Sport téli olimpia 2018

Olimpiai akkreditációt kapott a MOB-főtitkár felesége és lánya is

Vékássy Bálint, az olimpiai bizottság főtitkára a családját is magával vitte az olimpiára, felesége és lánya is legmagasabb szintű akkreditációt kapta. A sportvezető azt állítja, szabályos és átlátható volt az eljárás.

Az utazó csapat összetétele minden olimpián kardinális kérdés: nem mindegy, mennyi edző, orvos, masszőr kísérheti el a versenyzői delegációt, mint ahogyan az sem, milyen létszámú, erősségű sportdiplomáciai küldöttséget tud felvonultatni egy-egy olimpiai eseményen Magyarország.

Az akkreditációkkal történő matekozás éppen ezért az olimpiákat megelőző külön „versenyszám”, a felkészülés kardinális pontja – sportvezetői szempontból mindenképp.

A nyári olimpiákra sem véletlenül utazik el sok olyan magyar úszó, akinek a B-döntőre is kevés az esélye, de teljesítette a szintidőt. Az egyik legsikeresebb magyar sportág küldöttsége az elmúlt öt olimpián növekedett: Sydneyben 22, Athénban 27, Pekingben 30, Londonban 31, Rióban 36 magyar úszó állt rajthoz.

Ekkora létszám mellett ugyanis elérhető, hogy minden esélyes sportolóval ott tudjon lenni legalább az edzője, esetleg közvetlen felkészítő stábjának egy-két tagja is.

A téli olimpián is ugyanez a kihívás: Swaney Elizabeth szereplése kapcsán ezért értekeztünk arról, milyen sportszakmai összefüggés van az általa megszerzett olimpiai kvalifikáció és a rövidpályás-gyorskorcsolyázók videóelemzője között, akinek nem kis szerepe van abban, hogy a magyar küldöttség olimpiai aranyéremmel zárta a játékokat.

Thank you Elizabeth Swaney
Nélküle lehet, pontunk sem lenne az olimpián. Ugye elég meredek állítás? Pedig szegről, végről igaz. Alább levezetjük miért.

A phonjgcshangi küldöttség létszáma

Azt, hogy az olimpiai sportolói küldöttséggel mekkora kísérő delegáció utazhat, az Olimpiai Charta 38. cikkelye határozza meg. Az ebben foglalt alapelveknek megfelelően a NOB Végrehajtó Bizottsága készítette el azt a kalkulációs táblázatot, amely konkrétan meghatározta, mekkora delegáció utazhat a kvalifikációt kivívó 19 sportolóval Phjongcshangba.

A magyar csapat bevonul a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése legutóbbi, 2017. október 14-én tartott ülésén, a szervezet alapszabályára hivatkozva, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a phjongcshangi játékokon résztvevő csapat és küldöttség személyi összetételét.

A határozat egyben felhatalmazta a MOB elnökét, az olimpiai csapat vezetőjét, illetve a szervezet főtitkárát, hogy az olimpiáig hátralévő időben az utazó csapatot érintő függőben lévő kérdésekben – így különösen a még el nem dőlt kvalifikációk, az akkreditációk, nevezés, részvétel, ki-és hazautazás, szállás, felszerelés – saját hatáskörében döntsön.

Szerkesztőségünk birtokába jutott az a hivatalos lista, amely a Phjongcsangba utazó magyar küldöttség 65 tagjának nevét tartalmazza. Azon túl, hogy a 19 sportoló alig több, mint negyede a teljes magyar delegációnak, a listán látható még egy-két név, és a nyakában lógó akkreditáció szintje, amely talán magyarázatra szorul.

MAGYAR KÜLDÖTTSÉG – TÉLI OLIMPIA 2018

Érdemes alulról elkezdeni a névsor vizsgálatát. A sajtó képviselői és a fotósok itt most kevésbé érdekesek, őket a kiküldő médium finanszírozza. Feljebb már van néhány kisebb meglepetés:

  • Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt például elkísérte férje, dr. Sávolt Ákos, a korábbi sikeres teniszező, Attila testvére, neves sebész. Magyarország első számú sportvezetőjének utaztatása alapvetés minden olimpián, de ezen a protokolláris szinten teljesen megszokott gyakorlat a férj jelenléte is. Ráadásul mind az államtitkár, mind férje a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vendégeként szerepel az akkreditációs listán, így a költségeket az IOC állja.
  • Orendi Mihály a MOB alelnökeként és a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetségének ügyvezetőjeként is természetes jogú szereplője a listának,
  • mint ahogyan Dr. Bathó Ferenc, az Ember Erőforrások Minisztériumának gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára is duplán kötődik a hazai olimpiai bizottsághoz – mint a szervezet gazdasági bizottságának elnöke és mint a MOKSZ alelnöke.

Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét a MOB „vendégként” akkreditálta, épp úgy, mint Fábián László a MOB harmadik emberét, sportigazgatóját. Előbbi jelenlétét sokan furcsállták, de mivel hamarosan kezdődik a paralimpia, így az ő kissé korai akkreditációját még mindig könnyebb megmagyarázni, mint azt, ami most következik.

Bár nem feltétlenül egyértelmű, de tudni kell, az akkreditációs szintnek – vendég, vagy sportoló, vagy csapatvezető, stb – komoly jelentősége van az olimpián (lásd a linken 49., 51. oldalon és alább a képen).

A MOB vendégeként kiutazó delegáltaknak ugyanis – bár viszonylag szabad a mozgásterük –, távolról sincs bejárásuk minden esemény minden egyes helyszínének összes négyzetméterére. Fábián László például a “MOB-vendég” szintű kártyájával éppen a versenyek közben nem mehet a versenyzők közelébe Phjongcshangban. Ez már önmagában érdekes, de pláne azzá válik, ha megnézzük, kik azok, akik élvezik a teljes körű bejárásra jogosító engedélyeket.

Kulcsár Krisztián MOB-elnökként természetesen tagja ennek az exkluzív körnek, sőt, arra is jogosult, hogy delegációvezetőként két kísérőt nevezzen meg maga mellé.

  • Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő, a MOB alelnöke az egyik, ez érthető,
  • bizonyos Vékássy Zsuzsanna a másik, az ő jelenléte magyarázatra szorul.

Ők teljes jogú belépési engedélyt kaptak a versenyek minden helyszínére, bemehetnek a versenyzők területére is, a rendezvények Olympic Family VIP zónáiba, akkreditációjukkal használhatják az IOC-transzfereket is.

A lehető leginkább exkluzív jogokat biztosító körben olvasható Vékássy Bálint a MOB főtitkárának, a szervezet második emberének mint a delegációvezető helyettesének neve is​, ami szintén ​normális.

  • Az ő kísérője azonban Vékássy Panna, aki szintén magyarázatra szorul,
  • és Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, aki kevésbé.

Honnan a sok Vékássy?

Vékássy Bálint augusztusban lett a MOB főtitkára. Fiatalabb korában kajakban lett kétszeres ifjúsági világbajnok, majd felnőtt válogatott Bártfai Krisztiánnal párban. Később sportágában maradt, a Magyar Kajak-kenu Szövetségben dolgozott, több világbajnokság megrendezésében vállalt főszerepet. Kiemelkedő tehetségű sportdiplomatának tartják, a Magyar Vívó Szövetségben is dolgozott a budapesti világbajnokság szervezésében.

Ettől még magabiztosságra vall, hogy frissen kinevezett vezetőként az első adandó alkalommal az egész családját – Vékássy Zsuzsanna a MOB-főtitkár felesége és instagram oldalán posztolta phjongcshnagi élményeit, Panna pedig a lányuk – magával viszi az olimpiára, ráadásul a lehető legmagasabb kényelmi szintet biztosító akkreditációval.

Fontos megjegyezni, Vékássy minden bizonnyal ​számlával tudja igazolni, hogy családtagjai repülőjegyét saját zsebből fizette. Ám az olimpián nem a kiutazás jelenti az igazi kihívást – a jegyet bárki megveheti, ha van elegendő pénz a számláján -, hanem az eseményekre való bejutás.

A nyakban lógó akkreditáció, továbbá annak belépési jogosultsági szintje az igazi kincs, esetükben lényegében mindenhová, miközben a MOB sportigazgatója bizonyos eseményekre be sem mehet a „vendég” akkreditációjával.

Ha összeadjuk, mennyibe kerülnek a jegyek az olimpiai eseményekre, a szállás és az étkezés, hozzávesszük az Olympic Family VIP zónáinak minden igényt kielégítő szolgáltatásait, nem nehéz rájönni, komoly nagyságrendről van szó.

Liu Shaolin Sándor, Csang Csing (Zhang Jing) vezetőedző és Bánhidi Ákos sportágvezető a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny férfi 1000 méteres táv döntője után a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 17-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

​Megkérdeztük a főtitkárt, elmondta, miért

Cikkünk megjelenése előtt írásban küldtük el kérdéseinket a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Legnagyobb meglepetésünkre hamarosan maga Vékássy Bálint főtitkár hívott bennünket, hogy szóban adjon választ a feltett kérdésekre.

A főtitkár családtagjai ​kiutazására vonatkozó kérdésünkre Vékássy azt válaszolta – amelyet a MOB sajtóattaséja, Molnár-Bánffy Kata is megerősített –, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendezvényein a NOB minden tagszervezet elnökének,​ ​főtitkárának​, illetve sportminiszterének/államtitkárának​ a legmagasabb szintű akkreditációt biztosítja, és ezeknek a prominenseknek kísérők meghívását is engedélyezi.

Ezekben az esetekben a szállást, az utazást, az akkreditációt, ezzel az eseményeken való részvételt teljes egészében a NOB finanszírozza. A​kkor is, ha az adott ország nulla sportolót küld a játékokra. 

Vékássy érvelése alapján mindössze annyi történt, hogy mivel Kulcsár Krisztián MOB-elnök nem tartott igényt kísérőre, a részére fenntartott helyet átvette a felesége.

Ezek az akkreditációk ráadásul átruházhatóak, jelenleg Orendi Mihálynál és Kósa Lajosnál vannak, miután én és a családom már hazautaztunk. Az olimpia második felére ők kapták meg az akkreditációs jogosultságot, amely a kísérőknek jár

– magyarázta Vékássy.

Kérdésünkre, hogy miért nem​ mondjuk a MOB sportszakmai vezetője – és gyakorlatilag harmadik embere –, Fábián László, vagy a képzeletbeli protokolláris, vagy sportszakmai rangsorban fontosabb utazó kapta a legmagasabb akkreditációs fokozatot jelentő kísérő titulust, Vékássy annyit felelt: nincsenek komoly különbségek az akkreditációk között, Fábián a MOB vendégeként is tudta például „Thomas Bach mellől nézni a versenyeket”.

Igaz, a lelátóról és nem minden versenyt. A vendégként delegált személyek ugyanis nem minden eseményre jogosultak bemenni – ezt Vékássy is elismerte a telefonban –, ilyenek például az úgynevezett „high demand” versenyek döntői. Ezek a legnagyobb érdeklődést kiváltó versenyszámok olimpiáról olimpiára változnak, Pjongcsangban a szervezők a műkorcsolya-versenyeket ​illetve a férfi jégkorong​torna döntőjét emelték ki ebből a szempontból.

Fábián Lászlónak ezekre az eseményekre a MOB megvásárolta a jegyeket

szögezte le Vékássy.

A MOB vezetésének fontos az átláthatóság

A főtitkár azt is hangsúlyozta válaszában, hogy a MOB új vezetősége szeretne szakítani a korábbi gyakorlattal, és átlátható viszonyokat kíván teremteni az olimpiai delegáció összeállítása kapcsán. Vékássy Bálint beszélgetésünk során úgy fogalmazott,

​egyeseknek meglepetés volt, de a MOB elnökségében határozottan nem szeretné senki, hogy tovább folyjon a korábbi gyakorlat. Csak a zavaros rendszerek haszonélvezői szeretnék ezt.

A MOB vezetésének fontos, hogy ebben a kérdésben minden teljesen szabályszerűen folyjon a jövőben, és a 2020-as tokiói játékokra már mindenki számára világos legyen a rendszer.

Vékássy egyébként már hazautazott Phjongcshangból. Akkreditációját – bár ezt a NOB szabályai elvileg nem teszik lehetővé – Fábián László sportigazgatóra “ruházta át”, aki így lényegében főtitkári minőségben maradt kint a magyar küldöttség mellett.

Bár ez így elvileg nem lehetséges, addig rágtuk a NOB fülét, míg bele nem ment

– magyarázta a főtitkár.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik