriots–Indianapolis Colts
2018. 10. 07., 19.00 Buffalo Bills–Tennessee Titans
2018. 10. 07., 19.00 Carolina Panthers–New York Giants
2018. 10. 07., 19.00 Cincinnati Bengals–Miami Dolphins
2018. 10. 07., 19.00 Cleveland Browns–Baltimore Ravens
2018. 10. 07., 19.00 Detroit Lions–Green Bay Packers
2018. 10. 07., 19.00 Kansas City Chiefs–Jacksonville Jaguars
2018. 10. 07., 19.00 New York Jets–Denver Broncos
2018. 10. 07., 19.00 Pittsburgh Steelers–Atlanta Falcons
2018. 10. 07., 22.05 Los Angeles Chargers–Oakland Raiders
2018. 10. 07., 22.25 Philadelphia Eagles–Minnesota Vikings
2018. 10. 07., 22.25 San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
2018. 10. 07., 22.25 Seattle Seahawks–Los Angeles Rams
2018. 10. 08., 02.20 Houston Texans–Dallas Cowboys
2018. 10. 09., 02.15 New Orleans Saints–Washington Redskins

Szabadnaposok: Chicago Bears, Tampa Bay Buccaneers

Ajánlott videó

Olvasói sztorik