Sport téli olimpia 2018

Matthias Mayeré az olimpia legnagyobb feltámadása

Akkora esés és kudarcélmény után, ami kedden érte egészen szépen összekapta magát az osztrák síző.

Kedden Matthias Mayer, 2014, Szocsi lesikló olimpiai bajnoka még azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy letarolta egy-két operatőrt, pályamunkást. A kiváló osztrák síző a phjongcshangi olimpia kombinációs számának első felvonásában, lesiklásban harmadik helyen végzett, így remek, éremesélyes pozícióban várta a műlesiklás rajtját.

Mayer inkább a gyors számokban favorit, a technika nem az erőssége, így fordulhatott elő, hogy nagy igyekezetében az egyik kapunál hibázott, elesett, majd mint a cserebogár a hátán fekve csúszott, pörgött lefelé, miközben letarolt mindenkit, aki az útjába került..

Nos, ilyen kudarcélmény, mémmé válás után nem lehetett egyszerű odaállni a pénteki a férfi szuperóriás-műlesiklás rajtjára. Az osztrákban nyilván dolgozott a dac, és a vágy, hogy megmutassa.

Megmutatta, olimpiai bajnok lett. Ezzel Mayer csatlakozott a szám vancouveri bajnokához, a norvég Aksel Lund Svindalhoz, aki ezúttal ugyan „csak” az ötödik helyen végzett, de csütörtöki lesikló diadala révén az első férfi alpesi síző lett, aki mindkét gyors számban szerzett aranyat. Szocsi után immár Mayernak is van mindkettőből.

A szám magyar indulója Kékesi Márton a 62 résztvevő közül 59-es rajtszámmal indult, de nem ért le a célba, mert az egyik ugratóra rossz szögben érkezett, így a következő kaput nem tudta bevenni.

Most csalódott vagyok, mert ebben a számban önmagamhoz képest már jó eredményt érhettem volna el. Bevállalós menetet szerettem volna csúszni, jól is sikerült a felső rész, de rossz szöget választottam az ugratóhoz. Mindössze 10-20 centin múlt, de kockázatos lett volna bármit is csinálni a landolás után. Azért különösen fáj a kiesés, mert ez már feküdt nekem, most éreztem magam a legjobban a pályán

– mondta az MTI-nek Kékesi Márton.

(Nyitókép: MTI/AP/Alessandro Trovati)

Téli olimpia, alpesi sí, férfi szuperóriás-műlesiklás, eredmény:

1. Matthias Mayer (Ausztria) 1:24.44 perc
2. Beat Feuz (Svájc) 1:24.57
3. Kjetil Janrud (Norvégia) 1:24.62
Kékesi Márton kiesett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik