Élő Sport

Hoki-vb: hatalmas küzdelemben sikerült legyőzni az olaszokat

A jégkorong-világbajnokság vasárnapi nyitófordulóban annak ellenére 3-0-s vereséget szenvedett a magyar válogatott, hogy az első két harmadban irányítani tudta a mérkőzést. Keseregni nem volt idő, hiszen jött rögtön a következő komoly megmérettetés: az olaszok elleni második mérkőzés.

A majdhogynem véletlen gól kicsinálta a hokiválogatottat
A kazahok elleni vereség után két magyar játékos is úgy érezte, fejben összezuhant a társaság. Pedig addig teljesen jól játszottunk.

Jarmo Tolvanen a jó játék ellenére belenyúlt egy kicsit az első két sor összetételében, igaz csak egy-egy játékos cserélődött ki, a rendszer változatlan: egészen pontosan Bodó Chris és Galló Vilmos cserélt helyet, előbbi az első, utóbbi a második sorba került.

Ami az olaszokat illető, ők győzelemmel kezdtek ugyan Lengyelország ellen, de a mutatott játék messze nem volt meggyőző, ezen bizonyára változtatni akarnak majd.

Sokkal jobban kezdett Olaszország, letámadta a magyar csapatot, összeszedett volt és uralta a mérkőzést. Az már a mi pechünk volt, hogy a kapu előterében eleső Tommaso Traversán pont úgy pattant meg a korong, hogy megzavarja Vay Ádámot és a kapunkba hulljon. Öt perc sem telt még el ekkor a harmadból, nagyon hősies védekezésre volt szükség ebben a húsz percben.

A második harmadig nem is született magyar gól, viszont a magyar csapat nagyon feljavult, valamivel több, mint két perccel kezdés után rögtön jött is a magyar egyenlítés Andrew Sarauertől, miután Sofron István élesen középre lőtt korongját passzolta be közelről. Végre megszületett az első magyar gól, ami jüt tett az önbizalmunknak és felszabadultabb lett a játék.

Nagyon bosszantó volt azonban, hogy emberelőnyben kaptunk gólt, miután könnyelműen eladta a magyar védelem a korongot, Thomas Larkin pedig köszönte szépen, egy az egyben nem hibázott Vay kapuja előtt. Sokáig viszont nem örülhetett, Vas János nem egészen egy perccel később egalizált egy villámgyors támadás végén.

Az utolsó húsz percre rendkívül elszántan korcsolyázott ki a magyar csaptat, jó értelemben véve agresszíven és fegyelmezetten hokizott. Megint villámgóllal nyitottunk: 1 perc és 6 másodperc telt el a harmadból, amikor Sebők Balázs takarásból egy parádés lövéssel a rövid alsóba talált, így a világbajnokságon először vezettünk.

Cammogtak a másodpercek, a végén az olaszok a kapust is lehozták, de olyan koncentráltan játszottak a mieink és annyira magabiztosan védett Vay, hogy nem tudott betalálni az ellenfelünk. Végre megszületett az első magyar győzelem a vébén!

Világbajnokság, divízió I/A, 2. mérkőzés

Olaszország – Magyarország 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)

Kapusok: Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush – Egyesült Államok)
Védők: Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals – Egyesült Államok), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck – Ausztria)
Csatárok: Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards – Egyesült Államok), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach – Ausztria), Sebők Balázs (KalPa – Finnország), Sofron István (Villach – Ausztria), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

Kiemelt fotó: Czagány Balázs/MTI

Ott van! SIKERÜLT!

HAt az öt ellen jöttek az olaszok a végén, de nagyon koncentráltan, fegyelmezetten álltak fel a magyarok és kivédekezték azt a fél percet. Vége van, győztünk az olaszok ellen 3-2-re!

Karnyújtásnyira az első győzelem!

Kevesebb, mint egy perc van már a meccsből, két magyar helyzet is volt, de nem sikerült érdemi lövést leadnunk. Sebaj, ezzel is ment az idő. Az olaszok már levitték egyszer a kapust, bizonyára megint lejön majd Bernard.

Nagyon jól bírjuk erővel

Sokat korcsolyáznak a magyarok, bele is állnak az ütközésbe. Már csak percek vannak hátra, de úgy tűnik a sok korcsolyázással sikerül semlegesíteni az olaszok játékát.

Egyszerűen nem sikerül eldönteni a meccset

Már-már mondhatnánk, “a szokásos”: a korong ott dadog az olaszok gólvonalán, de egyszerűen nem sikerül betuszkolni. Amíg Vay ilyen magabiztosan véd, addig nem is kell több gól szerencsére!

Emberelőnybe kerültünk!

Az elmúlt percekben megint csak a védekezéssel volt elfoglalva a magyar csapat. Agresszívan és koncentráltan védekeztünk, Vas Jánost pedig hátulról leradírozta Peter Hochkofler, amiért kiáll két percre.

Nehezen telnek a percek...

Az olaszok próbálkoznak serényen, de egyelőre szépen koncentrál a magyar csapat, sőt két veszélyes akciónk is volt, sajnos gólt sem lőttünk. Marad a 3-2 nekünk – de jó ezt leírni!

Véget ért a második harmad

Kicsit nehéz volt a játékrész vége, de összességében megnyertük 2-1-re, egy szavunk sem lehet. Pokolian izgalmas harmadik harmad elé nézünk!

A nagy rohanásból megint mi kapunk kiállítást

Az olaszok nyomtak hosszú percekig, majd hirtelen a magyar csapat ott kapirgált az ellenfél gólvonalán, de nem akart betáncolni a kapuba. Sajnos Sebők sprint közben arcon csapta Larkint, így 2 percig megint emberhátrányban játszunk.

Dehogy rohanunk, gólt lövünk!

Egy nagyszerű kombináció végén Galló az alapvonalról Sebőkhöz adott, aki kapásból centerezett, Vas János pedig bevágta az olasz kapus lábai között-mellett a korongot! Gyorsan egyenlítettünk, nagyon fontos volt!

Jajj, ez nagyon nagy hiba, megint az olaszok vezetnek!

Emberelőnyben előbb rosszul helyezkedtünk, majd eladtuk a korongot, az érkező Larkin pedig senkitől sem zavartatva higgadtan lőtt Vay kapujának bal oldalába. 2-1, megint rohanhatunk az eredmény után.

Ez most meleg volt

Felpörgött a korong egy lövésnél, három magyar is összecsúszott, a pakk pedig a mieink ütőjéről pattant be a kapunkba. A bírók szerencsére úgy látták, Goi lökte rá a magyar védőt a többiekre, ezért emberelőnyben támadhatunk 1-1-től. Nem biztos, hogy jó ítélet született.

Ezek most a mi perceing voltak!

Erdély Csanád, Sofron és Sarauer is óriási helyzetben találta magát, de a szerencse nem volt velünk. Az olaszok kicsit megzavarodtak, kifejezetten csapkodó lett a játék.

Kibekkeltük az emberhátrányt

Nem tudtak mit kezdeni a magyar védelemmel ellenfeleink, pont akkor jött egy kemény lövés, amikor már kiegészültek a mieink. Vay szépen fogta a korongot lepkéssel, marad az 1-1.

Hű, ezt megúsztuk!

Óriási csata volt a jégen, egyszercsak három olasz vezette a magyar kapura a korongot, szerencsére Vay nem ingott meg. Kevin Wehrs viszont két percre kiült, jó lesz figyelni!

VÉGRE! OTT VAN!

Alig kezdődött el a második harmad, Sofron centerezéséből Sarauer szerzett gólt közvetlen közelről! Végre megvan az első magyar gól a vébén!

Beszédes mutató...

16-4 volt a kapuralövések aránya az olaszoknak. Ez nem valami hízelgő, ellenben a 11 elhozott korong mellett a 8 nem is tűnik olyan kevésnek magyar oldalon.

Vége az első harmadnak

A végén volt még két veszélyes magyar lövésünk, Wehrs és Sofron próbálkozott, de nem sikerült begyötörni azt az első gólt. Marad az 1-0.

Ilyet is ritkán látni!

Scandellát nem tudjuk hatástalanítani, Pozsgainak csak szabálytalanul sikerült, így emberhátrányba kerültünk. Rögtön az elején veszélyes lövést védett Vay, utána viszont nem emelkedett nagyon a vérnyomásunk. Szerencsére az olaszoktól is is kiszórtak valakit – méghozzá a padról!

Nagyon izgalmas a játék

Rendkívül lüktető a játék, kevésszer is dobták be újra a korongot. Sajnos az olaszoknak volt nagyobb lehetősége, a kapuvas mentett meg minket egyszer. Támadásban különösen sok a hiba, de a legnagyobb gond, hogy szinte sosem nyerünk bulit, amiből aztán jönnek az olasz helyzetek.

Végre felébredtünk!

A gól után inkább az olaszok támadtak, de átvészeltük ezt a periódust, utána több magyar kísérlet is született, a legígéretesebb lövés Varga Arnold nevéhez fűződött, de pont Goit találta el.

Hát ez nem hiányzott, vezetnek az olaszok

Sajnos megérdemelten jutott vezetéshez Olaszország, de rettentő peches gólt kaptunk. A kapu előtt eleső Traversán pattant meg furán a pakk, így csapta be Vayt, aki már nem tudott hárítani. 1-0 az olaszoknak.

Eddig körömrágós a meccs

Kissé fojtogató az olaszok mezőnyfölénye, Vay Ádámnak többször észnél kellett lennie, hogy megőrizze a magyar kaput. Az olaszok jönnek lelkesen, ránk eddig a védekezés marad, egyelőre álljuk a sarat.

Elkezdődött a mérkőzés!

Mi hoztuk el az első bulit, de veszélyes támadás nem lett belőle. Túloldalon viszont rögtön jött egy lövés Larkintól, Vay könnyedén hárított.

Olvasói sztorik