Sport

Kőkemény meccsen legyőztük Lengyelországot!

A magyar jégkorong-válogatott a Papp László Arénában javított a mérlegén, immár két győzelem virít a két vereség mellett.

Lengyelország-Magyarország 2-3 (0-2, 2-0, 0-1)

Papp László Budapest Sportaréna, 7370 néző.
Játékvezetők: Ingram (kanadai), Prigaric (horvát), Harrington (kanadai), Lundgren (svéd)
Gól:
 Komorski (26.), Chmielevski  (32.) illetve Sebők Balázs (2.), Benk András (10.), Hári (41.)

A vb állása:

1. Kazahsztán 3 2 1 9–4 +5 6
 2. Olaszország 3 2 1 8–4 +4 6
 3. Nagy-Britannia 3 2 1 9–10 –1 6
 4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 7–11 –4 6
 5. Szlovénia 3 1 2 7–8 –1 3
 6. Lengyelország 4 1 3 10–13 –3 3

Harmadik harmad:

41. perc: A lengyelek 25-29-re javították a lövési mutatójukat, de szerencsére ez nem számít, a harmadik harmad első percét úgy kezdjük, mint az elsőt, góllal!

Hári lőtt kapura, a védőt kizáró, a kapust betakaró Erdélyi vagy beleért, vagy nem, ezt majd eldöntik, de a lényeg, hogy a 41. percben 3-2 ide!

42-45. perc: Pozsgait kiszórják a játékvezetők, mert megfogta a korongot, úgy hozta magát helyzetbe, ez ebben a sportágban bűn, mi meg két percig egyel kevesebben játszunk a jégen. Fel is állnak a lengyelek, befészkelték magukat a harmadunkba, de bírjuk. Sőt, megugrunk, Erdélyit nagy helyzetben nekilökök a lengyel kapunak, amely kiugrik a helyéről, áll a játék. Legalább pihenünk kicsit. Kibekkeltük a hátrányt, kiegészülünk.

46-50: A lengyelek elszúrják a cserét, hat mezőnyjátékos van egy pillanatig a Papp László jegén – előny itt.

Hú, mi maradt ki! Sarauernek lövése kipattant  a kapusról, de Nagy Gergő elüt a korong fölött.

Magosi Bálint (j), valamint a lengyel és Mateusz Rompkowski kardozik Przemyslaw Odrobny kapus nézi a csörtét. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kimaradt az előny, de itt az újabb: Neupauer magas botért kap két percet. Hári áll bele egy remek lövésbe, de a kapus véd, a kontrából pedig a lengyelek jönnek el, Pozsgai próbálja megállítani őket, a bírók megint szabálytalannak ítélik és kiszórják. 4-4 ellen játszanak a felek.

Vay véd hatalmasat korcsolyával, a túloldalon Szirányi botjáról szedik le a korongot. Kiegészülnek a lengyelek, 30 másodpercig vagyunk hátrányban.

51-55. perc: A lengyelek mintha feltámadtak volna a harmad eleji sokkból. Egyre többet támadnak, inkább mi védekezünk.

7:23-al a meccs vége előtt újra emberhátrányba kerülünk. Varga áll ki, a lengyelek azonnal időt kérnek. Felállnak a lengyelek, de többször is sikerül kiütni a harmadból, amivel levegőhöz jutunk és kiegészülünk! Megúsztuk!

56-60. perc: Vay véd nagyot 3:40-el a vége előtt vetődve. A lengyelek mindent egy lapra feltéve támadnak, mi védekezünk, tartjuk az előnyünket. Aztán egy kontra végén Magosi fordul be de nem lesz semmi az akcióból.

Lengyelország már nem kérhet időt, ami nekünk kedvez. Galló fordul be, de ez a helyzet is kimarad. Két buli is jön, szerencsére mindkettő a lengyel harmadban. A vendégek a kapus lehozatalában mesterkednek, de mivel nálunk a labda egyelőre nem tudják, aztán leviszik persze.

Üres a lengyel kapu, viszont hatan támadnak. Aztán jön Galló és egy labdaszerzés után pár másodperccel a vége előtt beveri az üres lengyel kapuba a korongot! 4-2 ide. De úgy látszik, közben kifutottunk az időből, Galló gólját annullálják, de kutya bánja!

3-2-re nyerünk és ez a lényeg!

Második harmad:

21-25. perc: 15-7-es kapuralövési aránnyal zártuk az első harmadot és a második elején is elhoztuk a bulit. Reméljük ott folytatjuk, ahol abbahagytuk és igen, megint lövéssel és Odrobny védéssel kezdünk. Lyszczarczyktól jött a válasz egy Vass János korongvesztés után kellett Vaynak bravúrt bemutatnia.

A lengyelek nagyobb erővel rohamoznak, mint tették eddig, ezt két Dziubinski lövés, és egy Ciura által Magosi ellen elkövetett bodicsek jelzi – kicsit be is szorulunk.

Kijöttünk a nyomásból, amit az jelez, hogy Odrobnynak megint bravúrt kell bemutatnia, előbb Háriét, majd Erdélyiét.

Magosi Bálint (j) és a lengyel Damian Kapica küzd a korongért  MTI Fotó: Kovács Tamás

26.perc: Gól… Szépítenek a lengyelek, Dronia lövése kipattan Vayról épp Komorski elé. 1-2

27-30. perc: Sokkal aktívabbak a lengyelek, keményebbek, nyilván kaptak egy kis fejmosást a szünetben, Vaynak is több dolga van.

31. perc: Kicsit nyugodtabb a játék a második harmad második felében. Ezt több tilos felszabadítás jelzi, több az állás, több a csere, kicsit spórolnak az erővel a csapatok. Több a hiba is.

32. perc: Lengyel egyenlítés. 2-2 Oda az előny, Chmielevski egalizált egy három a kettes szituációból.

36-40. perc: Majd kétharmadnyi játék után, mintha csak most kezdődne a meccs, azzal a különbséggel, hogy a második harmad egyértelműen a lengyeleké. Ezt nem csak a két góljuk és egyenlítésük mutatja, hanem a két kapus védésszámainak kiegyenlítődése is.

A 36. percben ráadásuk Nagy Krisztián csak szabálytalanság árán tudta szerelni Dziubinskit, így kapott egy két percet. Szerencsére a kiállítás első percében nem nagyon tudnak felállni a lengyelek, sőt még egy Galló lövéssel záruló biztató akciót is vezetünk 4 az 5 ellen.

Kivédekeztük a hátrányt! Sőt, Nagy jól lépett be az akcióba a padról, de lövését Odrobny védi. Több gól nem esik a játékrészben, negyven perc után 2-2, szünetet követően kezdhetünk mindent elölről.

Első harmad:

Elég impozánsan fest a Papp László Aréna a mérkőzés előtt. A csapatok már a jégen, a magyarok épp Vay Ádám kapus fejét búbolják. Eddig rajta nem múlt, 92,86 százalékkal teljesített eddig, majd 180 percet töltött a jégen.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, elhoztuk a korongot és rögvest munkát adtunk a lengyel kapusnak. Inkább a lengyel harmadban folyik a játék.

2. perc: Góóóól! emberelőnybe kerülünk és ki is használjuk.  Sebők Balázs! 1-0 ide, zúg a Ria-Ria-Hungária! A bulikör felső részéről lőtt, a pakk kipattant Odbrobnyról amire tökéletesen ismételt rá.

Mezőnyjáték folyik, öt perc elteltével a lengyelek még alig lőttek kapura. Nem kell sokáig várni, egy buli után zúg a Lyszczarczyk bomba, szerencsére a kapu mellé.

7-9. perc: újabb magyar előny, na hátha megint gyorsan góllal zárjuk le. Jó fél perc telik el míg felállunk, de felállunk a lengyel harmadban. Pozsgai próbálkozott, de sikertelenül, kiegészültek a lengyelek, de legalább fáradtak.

Gőz Balázs, Magosi Bálint, Benk András és Garát Zsombor (b-j) ünnepli a hazai gólt a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Lengyelország – Magyarország mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

10. perc: Góóól! Megvan a második! A lengyelek úgy látszik túlzottan megnyugodtak a kivédekezett előnytől, Benk András erre beverte nekik a másodikat! 0-2

11-15. perc: Uraljuk a meccset, többnyire mi hozzuk el a bulikból a korongot és a támadók is rendre jól zárnak vissza a védekezésnél. Hári és Erdélyi is próbálkozik, de Odrobny véd.

Hú, mi maradt ki: egy formás magyar akció végén Erdélyi lövését védte bravúrral a lengyel kapus ráadásul öt, az öt ellen! Nem sokkal később ismét megrezdül a lengyel háló, de Nagy Krisztián sajnos csak oldalt találja el.

16-20. perc: Újra Erdélyi próbálkozik egy elcsípett koronggal, de a védők nyomták, tolták, nem tudott rendesen beleállni a lövésbe, Odrobnynak nem okozott gondot a lövés.

Beszorulnak a lengyelek, holott nincsenek is hátrányban. Kapusuk előbb Nagy Krisztián, Hári, majd majd Kóger lövését is védi.

A harmad végén zúg a vastag, mert tényleg jól játszik és legfőképp eredményesebben, mint eddig a magyar csapat.

Szünet.

Előzmények:

Üdvözöljük olvasóinkat, hamarosan megkezdjük élő közvetítésünket,a divízió 1/A világbajnokság negyedik fordulójának Lengyelország-Magyarország mérkőzéséről. A továbbiakra nézve kulcsfontosságú mérkőzés lesz a mai, hiszen eddig két vereség – Kazahsztán és Szlovénia – és egy győzelem – Olaszország – áll a magyar válogatott neve mellett.

A tabella sem mutat szépen, hiszen válogatottunk hatból hatodik, igaz,  azonos pontszámmal, mint a negyedik és az ötödik szlovén, illetve lengyel válogatott. Három találkozón négy gólt lőttünk eddig.

Ebben az idényben eddig háromszor találkozott válogatottunk a lengyelekkel. Szeptemberben, a Magyar Jégkorong Szövetség 90. születésnapjára rendezett gálán a magyar csapat 5-1-re nyert a Papp László Budapest Sportarénában. Novemberben, a Tüskecsarnokban a lengyelek 4-1-es sikerrel vágtak vissza, aztán februárban Katowicébenújra mi nyertünk 3-2-re.

Ez a 2-1-es mutató azt jelzi, csütörtök este sem egy előre lefutott találkozó vár Jarmo Tolvanen szövetségi kapitányra, stábjára és a magyar válogatottra.

Kiváltképp, hogy a meccs előtt egy órával kiderült, Sofron Istvánt sérülés miatt le kellett cserélni, csatárunkat Nagy Gergő váltja.

A válogatott kezdője és a vb állása a meccs előtt:

A magyar válogatott a Vay Ádám (kapus), Pozsgai, Stipsicz – Varga A., Wehrs – Szirányi B., Gőz – Garát (hátvédek és a Sebők, Hári J., Erdély – Galló V., Vas J., Bodó – Kóger D., Sarauer, Nagy G. – Benk, Nagy K., Magosi B. (Csatársorok) párokkal néz szembe az ellenféllel.

Az állás:

1. Kazahsztán 3 2 1 9–  4 5 6
  2. Olaszország 3 2 1 8–  4 4 6
 3. Nagy-Britannia 3 2 1 9–10 –1 6
 4. Lengyelország 3 1 2 8–10 –2 3
 5. Szlovénia 3 1 2 7–  8 –1 3
 6. MAGYARORSZÁG 3 1 2 4–  9 –5 3

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik