Sport

A Károlyi Ranch tulajdonosai nem tudtak semmiről

Megszólaltatták a kolozsvári származású Károlyi Bélát és feleségét, miután az edzőpáros texasi birtokán felállította edzőközpontban kiderült, hogy rengeteg tornászt zaklatott az amerikai válogatott orvosa, Larry Nassar. Az orvossal szemben kiskorúak molesztálása és gyerekpornográfia miatt indítottak eljárást, mely során 160 sportoló tett vallomást arról, hogy szexuálisan zaklatta őket Nassar. Az amerikai tornászválogatott orvosa már biztosan börtönben tölti hátra lévő életét.

A börtönben fog meghalni az amerikai szexuális ragadozó
Larry Nassar börtönbüntetését tovább növelték három nő molesztálása miatt, esélye sincs szabadulni.

Nassar egy michigani orvos, aki önként jelentkezett eleinte, hogy a válogatottnál dolgozhasson. Mint utóbb kiderült, védőkesztyű nélkül tartott vizsgálatokat – sokszor olyan tájékon, amely szigorúan tilos – majd azt mondta a lányoknak, hogy ez egy bevett eljárás.,

Ez szörnyű! Akár nagy nevű, akár “névtelen” lányokkal történik ilyesmi, bűntény. Borzalmas, hogy Nassar ennyi gyermeket bántott.

– kesergett az NBC beszámolójában Károlyi Márta.

A hírportál azt próbálta kideríteni, mekkora a felelőssége, illetve mennyit tudott a szexuális zaklatásokról a Ranch tulajdonosa, a ma már 75 éves Károlyi Béla és felesége? A páros úgy fogalmazott, olyan volt, mintha bomba robbant volna, mivel fogalmuk sem volt, mi történt a texasi edzőközpontjukban, ám most hirtelen mindenki erről beszél.

Néhány szülő bent volt a gyerekével Larry Nassar vizsgálatai alatt és nem vettek észre semmit. Ha ők nem vették észre, mi hogyan vehettük volna?

– mondta Károlyi Márta az exkluzív interjúban.

A hírportál rámutat, hogy az elmúlt években a páros örökségét mindenki elismerte, az utóbbi idők terhelő vallomásai azonban befeketítették a trénerek megítélését. Az Amerikai Tornász-szövetség minden kommunikációt megszakított Károlyiékkal, a molesztált tornászok pedig

többen is panaszkodtak az edzői módszereikre, mondván olyan generációkat neveltek, amelyek ugyan sikeresek voltak, de érzelmileg tönkrementek.

A Houstontól cirka egyórányi autóútra fekvő Ranchot 1983-ban vásárolták meg a Kolozsvárról érkező szakemberek, és 1999-től 2017-ig tartottak edzőtábort a válogatott tagjai. Mivel mindkét edző felügyelte a munkát az edzőközpontban, az eredményeket is nekik tudták be. Arról egyelőre megoszlanak a vélemények, mekkora a páros felelőssége a molesztálásokban.

Sorban tettek terhelő vallomást az olimpiai bajnokok, 2012 és 2016 között aranyat nyerő tornászok közül Aly RaismanSimone BilesMcKayla MaroneyGabby Douglas és Jordyn Wieber is vallott.

Kiemelt fotó: nbcnews.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik