Sport

Megváltozhat a Davis Kupa lebonyolítása

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) tervei szerint 2019-től radikálisan megváltozik a Davis Kupa világcsoportjának lebonyolítása, a tenisz világkupa néven rendezendő egyhetes eseményen dől majd el a trófea sorsa.

David Haggerty ITF-elnök hétfői közleményében bejelentette, hogy a Davis Kupa világcsoportjának mostani lebonyolítási módja helyett novemberben egyhetes, nagyszabású finálét rendeznének 18 válogatott részvételével. Az eddigi gyakorlat szerint az egyik válogatott otthonában, négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutó sorsa.

Igazi teniszünnepet szeretnénk varázsolni a sorozatból. Az tervezett esemény megrendezésére már most számos város jelentkezett. Nagyszerű lenne, ha a világ legjobb játékosai egy helyen képviselhetnék hazájukat minden szezon végén

– mondta Haggerty.

A Davis Kupa honlapján megjelent terv szerint az eseményen a tizenhat világcsoportos teniszválogatott mellett két további meghívott csapat vehetne részt a csoportküzdelmekben, melyet egyenes kieséses szakasz követne. Egy találkozón két egyes és egy páros mérkőzést vívnának, minden találkozó két nyert szettig tartana.

A csoportküzdelmek után a negyeddöntőről lemaradó világcsoport-résztvevők a bennmaradásért játszanának ugyanott az I-es zónából kvalifikált, feljutásért küzdő csapatokkal.

Az alacsonyabb osztályú csoportokat nem érintené a változás. A módosításról az ITF éves közgyűlésén szavaznak majd augusztusban, Orlandóban.

Kiemelt fotó: itftennis.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik