Sport lineup

Már csak Tom Brady segíthet legyűrni a legbalhésabb NFL-sztár démonait

Hat év és megannyi csata, ígéret, második, harmadik, sőt negyedik esély után végleg betelt a pohár, a Cleveland Browns elcserélte az NFL egyik legtehetségesebb, ám legbalhésabb játékosátJosh Gordont. A 27 éves elkapó közel három évet volt kénytelen kihagyni különböző drog, alkohol és egyéb problémái miatt – ez a játékosnak egy ígéretes karrier derékba törését, több millió dolláros kiesést, a franchise-nak pedig további hosszú, szomorú éveket jelentett.

Tényleg csak nevetni lehet Amerika elátkozott csapatán
Ha nem kap ki, akkor sem nyer, ezért lett a mémek és az internet kedvenc célpontja a Cleveland Browns. Kevesen tudják, de lehetett volna mindez máshogy.

Az idei Hard Knocks – az HBO NFL-csapatok előszezonjaival foglalkozó műsora – a Brownszt elemezte, és amikor az amúgy az edzőtábort a saját kérésére kihagyó Gordonra került a sor, a narrátor kimondta a lehető legerősebb tételmondatot a játékossal kapcsolatban;

Ha a pályán van, a liga egyik legjobbja, extraklasszis. Az egyetlen probléma, hogy nincs mindig a pályán.

Gordon már a második profi szezonja előtt drogproblémákkal küzdött, két meccsre meszelte a liga az akkor mindössze 22 éves elkapót. Csakhogy érezzük, micsoda tehetségről is beszélünk: még abban az idényben bekerült – az igen telített – az NFL Év csapatába, miután 1646 elkapott yarddal liga elsőként zárta az alapszakaszt. Hangsúlyozzuk, két mérkőzést kihagyott.

Azóta viszont totális lejtmenetet látunk, az elmúlt négy évben nem játszott végig egyetlen szezont sem: 2014-ben és 2017-ben mindössze öt-öt meccs jutott neki, míg a 2015-es és a 2016-ös szezont teljes egészében ki kellett hagynia különböző tudatmódosítók használata miatt. Sokan lemondtak már róla, ám a Cleveland Browns még mindig nem engedte el a kezét, 2018-ban is megkapta a lehetőséget.

Példátlan türelemmel viseltek felé, hiszen mindenki tudta, hogy ha egyszer végre sikerül jó útra téríteni, Gordon lehet az a játékos, aki kisegítheti az évtizedek óta fuldokló franchise-t.

Nem így történt, a projekt végérvényesen megbukott, Josh Gordont két mérkőzés után a New England Patriots-hoz cserélte a Browns. Senki nem tudja jelenleg, hogy mi sül ki a sztoriból, de az elkapó kezét biztosan fogja valaki, hiszen minden idők legjobb irányítója, Tom Brady és minden idők legjobb edzője, Bill Belichick mellé került.

Ez a két ember viszont nem lesz türelemmel, nem tűrik meg a fegyelmezetlenséget, Gordonnak egyszer és mindenkorra le kell győznie a fejében tomboló démonokat. Meg fogja kapni a segítséget hozzá, élnie kell vele.

Függő vagyok!

Botrányos szezonrajt

Az NFL 2018-as idénye két hét után is szolgáltatott már néhány botrányt. A Pittsburgh Steelers egyik sztárja, Le’Veon Bell nem játszik, amíg nem kap új szerződést, az ugyancsak pittsburghi Antonio Brown pedig egyelőre nem tisztázott okokból kihagyott egy edzést.  Érdekesebb történet, hogy a Buffalo Bills egyik védője, Vontae Davis csapata 2. fordulós meccsének félidejében összepakolt, még helyben visszavonult, majd hazabattyogott.

Gordonnak az esetek nagy többségében az alkohollal és/vagy a marihuánával akadtak gondjai. Rehabról rehabra járt, ám saját bevallása szerint sem vette teljesen komolyan a kezeléseket, idővel bár nehezére esett, belátta: függővé vált. Egy, a GQ-nak adott interjújában elmesélte, hogy a 2017-es szezon előtt teljesen átértékelte az életét, és azt mondta, azért áll le, és tér vissza a pályára, mert tudta, ha nem így tesz, a halálba kergeti magát.

Az említett beszélgetés csak megerősíti, hogy Gordon amúgy pontosan tudja, felelősséggel tartozik a tetteiért, de ami a legfontosabb, saját magáért. Ezért fájó az, hogy nem mindig gondolkodott előre, engedett a csábításnak.

Ma már nyíltan ki tudja mondani, hogy igen, függő volt, és ezt tudta akkor is, amikor az edzések, a meccsek, a megbeszélések előtt, után ivott.

Általában mindig megittam fél pohárral valamit, vagy letoltam néhány felest, hogy felmelegítsen. Tudod, hogy beindítsa a motort.

Gordon tudta – legalábbis azt hitte –, hogy ha azon a héten már elvitték ellenőrizni, néhány napja biztosan lesz kitisztulni, így a lehető legnagyobb bongból szívta a füvet. Ezek a vizsgálatok persze igazából teljesen véletlenszerűek, az elkapó csak úgy gondolta, hogy kijátszotta a rendszert. Többször is belesétált a saját maga által felállított csapdába, és valamennyiszer csúnyán megjárta.

Fotó: Scott Cunningham/Getty Images

Természetesen a játékos problémái nem a profik között kezdődött, saját bevallása szerint az egyetemen is folyamatosan drogozott, sőt még terített is. Nehéz emberek között nőtt fel, mindennapos volt az utcában a bűnözés. A sport kiutat ajánlott számára, ám most is bebizonyosodott, hogy vannak olyan démonok, amelyeket sem a pénz, sem a siker nem tud semmissé tenni.

Nem terveztem 18 éves koromig élni. Nem tudod, mi fog következni másnap, ilyenkor segít a Xanax, a kodein (ópioid fájdalomcsillapító – a szerk.), vagy a fű ellazulni. Így élsz túl.

Életmentő csere

Ha minden igaz, a 27 éves játékos tényleg hátat fordított a tudatmódosítóknak, viszont a botrányok a nyáron sem kerülték el. Augusztusban úgy tűnt, hogy akár még börtönbe is kerülhet, miután komoly gyerektartási vitába keveredett. Havonta közel 2 millió forintot kellene fizetnie, amit ha bármikor megszeg, akkor először 30, aztán 60, később 90 nap börtön várhat rá.

Gordon aztán júliusban azzal sokkolt, hogy bejelentette, nem vesz részt a Cleveland Browns edzőtáborában, mert még nem áll készen.

Ez minden bizonnyal egy utolsó leltárt jelentett, helyre akarta tenni magát mentálisan, és tiszta fejjel kezdeni a szezont. Kicsit hosszabb ideig tartott, mint gondolták, de végül visszatért, a Pittsburgh Steelers elleni alapszakaszmeccsen pedig megszerezte idei első touchdownját is.

A Browns továbbra is képtelen nyerni, de úgy tűnt, legalább elindultak valamerre. Aztán robbant a bomba, és Gordon egyik napról a másikra már nem volt a franchise-nál.

Fotó: Jason Miller/Getty Images

A New England Patriots kis túlzással életmentő lehet Josh Gordon számára. Nem tudni még mindig, hogy mi okozta a hirtelen szakítást a Brownsszal, ám az egyértelmű, hogy annál a franchise-nál nem most, de nem is jövőre változik meg a légkör.

A Patriots-nál viszont olyan kultúra van, amely kihozhatja a tékozló elkapóból a maximumot. Ha beáll a sorba, tiszta marad és teszi a dolgát, félelmetes párost alkothat Tom Bradyvel. Határ a csillagos ég.

Van benne kockázat, de joggal félhet ettől a liga. Belichick ritkán téved, Gordonnak pedig lehet, hogy csak egy atyai pofon hiányzik ahhoz, hogy elszabaduljon.

NFL, párosítás. 3. forduló:

2018. 09. 21., 02.20 Cleveland Browns–New York Jets
2018. 09. 23., 19.00 Atlanta Falcons–New Orleans Saints
2018. 09. 23., 19.00 Baltimore Ravens–Denver Broncos
2018. 09. 23., 19.00 Carolina Panthers–Cincinnati Bengals
2018. 09. 23., 19.00 Houston Texans–New York Giants
2018. 09. 23., 19.00 Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans
2018. 09. 23., 19.00 Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers
2018. 09. 23., 19.00 Miami Dolphins–Oakland Raiders
2018. 09. 23., 19.00 Minnesota Vikings–Buffalo Bills
2018. 09. 23., 19.00 Philadelphia Eagles–Indianapolis Colts
2018. 09. 23., 19.00 Washington Redskins–Green Bay Packers
2018. 09. 23., 22.05 Los Angeles Rams–Los Angeles Chargers
2018. 09. 23., 22.25 Arizona Cardinals–Chicago Bears
2018. 09. 23., 22.25 Seattle Seahawks–Dallas Cowboys
2018. 09. 24., 02.20 Detroit Lions–New England Patriots
2018. 09. 25., 02.15 Tampa Bay Buccaneers–Pittsburgh Steelers

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik