Sport

Repülőszárnyas vitorlás a Balatonon

Repülőszárnyas vitorlás a Balatonon

Extrém sporthajót daruztak be a hétvégén a balatonfüredi hajógyári kikötő vizébe, ahol ünnepélyes keretek között felavatták az MKB Extreme Sailing csapat új, AC45-ös versenykatamaránját. A nevét a világ egyik legjelentősebb vitorlásversenye, az America’s Cup alapján szerző AC45 a Balaton egyik legkülönlegesebb hajója. Különlegességét többek között az adja, hogy a megszokott vitorlák helyén óriási, merevszálas vitorlatest található, mely leginkább a nagy utasszállító repülőgépek szárnyára emlékeztet, csak éppen függőlegesbe állítva. Ezek a szárnyak egészen nagy sebességű vitorlázást és különleges élményt tesznek lehetővé megfelelő szélviszonyok esetében, ami ugyanakkor rendkívül összehangolt csapatmunkát és nagy begyakorlottságot igényel. Az interneten van is néhány videó arról, ahogy ezt a hajófajtát megborította a szél a vízen, a személyzet pedig a vízbe esett.

Maguk a hajótestek is különlegesek: a legkorszerűbb, az űrhajózásban is használatos szénszálas anyagból készültek, ami rendkívül merev és könnyű struktúrát eredményez.

A fényképek talán vissza sem adják azokat a monumentális méreteket, amelyek ezt a hajót az óriási szárnnyal együtt jellemzik, de azért megmutatjuk.

Az AC45 egészen pazar látványt jelent a Balatonon. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu
Az AC45 egészen pazar látványt jelent a Balatonon. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu

A hajó ikonikus fejlesztésnek számít, a vitorlázás legelitebb versenyére, az America’s Cup-ra fejlesztették ki. Rendkívülisége abban áll, hogy a hagyományos nagyvitorla helyére úgynevezett szárny került, így a hajó szinte úgy működik, mint egy repülőgép. A szárnyszegélyek geometriája nagyobb emelkedéssel és jobb emelési-húzási arányokkal rendelkezik, mint a hagyományos vitorlák.

– mondta el az avatóünnepségen Kaiser Kristóf, a hajó kormányosa, aki 12 éves kora óta vitorlázik. Kaiser Kristóf Európa Kupa-győztes, hatszoros magyar bajnok, Fehérszalag abszolút első, Kékszalag osztályhajó első és abszolút harmadik helyezett.

Kaiser Kristóf, a kapitány. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu
Kaiser Kristóf, a kapitány. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu

Kaiser Kristóf elmondta azt is, hogy az Extreme Sailing csapat céljai között szerepel a 2018-as szezonban az 50. Jubileumi Kékszalag elnyerése és a Keszthely-Balatonkenese időrekord megdöntése. A hajó legközelebb a Bankár Kupán versenyez majd.

Ha épp nincs szélcsend, mint a hétvégi avatáskor a Balatonon, akkor ilyen extrém sebességre is képesek ezek a hajók, ahogy ezen a videón is látszik.

A „Balaton Repülőjét” a főszponzor MKB Pénzügyi Csoport képviselőinek jelenlétében avatták fel szombaton.

Csapó András, MKB Bank jogi, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese a névadó ünnepségen és csapat. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu
Csapó András, MKB Bank jogi, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese a névadó ünnepségen és csapat. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu
Galéria Így kötik fel magukat a legénység tagjai, hogy nehogy leessenek. Azért néha előfordul.
Így kötik fel magukat a legénység tagjai, hogy nehogy leessenek. Azért néha előfordul. Fotó: Szalay Dániel

Kiemelt kép: Az MKB Extreme Sailing sportcsapat különleges AC45 hajója: Fotó: Szalay Dániel, 24.hu

Olvasói sztorik