Sport lineup

Két lépésből adtak mattot a sportvilág legőrültebb szurkolóinak

Nem lehet egyszerű az NFL egyik legtradicionálisabb, legnépszerűbb franchise-ának, az Oakland Raidersnek szurkolni. Miközben az egyik legkeresettebb sportmárkáról beszélünk, addig néhány érdekes és megkérdőjelezhető döntés könnyedén lerombolhatja azt, amit az elmúlt években oly’ nehezen felépítettek. Hosszú idő után ismét versenyképes csapatot hoztak össze Oaklandben, ám a sikerek ilyen-olyan okokból elmaradtak, és hiába a világ összes pénze, ez még akár hosszú ideig is így maradhat.

Pedig tényleg rendelkezésre áll pénz, paripa, fegyver, már csak jól kellene sakkozni a rendelkezésre álló erőforrásokkal, és nem elherdálni azt a brandet, amely most már közel 60 éve meghatározó szereplője az egyetemes sportéletnek.

Ahogy azt minden egyes cikkünkben mi is elmondjuk, az NFL óriási üzlet, a pénz minden és mindenki felett áll. Nincs ez máshogy a Raidersnél sem, de mégis, érthetetlen miért adnak ki egyszer egy rakat pénzt egy korábban bizonyított, ám az elmúlt 10 évben a karrierjében szünetet tartó Super Bowl-győztes edzőnek, miközben nem fizetik meg és hosszas huzavona után elcserélik a liga történetének egyik legbrutálisabb védőjét, a csapat arcát, az őrült tábor, a Fekete lyuk kedvencét.

Apropó szurkolók: az Oaklandé a bolygó legismertebb, legfélelmetesebb szurkolói brigádja, de úgy tűnik, hamarosan elköszönhetnek a felek egymástól, miután 2017-ben hivatalossá vált, hogy a Raiders csillagászati összegekért dobja Kaliforniát, és 2020-ban Las Vegasba költözik. Nyilván lesznek olyanok, akik a csapattal tartanak, de a tábor magja kijelentette, nem mozdul.

Minden bizonnyal így sem lesz gondja a bevételekkel Mark Davisnek, a franchise tulajdonosának, de remek alkalma volt bebizonyítani, hogy vannak esetek, amikor a hagyományok és a szurkolók fontosabbak a zsíros csekkeknél. Nem élt a lehetőséggel, a Fekete lyuk hoppon marad, viszont lesz csili-vili fedett aréna. Hogy élettel ki tölti majd meg, az a jövő kérdése.

Nagy piac, nagy kaliber

Az Oakland Raiders egyszer már elhagyta a várost,1982 és 1994 között, az amerikaifutball egyik legjobb korszakában Los Angelesben székelt, mint Los Angeles Raiders. A váltásnak akkor is a pénz volt az oka, pontosabban az, hogy a csapat legendás tulajdonosa, Al Davis luxusboxokkal bővítette volna a stadiont, ám nem járt sikerrel – pénze lett volna rá, a költözés előtt egy évvel nyerte a franchise a második Super Bowlját, a csapat értéke az egekben volt.

A liga tulajdonosai nem engedélyezték, hogy a Raiders Los Angelesbe költözzön, ám Davis a bíróságon hosszú procedúra után mégis engedélyt kapott. Az LA Raiders felfalta a legnagyobb amerikai piacot, az 1984-es Super Bowl-győzelem pedig különösen nagyot tolt a franchise szekerén.

Az 1984-es, 18. Super Bowl-győztes Los Angeles Raiders Fotó: Getty Images

A szurkolók akkor sem örültek annak, hogy elvitték Oaklandből a csapatot, de a Raiders a Los Angeles-i sikereknek köszönhetően tényleg ország-, sőt világmárkává vált. A kitüntetett figyelmet pedig természetesen mindenki szereti, így megbocsájtani is könnyebb volt. Csak hab volt a tortán, hogy a megerősített Raiders 1995-ben visszatért az anyavárosba, és ismét összeállhatott a régi kemény mag, de már új, szervezett módon és megalakult a Raider Nation, avagy a Fekete lyuk.

Ez a clevelandi Dawg Pound, ember, ez óriási. Azt gondoltuk, nekünk is kellene valami hasonló, de mi jobbak, nagyobbak, többen és keményebbek voltunk. Szóval kitaláltuk, hogy a csapat visszaköltözik, összehozunk valamit

– mondta a Fekete lyuk alapítója, Rob Rivera a The Ringernek. Hozzátette, egy éven keresztül jár tárgyalásokra, majd a nevet kellett megbeszélniük, de a legnagyobb kérdés még csak ezek után jött: hogyan csináljanak maguknak hírverést? Végül rájöttek, így:

Ezt, a legnehezebb években és korszakokban is kitartó bandát hagyja ismét hátra a Raiders, hogy Las Vegasban, egy újabb nagy piacon dollár százmilliókért dollár százmilliókat ásson ki a tulajdonosok számára. Nagy piac, nagy kaliber, gondolhatták Mark Davisék, amikor 2018 januárjában bejelentették, hogy 10 évre szerződtetik a franchise korábbi sztáredzőjét, Jon Grudent – ez az a lépés, amely üzenet értékű: nem kispályásnak érkezik majd a Raiders, a márka él, sőt a relokációnak hála erősödni, terjeszkedni akar.

Mint minden éremnek, ennek is két oldala van, és mint általában lenni szokott, most is az igazi szurkolókkal babrálnak ki.

Az egyik legkellemetlenebb történet a tulajdonoshoz, Mark Davishez köthető, akit a nyári edzőtábor alatt vont kérdőre a csapat mellett az alapítása, azaz 1960 óta kitartó szezonbérletes szurkoló, mire a tulajdonos pökhendien csak annyit vetett oda, hogy mindenkinek lehet véleménye a költözésről. Davis módszeresen puccsolja magát a szurkolóknál, talán soha nem volt még annyira népszerűtlen, mint most.

Történelmi hibát véthettek

A 2002-es, Jon Gruden vezette Tampa Bay Buccaneers ellen elvesztett Super Bowl óta a Raidersnek mindössze egyszer sikerült pozitív alapszakaszt produkálni. 2016-ban az irányító Derek Carr és a védelem vezére, a történelem egyik legbrutálisabb játékosa, Khalil Mack pusztító párost alkotott, és a csapatnak hosszú idő után reális esélye volt, hogy akár a bajnokságot is megnyerje.

Carr végül megsérült, az álom szertefoszlott, és egy gyengébb 2017-es év után az új edzővel a fedélzeten kezdődhetett volna az építkezés. Csakhogy amíg Mark Davis egy teljesen másik korszakban sikeres edzőnek 100 millió dollárt fizet, addig a valószínűleg később, a karrierje végeztével a Halhatatlanok Csarnokába kerülő Macknek nem akarta minden áron meghosszabbítani a szerződését.

Hónapokig ment a harc a felek között, ám a csapat vezetése hajthatatlan volt, és nem kért Mackből, közel sem ajánlottak annyit, amennyit a játékos kért. Pedig Mack csupán 27 éves, ha egészséges tudna maradni, karrierje legjobb évei állhatnak előtte.

Fotó: Getty Images

Végül a Raiders úgy döntött, elcseréli az amúgy is megtépázott szurkolók kedvencét, tovább ásva az árkot a tábor és a vezetés között, a Chicago Bears kapott is alkalmon, sőt még egy teljesen érthetetlen második körös draftjogot is szerzett magának a szupersztár mellé. Az Oakland minden mértékadó szakportálnál és szakértőnél leírta magát, hiába szereztek több első körös draftcetlit, az általános vélekedés szerint ekkora őrültséget talán még senki nem követett el a liga történetében.

A Bears azonnal megadta Macknek amit kért, így ő lett minden idők legjobban fizetett védőjátékosa. A Raiders edzője, Jon Gruden mindenféle érzelem nélkül csak annyit mondott, sok sikert kíván a játékosnak.

Csak csatlakozni tudunk az amerikai kollégákhoz, és mi is neki, illetve Mark Davisnek kívánunk sok sikert. Nagyon magabiztosak, de jobb, ha felkészülnek, bizony előfordulhat, hogy nehéz évek jönnek Oaklandben, pardon, Las Vegasban. És akkor a Fekete lyuk már nem lesz ott, hogy tartsa a hátát.

Indul a szezon!

NFL, 1. hét, párosítások:

Philadelphia Eagles–Atlanta Falcons 18-12
2018. 09. 09., 19.00 Baltimore Ravens–Buffalo Bills
2018. 09. 09., 19.00 Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers
2018. 09. 09., 19.00 Indianapolis Colts–Cincinnati Bengals
2018. 09. 09., 19.00 Miami Dolphins–Tennessee Titans
2018. 09. 09., 19.00 Minnesota Vikings–San Francisco 49ers
2018. 09. 09., 19.00 New England Patriots–Houston Texans
2018. 09. 09., 19.00 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
2018. 09. 09., 19.00 New York Giants–Jacksonville Jaguars
2018. 09. 09., 22.05 Los Angeles Chargers–Kansas City Chiefs
2018. 09. 09., 22.25 Arizona Cardinals–Washington Redskins
2018. 09. 09., 22.25 Carolina Panthers–Dallas Cowboys
2018. 09. 09., 22.25 Denver Broncos–Seattle Seahawks
2018. 09. 10., 02.20 Green Bay Packers–Chicago Bears
2018. 09. 11.,  01.10  Detroit Lions–New York Jets
2018. 09. 11.,  04.20 Oakland Raiders–Los Angeles Rams

Ajánlott videó

Olvasói sztorik